Gamereactor / Dansk / Svenska / Norsk / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / 中國
Gamereactor
Kirjaudu sisään


Unohditko salasanan?
Et ole jäsen, Haluan rekisteröityä

Kirjaudu käyttäen Facebook-tiliä
Gamereactor Suomi
arviot
Mass Effect: Andromeda

Mass Effect: Andromeda

Biowaren massiivinen vaikutus jatkuu


Alkuperäinen Mass Effect -trilogia edustaa minulle parasta mahdollista pelikokemusta yli kolmikymmenvuotisen peliurani aikana. Ei pelkästään sen monipuolisen toiminnan ja mielenkiintoisen sci-fi-teeman takia, vaan erityisesti upeasti kirjoitetun monisäikeisen tarinan ja uskottavien hahmojen ansiosta. Tästä syystä olin yhtä aikaa innoissani ja kauhuissani, kun sain arvioitavaksi sarjan uusimman tulokkaan. Voiko täydellisyyttä hipovaa sci-fi-seikkailua jatkaa enää onnistuneesti, vai pilaako uusi peli kaiken? Vuosia tuotannossa olleella Mass Effect: Andromedalla on isot kengät täytettävänä pelkästään henkilökohtaiselta kantilta katsottuna.

Yli kuudensadan vuoden matka Andromedan galaksiin on tullut päätökseen. Linnunradan taakseen jättäneiden uudisraivaajien tarkoituksena on kansoittaa uusi galaksi ja luoda pysyvä yhteiskunta kaukaiseen avaruuden kolkkaan. Toisin kuin alustavat tutkimukset lupailivat, vastassa ei olekaan vehreitä paratiisiplaneettoja vaan jotain aivan muuta. Andromedan planeetat eivät pelkästään ole saastuneita joutomaita ja ikiroudassa lepääviä surmanloukkuja: ne myös kuhisevat vihamielisiä avaruusolioita. Takaisin ei ole paluuta, ja tuhannet vielä unessa olevat matkaajat tarvitsevat paikan asua. On siis aika ottaa selvää, mitä oikein on tapahtunut ja kuinka pahalta vaikuttavan tilanteen voi kääntää voitoksi.

Jo heti pelin alkuvalikko kaappaa otteeseensa ja kietoo lujasti keskelle mystistä mutta kaunista tunnelmaansa. Toivoa kannatteleva, tunteikas musiikki ja kaunis planeettanäkymä luovat suuruuden tunnetta, joka voimistuu entisestään, kun nappia painamalla lähestyy kohti edessä näkyvää planeettaa. Selkeä valikkorakenne monipuolistuu säätöjensä puolesta, kun pelattavan hahmon ominaisuuksia pääsee muuttamaan. Peli toki mahdollistaa pika-aloituksen valitsemalla päähahmon vakiosäädöillä. Heppu on kaiken keskiössä, joten ulkonäköön pitää panostaa. Ruuvailinkin hahmoni ominaisuuksia yli puolen tunnin ajan. Vaikka visuaalisten säätöjen monipuolisuus voi olla osasyynä, olin silti yllättynyt kasvomallinnuksen keskinkertaisuudesta. Muuten viimeisen päälle huolitellun oloisesta ulkoasusta paistaa selkeästi läpi vuosia vanha tekniikka. Positiivisempi yllätys oli, että päähahmon lisäksi pelaaja pääsee muokkaamaan kaksosen vastakkaisesta sukupuolesta osaksi tarinaa.

Mass Effect: Andromedan voi jakaa karkeasti kolmeen eri pelattavaan kokonaisuuteen. Kolmannesta persoonasta pelattava tehtävien suorittaminen, avaruuden tutkiminen erilaisten löydösten toivossa ja keskustelut lukuisten hahmojen kanssa. Toimintaosuuksia ripotellaan sujuvassa tasapainossa kautta pelin, ja siltoja niiden välille luodaan esimerkiksi kehittämällä hahmoja kerätyillä esineillä. Uusia tehtäviä taas saadaan käytyjen keskusteluiden perusteella. Materiaalia on ammennettu peliin niin käsittämätön määrä, että mielenkiintoista pelattavaa riittää jokaisella alueella lukuisiksi tunneiksi.

Liikkumisen, suojautumisen ja ampuilun yhdistelmä on sujuvaa, vaikkakin erityisaseiden käytössä käsikoordinaatio on koetuksella. Aikaisempien Mass Effect -pelien käyttämä tilanteen pysäytys erikoisasetta valitessa on poistettu ja nyt kahakat vihollisten kanssa käydään kokonaan reaaliajassa. Isompia maailmoja kolutessa on juoksentelun avuksi tuotu tutkimusauto Nomad. Vastaanvanlainen kärry oli aikaisemmissa osissa valjastettu huomattavasti pienempään rooliin, mutta nyt tällä kuusipyöräisellä joka maaston ajokilla keilataan yhtälailla pahiksia kuin revitellään planeetan kamaralle tyylikkäät renkaanjäljet. Tehtäviä riittää ihan arkisista avustustöistä hulppeisiin mittakaavoihin kasvaviin pelastus- ja taistelutehtäviin saakka.

Tähtikartta ja sen ikimuistettava taustamusiikki tekevät myös paluun vaikuttavasti ehostettuna. Lähes puuduttava joka kolkan skannaus on poistettu, ja tietokone mainitsee automaattisesti mikäli kartalta tai planeetan pinnalta on löydettävissä jotain mielenkiintoista kerättävää. Planeetalta toiseen siirrytään todella upeiden animaatioiden saattelemana, mitkä ottavat huomioon lukuisat yksityiskohdat meteoripilviä myöten. Kaikki tämä tapahtuu tunnelmallisen ambient-musiikin säestämänä. Uudessa taustabiisissä on vaihtelevuutta aikaisempaan verrattuna huomattavasti enemmän, mutta myös ne tutut osiot löytyvät kokonaisuudesta. Joka tapauksessa, pelkästään tähtikartan ja sen tarjoamien planeettojen tutkiskeluun voi uppoutua tuntikausiksi. Tekijät selvästikin tiedostavat tämän, sillä kartastosta voi poistaa kaikki valikot ja vain fiilistellä upeaa avaruusmaisemaa tunnelmallisen musiikin siivittämänä.

Mass Effect: AndromedaMass Effect: AndromedaMass Effect: Andromeda
Mass Effect: AndromedaMass Effect: AndromedaMass Effect: Andromeda
Mass Effect: Andromeda
Mass Effect: Andromeda
Mass Effect: Andromeda
Mass Effect: Andromeda