Gamereactor Network Suomi / Dansk / Svenska / Norsk / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands
Gamereactor
Kirjaudu sisään


Unohditko salasanan?
Et ole jäsen, Haluan rekisteröityä

Kirjaudu käyttäen Facebook-tiliä
Gamereactor Suomi
arviot
Nioh

Nioh

Taistelumekaniikan ehdoilla rakennettu toimintapeli.


Team Ninjan pitkään ja hartaasti hiottu toimintaroolipeli Nioh onnistuu juuri siinä, mitä se on lähtenyt tekemään. Tarjolla on oikeasta historiasta innoittuneita kolmannen persoonan taisteluita höystettynä yliluonnollisilla elementeillä. Kehitystyön keskittyminen lähes yksinomaan ohjaukseen ja toimintaan johtaa siihen, että muut osa-alueet saavat paljon vähemmän huomiota.

Niohin tarina seurailee englantilaisen merimiehen William Adamsin edesottamuksia 1600-luvun alun myyttisessä Japanissa. Kaksi vahvaa sotaherraa on tuokkanuottasilla koko maan hallinnasta. Adams asettuu Tokugawa Ieyasun leipiin, ja saa siinä sivussa luotsia merkitsevän kutsumanimen Anjin. Kilpailu sotaherrojen kesken keskeytyy tuon tuostakin valloilleen päässeiden demonien ja henkien sotkeutuessa asiaan. William saa onneksi apua Hattori Hanzolta, jonka maailmanhistoria muistaa kaikkien aikojen tunnetuimpana ninjana.

Tarina on mielenkiintoinen ennen kaikkea aikakauden historiaan ja sen henkilöihin perehtyneille. Juoni etenee tehtävien välillä näyttävien välivideoiden voimin, ja silloin tällöin luetaan tekstilaatikoitakin. Kuten jo mainitsin, on peli rakennettu pelattavuuden ehdoilla. Tarinankerronta on tässä selvänä kärsijänä, sillä pitkien toimintaosuuksien aikana on helppoa unohtaa tarina kokonaan. Kiinnostava juoni siis kulkee omalla painollaan taustalla, ja sen voi halutessaan ohittaa.

Varsinainen pelaaminen on sekoitus 2000-luvun Ninja Gaidenia, Dark Soulsia ja Borderlandsia. Nioh on toinen toistaan seuraavien erillisten tehtävien sarja, joita voi halutessaan suorittaa useampaankin kertaan. Lineaarinen rakenne luo ahtaan vaikutelman, eikä Souls-peleille ominaista tutkimusmatkailun tunnelmaa juuri pääse syntymään. Taisteluiden näyttävyys ja vauhdikkuus ovat suoraa lainaa Ninja Gaidenilta, mutta rytmitys ja tilanteiden ennakointi ovat peräisin Dark Soulsilta. Samaa lainaa ovat myös sokkeloiset kentät ja etenemistä nopeuttavat oikoreitit. Hahmonkehitys ja ennen kaikkea tavaroiden kerääminen ovat sitten suoraan Borderlandsista. Aseita ja varusteita ei löydä automaattisesti jostain tietystä paikasta tai tietyltä viholliselta, vaan niitä putoilee kenttään suuria määriä. Pelaajan itsensä tehtäväksi jää valita niistä parhaat, yhdistellä roinaa vieläkin päheämmiksi rytkyiksi ja vahvistaa niitä erilaisin päivityksin.

Niohin kulmakivet ovat siis taistelut, hahmonkehitys ja tavaroiden hamstraaminen. Vihollisten kukistamisesta ei saa sieluja vaan amritaa, jolla sitten kohotetaan Williamin tasoa. Kuollessaan kaiken kerätyn menettää, mutta palaamalla samaan paikkaan uudestaan tehty edistys on mahdollista poimia takaisin talteen. Mekaniikka on lainattu sellaisenaan Dark Soulsilta samoin kuin kestävyys- eli stamina-mittarikin. Kiihkeän toiminnan tuoksinassa on pakko pitää välillä hieman taukoakin, ja antaa kestävyysmittarin palautua. Tätä prosessia voi kuitenkin nopeuttaa nerokkaalla tavalla. Fyysisen pyrähdyksen päätteeksi Williamin ympärillä pyörivä ki-voima palautetaan takaisin oikea-aikaisella R1-napin painalluksella, jolloin kestävyysmittari palautuu takaisin suorastaan salamana. Tämä on tiukoissa paikoissa keskeinen avain voittoon, sillä se mahdollistaa hyökkäyssarjan jatkamisen lennosta ilman taukoja. Ki-voimaa palauttava mekaniikka on selvästi innoittunut Gears of Warin aktiivilatausminipelistä, jossa lippaan saa vaihdettua nopeammin painamalla latausnappia toisen kerran oikeaan aikaan. Taistelujen voittaminen edellyttää yleensä myös maaston hyväksikäyttöä, selän taakse kiertämistä, pahiksen liikkumisen tarkkailua ja joskus ihan rehellistä karkuun juoksemista. Toisin sanoen Souls-pelinsä tutkineet huomaavat käyttävänsä vanhoja selviytymiskonsteja kuin itsestään Niohissa.

Nioh
Nioh
Nioh
Nioh
Nioh
Nioh
Nioh
Nioh
Nioh
Nioh
Nioh
Nioh
Nioh
Nioh
Nioh
Nioh
Nioh
Nioh