Gamereactor Network Suomi / Dansk / Svenska / Norsk / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands
Gamereactor
Kirjaudu sisään


Unohditko salasanan?
Et ole jäsen, Haluan rekisteröityä

Kirjaudu käyttäen Facebook-tiliä
Gamereactor Suomi
arviot
Shadow Tactics: Blades of the Shogun

Shadow Tactics: Blades of the Shogun

Mimimi Productionsin strategiapeli meinasi päästä alta tutkan, mutta ei sitten kuitenkaan.

  • Teksti: A. R. Teschner (Käännös: Markus Hirsilä)

Shadow Blades: Blades of the Shogun on yhden pelaajan reaaliaikainen hiiviskelystrategiapeli, joka sijoittuu sisällissodan repimään Japaniin eli niin sanottuun Sengoku-aikaan 1500-luvulla. Pelaaja ohjastaa maksimissaan viittä eri hahmoa, joiden on määrä suorittaa annettuja tehtäviä kartalla. Samaan aikaan tavalliset pulliaiset suorittavat omia arkitouhujaan. Päätavoitteet ovat hyvinkin selkeitä, mutta useita tehtäviä on piilotettu. Nämä aukeavat kartalla etenemisen aikana. Päätehtävän suorittamisen jälkeen kerrotaan ne salaiset tehtävät, jotka menivät ohi. Tähän päälle mukana on peräti kolme eri vaikeustasoa, mikä kaikki rohkaisee pelaamaan saman tehtävän uudestaan.

Hahmo liikkuu ja on vuorovaikutuksessa ympäristönsä kanssa yksinkertaisella osoita ja klikkaa -metodilla. Näin hiivitään puskissa, pudottaudutaan katoilta, kaadetaan tynnyreitä, heitellään kiviä ja niin edelleen. Lisäksi jokaisella viidellä hahmolla on oma erikoisliikkeensä, joihin kuuluu perushyökkäys ja laajemmalle alueelle tuhoa tekevä hyökkäys. Näistä on olemassa myös ei-tappavat versiot, ja luonnollisesti kaikkiin vihollisiin eivät tepsi kaikki keinot. Ei-tappavat keinot ovat suositeltavia tehtävissä, joissa ei ole tarkoitus suorittaa salamurhaa. Toisaalta kolkatut vihut tokenevat melkoisen nopeasti. Näkökentän huomioiminen on erittäin tärkeää, sillä pahiksien visuaalinen aisti ulottuu vain tietylle sektorimaiselle alueelle. Vihujen havaitessa pelaajan tilanteesta pakeneminen edellyttää kärsivällisyyttä tai nopeaa päätöksentekoa.

Niin kuin hiiviskelypeleissä yleensäkin, kärsivällisyys on hyve myös Shadow Tacticsissa. Tästä seuraa se, etteivät kaikki pelaajat varmastikaan nauti pahiksien partiointireittien tarkkailemisesta ja varjoissa kyttäämisestä. Ongelmanratkaisua helpottamaan kartan muokattavat kohteet saa halutessaan loistamaan muusta maastosta erottuvasti. Tämä tietenkin helpottaa etenemistä huomattavasti. Shadow Tactics mahdollistaa onneksi hyvän määrän vaihtoehtoisia ratkaisuja, joten pulmaa ei tarvitse ratkaista kehittäjien tarkoittamalla tavalla. Tällainen joustavuus on omiaan tuottamaan pelaajalle onnistumisen kokemuksia. Kyse ei kuitenkaan ole avoimen maailman pelistä, ja ajoittain meno voi olla hyvinkin armotonta. Siksi säännöllinen pelitilanteen tallentaminen on enemmän kuin suositeltavaa. Pelaaminen muuttuu helpommaksi, kun toimintaansa suunnittelee etukäteen. Joskus tehtävän suorittaminen kuitenkin jämähtää liian pitkäksi aikaa paikoilleen, mikä vahingoittaa pelin rytmitystä aiheuttaen turhautumista.

Shadow Tactics: Blades of the ShogunShadow Tactics: Blades of the Shogun
Shadow Tactics: Blades of the ShogunShadow Tactics: Blades of the Shogun
Shadow Tactics: Blades of the ShogunShadow Tactics: Blades of the ShogunShadow Tactics: Blades of the Shogun