Suomi
Gamereactor
arviot
Crayon Physics Deluxe

Crayon Physics Deluxe

Palkittu suomalainen pulmapeli toimii kuin tussi ja ruutupaperi. Se kannustaa kuvittelemaan ja herättää pelaajassaan pikku insinöörin. Uusia ratkaisuja kehittelee jo silkasta luomisen ilosta, kunhan piirtelyyn suhtautuu sopivan kiireettömästi.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Crayon Physics Deluxe näyttää esikoululaisen piirustukselta, mutta tekee syvemmän vaikutuksen kuin moni kolmiulotteinen hypepommi. Pelin idea on ihanan yksinkertainen. Kussakin kentässä pelaajan tarkoituksena on vain ohjata punainen pallo tähden luo. Se on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty. Pallon liikuttelu ei ole aina helppoa, koska suoraa kontrollia palloon ei saa. Sen sijaan pelaaja joutuu rakentelemaan kenttiin erilaisia siltoja, vetoja ja mekanismeja, jotka painovoiman alaisina pistävät pallon pyörimään.

Perinteisesti rakentelu toimii peleissä valmiita palikoita käyttämällä, mutta Crayon Physics Deluxessa pääsee väläyttämään taitelijanlahjojaan - tai niiden puutetta. Ruudulle piirretyt pallot, neliöt ja muut sekalaiset häkkyrät muuttuvat silmänräpäyksessä todellisiksi esineiksi, jotka käyttäytyvät fysiikan lakien mukaan. Samalla pelistä poistuu tarve monihaaraiselle ja hidastavalle käyttöliittymälle, kun kaikki on toteutettavissa pelkän virtuaalikynän avulla. Alkuperäiseen Crayon Physics -prototyyppiin nähden esineiden tunnistusta on parannettu huomattavasti, ja nyt peli ymmärtää epäsäännöllisiäkin muotoja. Esineisiin voi myös upottaa tukipisteitä, joihin toiset esineet kiinnittyvät tai joiden ympäri vaikkapa vetopyörät pyörivät.

Piirtelyn vapaamuotoisuuden ansiosta jokainen ratkaisu on tekijänsä näköinen. Suoritushakuisille pelaajille suuri osa kentistä on turhankin helppoja parin viivan vetoja, mutta toisaalta yksioikoinen kenttien läpäisy ei ole se, mikä pelissä koukuttaa. Parhaimmillaan peli on silloin, kun keksii täysin pähkähullun ja tarpeettoman monimutkaisen ratkaisun ja näkee sen vieläpä toimivan niin kuin mielessään kuvitteli. Harva peli tukee pelaajan luovuutta yhtä intuitiivisesti ja tehokkaasti kuin Crayon Physics Deluxe.

Esimerkiksi pelin ensimmäisessä kentässä ilmeisin tapa päästä tähden luo on piirtää laatikko pallon yläpuolelle, jolloin pallo nytkähtää liikkeelle putoavan laatikon voimasta. Vaihtoehtoisesti pallon voi myös tuupata hiirellä suoraan tähden luo. Hieman mielikuvitusta käyttämällä kentässä saa kuitenkin aikaan yllättäviä ratkaisuja, jotka nostattavat virneen naamalle. Maalaispoikana päädyin piirtämään traktorin, jolla palloa vedetään. Epäkäytännöllistä ehkä, mutta on sitä mukavampi esitellä kavereille kuin kaikkein yksinkertaisinta ratkaisua. Mitä mielikuvituksellisemmin piirtelyn suomia mahdollisuuksia rohkenee hyödyntää, sitä enemmän hupia pelistä irtoaa.

Tämä on mainos:

Mikäli kymmenet valmiit kentät eivät tunnu riittävän, pelissä voi luoda myös omia kenttiä. Kenttäeditori on lähes yhtä helppokäyttöinen kuin itse pelikin: kenttään kuuluvat esineet käytännössä vain piirretään ruutupaperille ja kiinnitetään toisiinsa. Hieman kinkkisimpiä kenttiä rakenteleville on tarjolla myös lisätyökaluja kuten kosketuksesta syttyviä raketteja. Little Big Planetin tavoin omien luomusten jako koko maailman kesken on tehty helpoksi. Oman kentän voi lähettää pelin kotisivuille ihmeteltäväksi nappia painamalla. Kenttäeditori ja kenttien jako takaavat sen, ettei tuore pelattava lopu ihan heti kesken. Se onkin hyvä juttu, koska toistakymppiä kustantava Crayon Physics Deluxe ei ole indie-pelien halvimmasta päästä.

Lievää närästystä pelissä aiheuttaa se, ettei tekninen puoli aina pysy villeimpien ideoiden mukana. Ongelmia esiintyy etenkin sisäkkäin joutuvien esineiden kanssa. Joskus peli vispaa sisäkkäisiä esineitä holtittomasti, kunnes ne muljahtavat erilleen. Pahimmillaan tällaiset tilanteet voivat rikkoa pitkään hierotun mekanismin ja pakottaa aloittamaan rakennuspuuhat alusta. Virheiden varalta peliin kaipaisi peruutustoimintoa, jolla voisi ottaa pari askelta taaksepäin ja yrittää sen jälkeen uudelleen.

Kokonaisuudessaan Crayon Physics Deluxe on kuitenkin niin viehättävä peli, ettei pieniä puutteita halua ottaa kovin vakavasti. Pelin tunnelmassa on jotain ainutlaatuista, kepeää ja lapsenmielistä, joka tekee siitä loistavan vaihtoehdon vaativimmille ja stressaavammille peleille. Samalla peli on jälleen hyvä osoitus siitä innovaatiovoimasta, joka pienillä nyrkkipajoilla on. Kloonigamesin esikoinen kirmaa suoraan samaan sarjaan mainion Braidin ja World of Goon kanssa.

Crayon Physics DeluxeCrayon Physics DeluxeCrayon Physics DeluxeCrayon Physics Deluxe
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Piirtäminen on hauskaa, antaa mielikuvituksen laukata, mukavan rauhallinen tunnelma, kenttäeditori
-
Ei haasta vaativia pelaajia, fysiikkamalli ontuu paikoin
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Crayon Physics DeluxeScore

Crayon Physics Deluxe

ARVIO. Kirjoittaja Kimmo Pukkila

Suomalaisen Kloonigamesin piirtopeli antaa pelaajalle paljon vapautta, mutta samalla myös vastuun peli-ilosta.



Ladataan seuraavaa sisältöä