Suomi
Gamereactor
arviot
Planescape Torment: Enhanced Edition

Planescape Torment: Enhanced Edition

Beamdog päästää pelaajat kokemaan uudestaan Planescape Tormentin.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Planescape Torment: Enhanced Edition on toisaalta tarpeellinen julkaisu, ja samaan aikaan se herättää myös huolta. Joskus klassisten videopelien uusintajulkaisut osoittavat kouriintuntuvasti sen, miten paljon pelimekaniikat ovat kehittyneet ajan saatossa grafiikan ohella. Mekaanisesti vanhentunutta peliä on mahdollista arvostaa historiallisena teoksena, mutta sen ihmeempää vetovoimaa sillä ei välttämättä enää ole. Jos taas peli on kestänyt aikaa hyvin, pitäisi uusintajulkaisun lisätä mukaan jotain uutta ja outoa tehdäkseen tuotteesta uudelleen houkuttelevan ja ajankohtaisen.

Ilmestyessään 18 vuotta sitten Planescape Torment ei kummoista kalapaliikkia aiheuttanut. Black Isle oli studio, jonka tekemänä Planescape Torment innoittui sen aikaisista länsimaisista roolipeleistä Baldur's Gate, Icewind Dale ja Fallout. Planescape Torment oli kuin hienosti rakennettu kello, jossa jokainen osa teki osuutensa kokonaisuuden eteen. Jotkut pitävät sitä edelleen yhtenä kaikkien aikojen parhaimmista roolipeleistä.

Planescape Torment: Enhanced Edition osoittaa Beamdogin ymmärtäneen, kuinka klassikkoa kuuluu kohdella nykypäivään tuotaessa. Pelattavuuden muutokset ovat pieniä, ja painopiste on selvästi ollut ennen kaikkea visuaalisen ilmeen parantamisessa muutamien bugien korjailun ohella. Uusien tarinoiden tai henkilöiden lisääminen olisi muuttanut pelin jo valmiiksi huolella hiottua tasapainoa ja kokonaisuutta.

Planescape Torment: Enhanced Editionissa pelaajalla on vapaus tutkia maailmaa, kehittää hahmoaan niin kuin haluaa ja paneutua tarinaan. Kaikki edellä mainittu tapahtuu silti tarkasti määriteltyjen raamien puitteissa. Varsinaisia valintoja ei juurikaan tehdä tarinassa, eikä luvassa ole montaa erilaista loppuratkaisua. Valinnat muuttavat käytyjä keskusteluja erilaisten hahmojen kanssa, mutta tarinan kulkuun ne eivät varsinaisesti vaikuta.

Samanaikaisesti Planescape Torment luo pelaajalle mielikuvan uskottavasta tarinasta, jonka johdossa hän itse on. Jokainen kohdattu henkilöhahmo, tilanne ja tehtävä tuntuu merkitykselliseltä. Kaikki pelin tilanteet tuntuvat siltä, että ne on tarkkaan ennakolta mietitty viemättä pelaajalta illuusiota kyvystä vaikuttaa asioihin.

Tämä on mainos:

Planescape Torment: Enhanced Edition parantaa resoluutiota ja leventää pelaajan näkökenttää. Mahdollista on myös katsella maailmaa alkuperäisten asetusten kautta. Grafiikkaa lukuun ottamatta kyseessä on täsmälleen se sama peli, jota ehkä joskus pelasi silloin vuonna 1999. Mukana on fantasian ja goottikauhun teemoja ajatuksia herättävillä tarinoilla, joissa otetaan kantaa niin filosofisiin kuin uskonnollisiinkin asioihin. Sivuhahmoihin haluaa tutustua heidän itsensä takia ilman lupausta mahdollisesta romanssista.

Planescape Torment: Enhanced Edition on mitä suurimmassa määrin tekstipainotteinen peli. Tämän vuoksi kannattaa keskustella kaikessa rauhassa kaikkien kanssa ennen päätöksen tekemistä. Jos valitsee diplomaattisen tien, joutuu hyvin harvoin taistelemaan. Tämä tuntuu onnistuessaan paljon tyydyttävämmältä kuin tappeleminen.

Planescape Torment: Enhanced Edition on mestariteos siinä missä alkuperäinenkin. Melkein kaikki on jätetty ennalleen, jolloin ulkoasua lukuun ottamatta kokonaisuus on edelleen yhtä lumoava kuin viime vuosituhannella. Uusintaversiota voi suositella lämpimästi niin veteraaneille kuin ensikertalaisillekin.

Planescape Torment: Enhanced EditionPlanescape Torment: Enhanced Edition
Tämä on mainos:
Planescape Torment: Enhanced EditionPlanescape Torment: Enhanced EditionPlanescape Torment: Enhanced EditionPlanescape Torment: Enhanced Edition
HQ
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Beamdog kunnioittaa alkuperäisteosta
-
Tekstipainotteisen pelin olisi voinut lokalisoida uusille kielille
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä