Gamereactor / Dansk / Svenska / Norsk / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / 中國
Gamereactor
Kirjaudu sisään


Unohditko salasanan?
Et ole jäsen, Haluan rekisteröityä

Kirjaudu käyttäen Facebook-tiliä
Gamereactor Suomi
arviot
Yakuza 0

Yakuza 0

Pitkäikäinen sarja uudistuu pätkittäin.

Japanilaisen mafian eli Yakuzan pyörteisiin sijoittuvan sarjan kehittäjät eivät tunnu tienneen viime vuosina lainkaan, mihin suuntaan heidän pitäisi rikollista lempilastaan kehittää. Vuonna 2012 Japanissa julkaistu Yakuza 5 oli teknisesti ja pelillisesti jo niin vanhentunut, ettei tutulla reseptillä jatkaminen olisi enää onnistunut. Toisaalta Yakuza 6 julkaistiin Japanissa vasta viime vuoden joulukuussa. Toisin sanoen vanhalle sukupolvelle rakennetun viidennen, ja uusille konsoleille tehdyn kuudennen pelin väliin jäi selkeä aukko. Tätä paikattiin vuonna 2015 julkaistulla välimallin pelillä Yakuza 0, joka näkee nyt vihdoinkin päivänvalon myös lännessä. Pelillisesti uudistukset ovat jääneet puolitiehen, mutta samalla selkeitä edistysaskeleita on kuitenkin otettu.

Tarina sijoittuu jälleen merkittäviltä osiltaan Tokion kuvitteelliseen Kamurocho-kaupunginosaan, mutta tällä kertaa aikakausi on menneisyydessä: Yakuza 0 toimii näin esiosana koko muulle sarjalle. Vuodesta 1988 aloittava rikosdraama esittää nuoren Kazuma Kiryun ponnisteluja nousta Japanin alamaailman hierarkiassa ylöspäin. Kaikki ei kuitenkaan mene putkeen, ja Kiryu sotkeutuu tietämättään niin sisäiseen valtataisteluun, kiinteistökauppaan kuin korruptioonkin. Kaikkea toimintaa ohjaa omanlainen samurain kunniakoodi, mikä määrittää paljonkin tehtäviä toimenpiteitä. Toisaalla yökerhon pitäjäksi alennettu Goro Majima taistelee hänkin paikasta auringossa Yakuzassa, ja tälläkin nuorella miehellä on omat ongelmansa setvittävänä.

Kumpikin päähenkilö on tuttu sarjan aiemmista osista, joskaan niistä ei tarvitse tietää mitään tarinaa seuratakseen. Mielenkiintoista on tarinan suhtautuminen hyvään ja pahaan. Järjestäytyneen rikollisuuden maailmassa kaikki ovat oletusarvoisesti pahoja, mutta siitä huolimatta rikollisten kesken on selkeitä aste-eroja. Yakuza 0:n pahikset ovat moraalittomia naistenhakkaajia vailla kunniaa, kun taas hyvikset noudattavat selkeää kunniakoodia tarvittaessa hautaan asti. Sarjan muiden pelien malliin naisten rooli on kokonaisuudessa erittäin pieni. Lähinnä he ovat suojeltavia kohteita, eivätkä missään nimessä aktiivisia toimijoita miesten rinnalla. Moniin länsimaisiin peleihin verrattuna Yakuza 0:n tarina on ilahduttavan maanläheinen: nyt ei pelasteta maailmaa, vaan tarkoituksena on seurata kahden erilaisen miehen edesottamuksia Japanin järjestäytyneen rikollisuuden maailmassa.

Yakuza 0
Yakuza 0