Gamereactor / Dansk / Svenska / Norsk / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / 中國
Gamereactor
Kirjaudu sisään


Unohditko salasanan?
Et ole jäsen, Haluan rekisteröityä

Kirjaudu käyttäen Facebook-tiliä
Gamereactor Suomi
arviot
Invisible, Inc.

Invisible, Inc.

Todella haastavaa vuoropohjaista kyberpunk-hiippailua ja toimintaa.

Invisible, Inc. toivottaa pelaajan selvin sävelin tervetulleeksi uuteen kampanjaan: "Tulet epäonnistumaan. Toistuvasti." Klei Entertainmentin vanhoja faneja viesti tuskin yllättää, onhan studio vastuussa muun muassa oivallisesta Don't Starvesta. Lupaus myös pidetään, sillä agentin elämä ei ole koskaan helppoa.

Peli sijoittuu arkkityyppiseen kyberpunk-tulevaisuuteen, jossa suuryritykset, teknologialla parannellut ihmiset ja tekoälyt ovat arkipäivää. Pelaaja pääsee ohjastamaan pienen yksityisen vakoilulafkan agentteja näiden kynsiessä tietään takaisin pinnalle rampauttavan hyökkäyksen jäljiltä. Kello käy, ja viimeiseen koitokseen on aikaa vain kolme päivää.

Tämän aikarajan sisällä täytyy suorittaa erilaisia vapaavalintaisia tehtäviä, joiden lopputuloksena on toivon mukaan täysi joukko hyvin varusteltuja ja päivitettyjä agentteja. Koko matka mennään kuitenkin vastatuulessa ylämäkeen, ja toiveet unelmatiimistä voi heittää roskakoriin heti alkajaiseksi.

Invisible, Inc.

Invisible, Inc. haastaa pelaajansa, mutta se tekee sen hyvin. Peliä pääsee alussa yrittämään Beginner-kampanjalla, joka ottaa turhat luulot pois, muttei täysin murskaa pelaajan pientä sielua. Epäonnistumisia todellakin riittää, mutta tehtäviä voi aina kokeilla uudestaan, ja koko päivän voi aloittaa alusta jos tuntee koheltaneensa vähän enemmänkin. Koska kentät satunnaistetaan joka kerta, säilyy kokemus tuoreena. Samalla kerätään ekspaa, jolla avataan uusia agentteja ja välineitä haasteiden selättämiseen.

Pelin painotus on selkeästi hiippailussa, koska vaikka agenteilla on tainnuttimia ja jopa tappavia aseita, mutkistuu matka aina jonkin verran niitä käytettäessä. Ideaalina olisi päästä sisään ja ulos kenenkään näkemättä, mutta se ei ole aina mahdollista. Vuoropohjaiseen järjestelmään on upotettu runsaasti taktista ja strategista vaihtelua, ja agenttien käytössä olevat resurssit voivat muuttaa tehtävän luonteen kokonaan.

Satunnaistetut kentät tuovat kuitenkin yllättäen mukanaan satunnaistettujen kenttien ongelmia. Koska Klei ei ole pystynyt tuottamaan loputonta määrää peruselementtejä, alkavat maisemat toistaa itseään jo melko varhaisessa vaiheessa. Vaikka pelaajalle tarjotaan maailmankarttaa, tuntuu lopulta siltä, että agentit menevät vain saman talon eri kerroksiin. Tehtävien vaikeus saattaa puolestaan heittelehtiä satunnaistamisen seurauksena huomattavasti.

Nämä ovat kuitenkin melkoisen pieniä pulmia muuten riemastuttavan onnistuneessa pelissä. Taktisen syvyyden ja onnistuneen haastetason lisäksi pelin estetiikka on taattua Klei-laatua, ja sen sarjakuvamainen ilme todella miellyttää silmää. Ääninäyttelemiseen on saatu mukavasti fiilistä ja dialogi on luontevaa. Musiikki on puolestaan muuten onnistunutta, mutta siinä on "taustasirkutusta", jota itse pidin häiritsevänä.

Tarinaa kuljetetaan todella tehokkaasti pienellä määrällä tekstiä. Mukaan on myös mahtunut hupaisia viittauksia niistä pitäville. Ongelmaksi tosin muodostuu se, että vaikka peli on suunniteltu uudelleenpelattavaksi, pysyvät tarina ja välipätkät aina samoina, eikä samoja juttuja jaksa lukea kovin montaa kertaa uudestaan.

Tärkeintä on kuitenkin lopulta se, että minulla oli todella hauskaa pelatessani Invisible, Inciä. Se on hidastempoinen kokemus, jossa yhden oven auki jättäminen voi parhaimmillaan tuhota koko tehtävän, mutta se todella vangitsee pelaajansa ja saa tämän yrittämään yhä uudestaan ja uudestaan. Beginner-kampanjan jälkeen tarjolla on lukuisia eri tapoja kokea peli uudestaan, joten parinkympin sijoituksesta saa runsaasti hupia irti.

Jos Klei laajentaa jossain vaiheessa pelinsä kenttävalikoimaa ja kenties hieman selkeyttää niiden taktista ulkoasua, voi Invisible, Incistä kehkeytyä jopa kympin kokemus. Nyt siitä jäädään, muttei onneksi kauas.

Invisible, Inc.Invisible, Inc.Invisible, Inc.
Invisible, Inc.
Invisible, Inc.
Invisible, Inc.
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Toimiva ja vaihteleva mekaniikka, kova haaste, koukuttavuus, uudelleenpelattavuus
-
Kenttien ilme ja välijutut toistavat itseään
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score