Suomi
Gamereactor
arviot
Pro Evolution Soccer 2016

Pro Evolution Soccer 2016

20 vuoden ikään ehtineen PES:n uusin vesa kehittää sarjaa täysin oikeaan suuntaan.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Viime vuonna Pro Evolution Soccer 2015:n matsit tuntuivat todella hyviltä. Pelattavuus otti harppauksia eteenpäin, mitä ei voinut sanoa sarjan suurimmasta kilpailijasta FIFA:sta. Tänä vuonna PES ei ole kehittynyt yhtä radikaalisti, mutta se tarjoaa silti sitä omaa tunnelmaansa. Toisaalta kehitysaskeleille olisi ollut kysyntää tälläkin kertaa enemmän.

Pro Evolution Soccer 2016 näyttää erittäin hyvältä aiempiin osiin verrattuna. Alla hyrrää sama moottori kuin vuosi sitten, mutta Konamin jalkapallojaosto hanskaa selvästi paremmin Fox Enginen salat. Samainen pelimoottorihan pyörittää myös Metal Gear Solid V: The Phantom Pain -peliä. Toiminta kentällä näyttää todella aidolta jopa uusintoja myöten. Pelaajat muistuttavat esikuviaan, eivätkä enää kirmaa kentällä kuin Super Marion veljekset konsanaan. Liikkuminen on realistisempaa; syötöt ja laukaukset näyttävät mainioilta, olipa kyse sitten lyhyestä ja nopeasta syötöstä tai korkean kaartavasta keskityksestä. Tästä PES-sarjassa on aina ollut kyse, eikä viiveestä komentojen ja kenttätapahtumien välillä tarvitse enää kärsiä.

Pro Evolution Soccer 2016Pro Evolution Soccer 2016

Pro Evolution Soccer 2016:ssa syöttöpeliä on tiukennettu ja oman joukkueen liikkumista ja juoksuja katsomalla on helpompaa saada aikaiseksi hyviä tilanteita. Puolustaminen on samoin hauskempaa, sillä vastustajan edessä on helpompi pysyä, ja pallon voi ottaa pois myös ilman miesylivoimaa tai liukutaklausta. On erittäin positiivinen uudistus, ettei pallo ole liimattu pelaajan jalkoihin samaan tapaan kuin aikaisemmissa peleissä.

Tämä on mainos:

Parannusten lomassa peliin on kuitenkin lipsahtanut muutamia kauneusvirheitä. Yksi näistä koskee läpisyöttöjä, joiden toteutus tökkii etenkin kaverin kanssa samalla puolella pelatessa. Syöttöä vastaanottava pelaaja liikkuu automaattisesti sitä vastaan. Tästä johtuen kaverilla ei ole hallintaa pelaajaan, mikä voi sotkea monia hyviä suunnitelmia. Asia korjaantuu toki manuaalisilla syötöillä, mutta niiden kanssa taiturointi on todella hankalaa.

Mahdollisuus pallon riistämiseen ilman taklausta on hyvä uudistus, mutta välillä pelihahmo saattaa taklata joka tapauksessa. En tiedä onko se tarkoituksellista, mutta huonosti ajoitetulla taklauksella voi olla katastrofaalisia seurauksia, mikäli lähistöltä ei löydy yhtään oman joukkueen jäsentä. Toisaalta liukutaklauksia on tuunattu paremmiksi. Oikeasta suunnasta ja hyvällä ajoituksella tehdyn liu'un päätteeksi pallo jää todennäköisesti taklanneen pelaajan hyppysiin. Liukkarit ovat tietysti aina riskialttiita ellei ajoitus ole kohdallaan. Tuomarit ovat kuitenkin tänäkin vuonna lepsuja, joten kortti ei nouse herkästi. Tosin niitä PES-sarjalle tyypillisiä kummallisia tuomioitakin esiintyy edelleen toisinaan.

Pro Evolution Soccer 2016Pro Evolution Soccer 2016

Tekoäly on myös hieman aikaisempaa terävämpi. Joukkuetoverit osaavat liikkua fiksusti, joten mahdollisuuksia syöttelyyn on runsaammin. Maalivahti tajuaa noutaa päätyrajan yli lipuvat pallot, jotka johtaisivat pelkkään maalipotkuun. Tämän ansiosta otteluissa turhia katkoja on harvemmin; toimii muuten paljon paremmin kuin uusimmassa FIFA:ssa.

Tämä on mainos:

Täysin puhtaita papereita tekoälylle ei voi kuitenkaan antaa. Pelihahmojen olisi toivonut käyttäytyvän enemmän esikuviensa tapaan, mutta nyt niiden oikean maailman erikoispiirteet eivät tule esille kovinkaan vahvasti. Maalivahdit puolestaan osaavat kyllä torjua hyvin ensimmäisen laukauksen, mutta sen jälkeen heillä usein iskee paniikki. Pahimmillaan molari on hädässä potkaissut pallon oman verkon perukoille.

FIFA 16 on vielä demoa lukuun ottamatta kokematta, mutta Pro Evolution Soccer 2016 lyö sille eteen kovan haasteen. Konami olisi kuitenkin saanut panostaa enemmän särmien hiomiseen pois, etenkin kun sarja täyttää tänä vuonna pyöreitä. Säätövaraa riittäisi monessa asiassa, ja etenkin käyttöliittymän kankeus ärsyttää. Viime vuonna esitelty My Club -pelimuoto ei ole myöskään kehittynyt lainkaan. Onneksi oman joukkueen kehittämiseen ja luotsaamiseen keskittyvässä Master Leaguessa on sentään tarjolla enemmän tilastoja sekä mahdollisuus asettaa yksittäiset pelaajat tiettyihin rooleihin kentällä.

Toivottavasti pelin virallisena julkaisupäivänä ulos pukataan myös päivitetyt kokoonpanot, sillä nykyisellään Mestarien liigaa voi jauhaa vain viime kauden kokoonpanoilla. Niinpä Di Maria pelaa Manchester Unitedissä, Pirlo syöttelee Juventuksessa, Scweinsteiger taistelee Bayern Münchenissä ja Xavi kuluttaa Barcelonan penkkiä. En kuitenkaan usko, että Konami vitkastelee ensimmäisen päivityksensä kanssa.

Katsoopa asiaa miltä kannalta tahansa, on Pro Evolution Soccer 2016:n jalkapallokuvaus on todella hyvä peli. Toki sekaan mahtuu myös muutamia virheitä, mutta Konami painaa tällä hetkellä kehityksessä oikeaan suuntaan. Tässä voi olla hyvinkin tämän vuoden futispeli.

Toim. huom.: Arvio on kirjoitettu yksinpelin ja paikallisen moninpelin osalta. Verkkopelit eivät olleet kirjoitushetkellä vielä auenneet.

Pro Evolution Soccer 2016Pro Evolution Soccer 2016
HQ
HQ
HQ
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Upean näköinen, pelattavuus kohdallaan, kehittää sarjaa täysin oikeaan suuntaan
-
Automaattiset syötöt ja taklaukset vievät kontrollin ajoittain pois pelaajalta, otteluiden tunnelmassa vielä petrattavaa
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

1
PES 2016: Data Pack 3.0 ilmestyi ladattavaksi

PES 2016: Data Pack 3.0 ilmestyi ladattavaksi

UUTINEN. Kirjoittaja Arttu Rajala

Konami on julkaissut tänään odotettua päivitystä Pro Evolution Soccer 2016:n sisältöön. Data Pack 3.0 on nyt ladattavissa kaikilla alustoilla ilmaiseksi. Se lisää mukaan...



Ladataan seuraavaa sisältöä