Gamereactor / Dansk / Svenska / Norsk / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / 中國
Gamereactor
Kirjaudu sisään


Unohditko salasanan?
Et ole jäsen, Haluan rekisteröityä

Kirjaudu käyttäen Facebook-tiliä
Gamereactor Suomi
arviot
Dragon Quest VIII: The Journey of the Cursed King

Dragon Quest VIII: The Journey of the Cursed King

Dragon Quest VIII oli yksi PS2-aikakauden tunnetuimpia roolipelejä. Vuosikymmen myöhemmin se on löytänyt tiensä Nintendon käsikonsolille.

  • Teksti: Ingar Takanobu Hauge (Käännös: Markus Hirsilä)

Kun Dragon Quest VIII: Journey of the Cursed King aikoinaan julkaistiin lännessä vuonna 2006 Playstation 2:lle, oli se Dragon Quest -sarjan merkkipaalu. Se oli ensimmäinen Euroopan maat tavoittanut sarjan osa, ja oli jo aikakin: Japanissa Dragon Quest on Final Fantasyakin suositumpi.

Nykyään Square Enix omistaa molempien sarjojen oikeudet, ja ne edustavat kumpikin eri päätä JRPG-pelien lajityypissä. Final Fantasyssa jokainen uusi osa koettaa tehdä ainakin jotain uutta. Toisaalta taas Dragon Quest pyrkii tietoisesti pitäytymään perinteissä, ja tuomaan kuluttajille tutun kokemuksen kerta toisensa jälkeen. Toki pieniä muutoksia tehdään, mutta ei mitenkään merkittävässä määrin. Eniten pysyvyyttä huomaa visuaalisessa tyylissä, jossa on alusta asti näkynyt Dragon Ballin luojan Akira Toriyaman kädenjälki.

Toisin sanoen ostaessaan Dragon Questin tietää suurimmaksi osaksi jo valmiiksi, mitä paketista paljastuu: klassinen japanilainen roolipeli hirviöineen, vuoropohjaisine taisteluineen, luolastoineen ja tietysti kaupunkeineen. Hyvät hahmot ovat todella hyviä, ja pahiksista se pahuus suorastaan loistaa. Kaikki esitetään samalla visuaalisella tyylillä, jota nähtiin jo alkuperäisessä Dragon Ballissa. Musiikista vastaa veteraanisäveltäjä Koichi Sugiyama. Jos edellä mainittu ei ole aiemmin tuntunut kiinnostavalta, ei Dragon Quest VIII: Journey of the Cursed King muuta mielipidettä miksikään. Jos taas klassinen JRPG-kaava kiinnostaa, on Dragon Quest VIII oiva paikka aloittaa. Kymmenen vuoden iästään huolimatta aika on kohdellut peliä hyvin, ja nyt se on myös mukana kulkeva onnistunut roolipeli.

Pelaaja omaksuu jälleen kerran nimettömän sankarin roolin. Tässä tapauksessa kyse on Trodaine-linnan entisestä vartijasta, joka selviää ainoana hengissä pahan velho Dhoulmaguksen hyökkäyksestä. Kuningas muuttuu samassa rytäkässä vihreäksi hirviöksi, ja kuningatar hevoseksi. Yhdessä tämän ratsun kera matkataan maan ääriin etsimään (ja tietysti tuhoamaan) pahaa velho Dhoulmagusta. Seuraan liittyy hyväsydäminen soturi Yangus, ja myöhemmin muitakin liittolaisia seuraa perässä.

Dragon Quest VIII ei ota itseään liian vakavasti, vaan säilyttää koko ajan kepeän huumoritunnelman. tarinassa on tietenkin myös vakavia ja surullisia hetkiä. Esimerkiksi ihmisiä kuolee matkan varrella, mikä tuottaa ajoittain aitoa surun tunnetta pelaajalle. Kokonaisuutena kerronta on ehkä hieman liian yksinkertaista, mutta se on silti onnistuttu kertomaan kiinnostavalla tavalla. Henkilöhahmot ovat selvästi liioiteltuja, ja tämä pätee varsinkin pääpahis Dhoulmagukseen.

Toisin kuin alkuperäisessä pelissä, hirviöt voi ennakolta nähdä kartalla ja yleensä paikoissa, joissa valitsee liikkua. Tämä tietysti helpottaa sen valintaa koska haluaa taistella, ja koska välttää kahinointia. Taistelu on hyvinkin perinteistä vuoropohjaista menoa ja siten helposti ymmärrettävissä. Kaikki osanottajat pystyvät hyökkäämään, käyttämään taikaa tai puolustautumaan. Dragon Quest VIII:n ominaispiirre on "psyche up": oman vuoron voi antaa mennä ohitse, mutta samalla hyökkäyksen voima nousee. Riittävän monen kerran jälkeen hyökkäyksiä saa tehdä useamman kerralla. Konsti on näppärä, mutta toisaalta vihollisilla on täsmälleen sama keino käytössään.

Dragon Quest VIII: The Journey of the Cursed KingDragon Quest VIII: The Journey of the Cursed King
Dragon Quest VIII: The Journey of the Cursed KingDragon Quest VIII: The Journey of the Cursed King
Dragon Quest VIII: The Journey of the Cursed KingDragon Quest VIII: The Journey of the Cursed King
Dragon Quest VIII: The Journey of the Cursed KingDragon Quest VIII: The Journey of the Cursed King