Gamereactor follow Gamereactor / Dansk / Svenska / Norsk / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / 中國 / Indonesia / Polski
Gamereactor Close White
Kirjaudu sisään


Unohditko salasanan?
Et ole jäsen, Haluan rekisteröityä

Kirjaudu käyttäen Facebook-tiliä
Gamereactor Suomi
arviot
Planescape Torment: Enhanced Edition

Planescape Torment: Enhanced Edition

Beamdog päästää pelaajat kokemaan uudestaan Planescape Tormentin.

  • Teksti: Jorge García (Käännös: Markus Hirsilä)
Facebook
TwitterRedditGoogle-Plus

Planescape Torment: Enhanced Edition on toisaalta tarpeellinen julkaisu, ja samaan aikaan se herättää myös huolta. Joskus klassisten videopelien uusintajulkaisut osoittavat kouriintuntuvasti sen, miten paljon pelimekaniikat ovat kehittyneet ajan saatossa grafiikan ohella. Mekaanisesti vanhentunutta peliä on mahdollista arvostaa historiallisena teoksena, mutta sen ihmeempää vetovoimaa sillä ei välttämättä enää ole. Jos taas peli on kestänyt aikaa hyvin, pitäisi uusintajulkaisun lisätä mukaan jotain uutta ja outoa tehdäkseen tuotteesta uudelleen houkuttelevan ja ajankohtaisen.

Ilmestyessään 18 vuotta sitten Planescape Torment ei kummoista kalapaliikkia aiheuttanut. Black Isle oli studio, jonka tekemänä Planescape Torment innoittui sen aikaisista länsimaisista roolipeleistä Baldur's Gate, Icewind Dale ja Fallout. Planescape Torment oli kuin hienosti rakennettu kello, jossa jokainen osa teki osuutensa kokonaisuuden eteen. Jotkut pitävät sitä edelleen yhtenä kaikkien aikojen parhaimmista roolipeleistä.

Planescape Torment: Enhanced Edition osoittaa Beamdogin ymmärtäneen, kuinka klassikkoa kuuluu kohdella nykypäivään tuotaessa. Pelattavuuden muutokset ovat pieniä, ja painopiste on selvästi ollut ennen kaikkea visuaalisen ilmeen parantamisessa muutamien bugien korjailun ohella. Uusien tarinoiden tai henkilöiden lisääminen olisi muuttanut pelin jo valmiiksi huolella hiottua tasapainoa ja kokonaisuutta.

Planescape Torment: Enhanced Editionissa pelaajalla on vapaus tutkia maailmaa, kehittää hahmoaan niin kuin haluaa ja paneutua tarinaan. Kaikki edellä mainittu tapahtuu silti tarkasti määriteltyjen raamien puitteissa. Varsinaisia valintoja ei juurikaan tehdä tarinassa, eikä luvassa ole montaa erilaista loppuratkaisua. Valinnat muuttavat käytyjä keskusteluja erilaisten hahmojen kanssa, mutta tarinan kulkuun ne eivät varsinaisesti vaikuta.

Planescape Torment: Enhanced EditionPlanescape Torment: Enhanced Edition
Planescape Torment: Enhanced EditionPlanescape Torment: Enhanced EditionPlanescape Torment: Enhanced EditionPlanescape Torment: Enhanced Edition