Gamereactor / Dansk / Svenska / Norsk / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / 中國
Gamereactor
Kirjaudu sisään


Unohditko salasanan?
Et ole jäsen, Haluan rekisteröityä

Kirjaudu käyttäen Facebook-tiliä
Gamereactor Suomi
arviot
Final Fantasy Type-0 HD

Final Fantasy Type-0 HD

Type-0 ei voi paeta menneisyyttään, ja sen käsikonsolijuuret paistavat liian selvästi läpi.


Alusta alkaen on selvää, että Final Fantasy Type-0 HD ei ole perinteinen japanilainen roolipeli. Pitkässä introssa käydään läpi valtioiden väliset kiemuraiset poliittiset suhteet, jonka jälkeen joudutaan todistamaan raivoisan sodan syttymistä. Square Enixin mukaan Type-0 on sarjan aikuismaisimpia osia, ja se pitää monelta osin paikkansa. Pelin tarinassa on vakavasti kyse elämästä ja kuolemasta, mutta ratkaisu toimii. Eri lajityyppejä sekoittamalla pelistudio on onnistunut rakentamaan sopivan oudon maailman, jossa yhdistyy fantasia, magia ja steampunk. On helppo ymmärtää miksi niin monet fanit ovat haikailleet pelin perään.

Final Fantasy Type-0 HD on ehkä suurin ja kaunein roolipeli mitä PSP-konsolilla nähtiin. Valitettavasti sitä ei koskaan julkaistu Japanin ulkopuolella. Pelisarjan fanit ovat rukoilleet pelin kääntämistä jo neljän vuoden ajan ja heidän pyyntöihinsä on viimein vastattu. Pelin tuottajan Hajime Tabata mukaan on pitkälti juuri peliyhteisön ansiota, että Type-0:n HD-versio nähdään nyt PS4:llä ja Xbox Onella. Vaikka uusissa konsoleissa on tietysti enemmän potkua kuin PSP:ssä, ovat muutokset tuottaneet myös uusia ongelmia.

Pelin alussa käynnissä on siis sota, jota johtaa Cid Aulstyne. Päärooleissa tavataan joukko eliittioppilaita Vermillion Peristylium -koulusta, ja kaikki 14 päähenkilöä ovat käytössä heti alusta alkaen. Ratkaisu on erikoinen, sillä välillä on hankalaa muistaa kuka kukin on. Tv-sarjoissa ja elokuvissa henkilöt esitellään usein yksitellen juuri siksi syystä, että he painuvat paremmin mieleen. Nyt osa hahmoista jää harmillisen etäisiksi.

Vaikka teini-ikäisiin maailman pelastajiin on vaikea samaistua, on pelin juoni erittäin kiinnostava ja mukaansatempaava. Alkuvideo saa todella inhoamaan pelin pahiksia, ja heidän suunnitelmiin haluaa toden teolla päästä heittämään kapuloita rattaisiin kaikin mahdollisin keinoin. Myöhemmin selviää kuitenkin, ettei kaikki ole niin mustavalkoista kuin miltä aluksi näyttää. Pääjuonen lisäksi tarjolla on tietysti runsaasti sivutehtäviä sekä tajuton määrä löpinää eri hahmojen kanssa. Varsinaisten tehtävien välillä onkin pakko kerätä kokemusta, sillä pelin vaikeustaso on verrattain korkea. Tämän takia tarinan punainen lanka on harmittavan helppo hukata.

Final Fantasy Type-0 HDFinal Fantasy Type-0 HD

Tehtävien välillä pääsee käymään myös edeltä mainitussa koulussa, mikä toi mieleeni Final Fantasy VIII:n Gardenit. Siellä pääsee juttelemaan muille oppilaille ja samalla tutustumaan paremmin hahmojen menneisyyteen ja motiiveihin. Halutessaan voi jopa osallistua luennoille, jotka nostavat hieman hahmojen ominaisuuksia. Eikä mikään Final Fantasy olisi kokonainen, ellei se sisältäisi chocoboja. Niitä pystyy kasvattamaan ja risteyttämään matkantekoa helpottamaan vähän samaan tapaan kuin aikoinaan Final Fantasy VII:ssä.

Final Fantasy Type-0 HD:tä pelatessa ei voi kuitenkaan missään vaiheessa unohtaa, että kyseessä on käännös PSP-pelistä. Square Enix on tehnyt runsaasti töitä muun muassa valaistuksen ja terävien tekstuurien eteen, mutta se on loppukädessä vain todella pinnallista meikkiä. Ympäristöt ovat autioita ja palikkamaisia, eivätkä animaatiot näytä luonnollisilta. Peli suunniteltiin alkujaan yhdelle analogiselle ohjaintatitelle, eikä sitä ole optimoitu normaalille konsoliohjaimelle. Välillä kuvakulmat temppuilevat todella villisti. Lataustaukoja on myös aivan liikaa ja latautuminen kestää kauan. Musiikit ovat sentään edelleen rautaa.

Roolipelien ehkä tärkein osa juonen ohella on taistelujärjestelmä. Hienotkaan grafiikat ja hyväkään tarina eivät lopulta kanna pitkälle, ellei taisteleminen ei ole hauskaa ja haastavaa. Final Fantasy Type-0 HD on toimintaroolipeli, ja esimerkiksi Crisis Core: Final Fantasy VII on sitä lähellä. Pelaaja ohjastaa aina yhtä hahmoa ja taustajoukot ovat lähinnä tukemassa parannustaioillaan ja muilla kyvyillään. Hahmojen välillä voi vaihtaa lennosta, ja henkilön kuolema ainoastaan heittää seuraavan kaverin kentälle. Niinpä poppoossa kannattaa aina olla mukana oikeasti hyödyllisiä henkilöitä siltä varalta että juuri paras hahmo ei selviäkään taistelun loppuun asti. Alussa vihollisten ympärillä voi tanssahdella helposti. Iskujen ajoitukseen pitää kuitenkin kiinnittää runsaasti huomiota, sillä oikeaan aikaan mäjäytetty lyönti tekee normaalia enemmän vahinkoa. Omaksi suosikiksi nousi pelikortteja heittelevä Ace. Meno oli todella hauskaa etenkin suurissa pomotaisteluissa, jolloin käyttöön kannatti kutsua mukaan voimakkaita Eidolon-henkiä.

Olen pitkäaikainen Final Fantasy -sarjan fani ja olin erittäin iloinen päästessäni viimein Type-0:n parissa. Valitettavasti sen ikä ja käsikonsolijuuret näkyvät liian selvästi, mikä vesitti osan pelikokemuksesta. Se on kuitenkin edelleen pelaamisen arvoinen jo pelkästään aikuismaisen juonensa ja antoisan taistelujärjestelmänsä ansiosta. Jos ei ostoksesta ole varma heti kättelyssä, kannattaa kokeilla ennen hankkimista.

Final Fantasy Type-0 HD
Final Fantasy Type-0 HD
Final Fantasy Type-0 HD
Final Fantasy Type-0 HD
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Hyvä taistelujärjestelmä, aikuismainen tarina, erinomaiset musiikit, miellyttävän haastava
-
Tarinankerronta liian löysää, vanhahtava ulkoasu ja animaatiot, kuvakulman ajoittaiset kenkkuilut
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score