Gamereactor Network Suomi / Dansk / Svenska / Norsk / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands
Gamereactor
Kirjaudu sisään


Unohditko salasanan?
Et ole jäsen, Haluan rekisteröityä

Kirjaudu käyttäen Facebook-tiliä
Gamereactor Suomi
arviot
Stardew Valley

Stardew Valley

Enemmän kuin pelkkä maatilanhoitopeli


Eric Baronen yhden miehen projektina syntynyt maatilanhoitopeli Stardew Valley on ihastuttanut PC:llä jo vuoden ajan. Nyt tämä retrohenkinen indie-simulaatio saapuu myös konsoleille. Pitkäjännitteisyyttä vaativa rakentelupeli olisi ohjauksensa ja rakenteensa puolesta ehkä toiminut parhaiten Nintendon kosketusnäyttökonsoleilla.

Stardew Valley ei turhia aikaile. Oman hahmon luomisen jälkeen välivideo ilmoittaa pelaajan perineen maatilan Stardew Valley'ssa. Paikka on päässyt hieman retuperälle, joten uuden isännän on aika laittaa tilukset uuteen kukoistukseen. Siinäpä se perusajatus onkin. Kaikki muu on rakennettu tämän lähtökohdan ympärille. Jonkinlainen yleinen tarina liittyen Stardew Valley'n historiaan on olemassa, mutta sen voi halutessaan ohittaa kokonaan, eikä se muutenkaan ole erityisen vetoava muuhun kokonaisuuteen verrattuna.

Heti aluksi valitaan yksi kourallisesta erilaisia karttanäkymiä sen mukaan, millaisen tilan on ajatellut itselleen muovata. Ongelmana on tietysti se, ettei niin aikaisessa vaiheessa ole vielä mitään käsitystä tulevaisuuden suunnasta. Itse aloitin isokokoisella maanviljelykseen sopivalla tontilla, mutta siirryin varsin pian painottamaan kaivostoimintaa.

Pelaajaa ohjastetaan vasemmalla tatilla ja perusnapeilla, mutta valikoissa liikutaan kankealla kohdistinnuolella aivan niin kuin joskus muinoin 90-luvun konsoleille siirretyissä PC-peleissä. Ratkaisu on huomattavan kankea, eikä siihen koskaan täysin totu. Tällainen ongelma ratkaistiin jo ainakin 15 vuotta sitten, joten Stardew Valley'n valikot ovat tässä suhteessa epämiellyttävä tuulahdus menneisyydestä.

Kohdistinnuolen ohella huonona puolena voi pitää kehnoa opastusosiota. Oikeastaan mitään perustoimintoja ei kerrota selvästi. Ajan kuluessa avautuu kyllä erilaisia mahdollisuuksia, kuten edellä mainittua kaivostoimintaa, kaupankäyntiä, lisärakennuksien tekemistä, sosiaalisten suhteiden parantamista, kalastamista ja niin edelleen. Kaiken oppii kyllä ajan kanssa, mutta varsinkin alun erittäin niukkojen välineiden ja toimintamahdollisuuksien vuoksi ydinpelattavuus aukeaa vasta noin 3-4 tunnin aktiivisen peliajan jälkeen. Lisäksi peli on jaettu erilaisiin kasvukausiin päivien ja vuodenaikojen mukaan. Alun perustoimintojen kanssa kamppailu johtaa siihen, että ensimmäinen kevät Stardew Valley'ssa menee puoliksi hukkaan nurkkia ihmetellessä. Mitään erityistä haittaa tästä ei ole pitkässä juoksussa, mutta pitkäjännitteisen suunnitelman tehnyttä pelaajaa se turhauttaa.

Stardew ValleyStardew ValleyStardew ValleyStardew Valley