Gamereactor Network Suomi / Dansk / Svenska / Norsk / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands
Gamereactor
Kirjaudu sisään


Unohditko salasanan?
Et ole jäsen, Haluan rekisteröityä

Kirjaudu käyttäen Facebook-tiliä
Gamereactor Suomi
arviot
Yoshi's Woolly World

Yoshi's Woolly World

Tästä ei kaksiulotteinen tasoloikka enää positiivisemmaksi ja lapsenomaisemmaksi muutu.

Marion ratsu Yoshi on hieman samanlainen hahmo kuin broidi Luigi: pääasiassa viihdytään kulisseissa, mutta aina välillä päästään valokeilaan oman pelin säestyksellä. Yoshi's Woolly World rakentaa hyväksi havaitulle Nintendon tasoloikkapelien perustalle ottaen samalla vaikutteita varsinkin Little Big Planetista.

Tarina on juuri niin perinteinen ja yksinkertainen kuin odottaa sopii. Super Mario Bros. 3:sta muistettava velho taikoo yoshit lankakeriksi ja kaappaa yhtä lukuun ottamatta kaikki mukaansa. Moinen ei tietenkään käy päinsä, joten jäljelle jäänyt Yoshi lähtee pelastusretkelle. Edessä on viisi erilaista maailmaa, joista jokainen koostuu kahdeksasta kentästä ja kahdesta pomotaistosta. Peli alkaa eräänlaiselta keskustasanteelta, josta sitten voi valita maailman, jota lähtee tutkimaan. Rakenne on selkeä ja tuttu jo vuosikymmenten takaa. Pelaaja siis tietää tarkkaan, mitä saa heti aloittaessaan.

Kaksiulotteinen tasoloikka toimii Nintendolle ominaiseen tyyliin loistavasti. Kantavana teemana ovat langat, neuleet ja kaikenlaiset tekstiilit yleensä. Käytännön seurauksena kukaan tai mikään ei kuole, vaan kudelma ainoastaan hajoaa langoiksi. Aiheesta saadaan yllättävän paljon irti, eikä toiston tunne pääse iskemään. Kentissä liikutaan pääsääntöisesti vasemmalta oikealle perinteitä kunnioittaen, mutta ajoittain matka käy myös oikealta vasemmalle tahi alas ja ylös. Kentistä keräillään matkan varrella tavaraa, joilla pelaaminen monipuolistuu lähinnä kosmeettisesti. Ajan kanssa pelaaja saa käyttöönsä myös oikeasti hyödyllisiä apukeinoja seuraavaa kenttää varten. Tarjolla on esimerkiksi kuoppaan putoamiselta pelastavat siivet tai isokokoisempaa lankakerää vihujen päälle viskattavaksi.

Yoshi's Woolly WorldYoshi's Woolly World

Peruspelaamisen lisäksi kentissä on ilahduttavan paljon bonusvaiheita. Tavallisesti se tarkoittaa pomppimalla lisäpisteiden keräämistä, mutta aina välillä tarjoillaan jotain mielenkiintoisempaa. Mega Yoshi kylvää söötteilevää tuhoa jättikokoisena Godzillana. Moto Yoshi kaasuttelee moottoripyöränä halki maisemien kuin menneiden vuosikymmenten Sonic the Hedgehog. Mole Yoshi kaivaa lapioiksi muuttuneilla käsillään tietä maa-aineksen läpi. Tällaiset rykäisyt ovat aikarajoitettuja ja lyhyitä, mutta kaikesta huolimatta erittäin viihdyttäviä.

Yoshi-peleissä pomotaistot ovat aina olleet yhtä söpöilyn riemujuhlaa, eikä Yoshi's Woolly World petä. Yleensä paha velho taikoo jonkun tavallisista vihuista jättikokoiseksi, joka sitten hyökkää puhkuen yoshin kimppuun. Taktiikkana on yleisesti ottaen ampua ensin lankakerillä kohti ja sen jälkeen hyppiä paljastuvan aran paikan päällä. Taistot ovat siinä mielessä eeppisiä, että niissä on yleensä jokin selvästi etenevä tavoite. Mieleeni jäi erityisesti ottelu, jossa Yoshin piti poistaa pala kerrallaan pomovastuksen housut hänen päältään. Maagisen kolmen kerran jälkeen hyökkivä pahis nolostui ja lopetti matsin siihen paikkaan.

Lapsenomaisesta otteesta huolimatta tasoloikkapulmat vaikeutuvat ajan myötä. Normaalilla vaikeustasolla joutuu aikuinenkin hieman miettimään, miten käsillä oleva ongelma ratkaistaan. Valittavana on myös helpompi Mellow Mode, jossa yoshin selkään kasvaa siivet. Näin ollen kentän läpi voi halutessaan vaikka lentää. Vaikeustasoja voi vaihtaa aina halutessaan, ja niiden välinen tasapaino on onnistunut. Yhden ja saman pelin ääressä pystyvät nyt viihtymään sekä perheen pienimmät että vanhimmat. Mukana on myös yhteistyötila, joka on lainattu sellaisenaan New Super Mario Bros. -peleistä. Kaverin kanssa meininki muuttuu astetta hullummaksi ja vaikeammaksi mutta samalla hauskemmaksi. Suorituspelaamisen ystävät nauttivat Yoshinsa yksin, mutta Woolly World toimii myös illanistujaisten kevyenä viihteenä juuri yhteistyötilansa ansiosta.

Graafisesti Yoshi's Woolly World on taattua Nintendon laatua. Kirkkaat värit ja pastellisävyt hallitsevat kaikkia maisemia. Pyöreät muodot ja positiivinen tunnelma on homman nimi. Ne hieman uhkaaviksi tarkoitetut pomotaistot ovat lopulta koko paketin söpöilevintä kamaa. Teknisesti kaikki rullaa eteenpäin juuri niin sulavasti kuin pitääkin. Ääninäyttely puuttuu lähes tyystin, mutta muita äänitehosteita piisaa senkin edestä. Musiikki tuo mieleen hilpeän maalaismaiseman, jossa talon isäntä korsi suussaan päästää lehmiä laitumelle auringon paistaessa ja kärpästen suristessa.

Yoshi's Woolly World rakentaa vahvasti Nintendon tasoloikkahistorian perustalle ottaen samalla hieman innoitusta muualtakin. Turhia riskejä ei oteta, joten Nintendon fanit tietävät mitä saavat pelin pariin ryhtyessään. Yoshilla pelatessa tulee hyvä mieli niin aikuiselle kuin lapsellekin.

Yoshi's Woolly WorldYoshi's Woolly WorldYoshi's Woolly World
Yoshi's Woolly World
Yoshi's Woolly World
Yoshi's Woolly World
Yoshi's Woolly World
Yoshi's Woolly World
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Lankakeräidea, ei niin helppo kuin voisi luulla, iloiseksi tekevä tunnelma
-
Kierrätetty peruskaava, tarina on pelkkä kehyskertomus, riskejä ei oteta
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score