Gamereactor Network Suomi / Dansk / Svenska / Norsk / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands
Gamereactor
Kirjaudu sisään


Unohditko salasanan?
Et ole jäsen, Haluan rekisteröityä

Kirjaudu käyttäen Facebook-tiliä
Gamereactor Suomi
arviot
Warhammer 40,000: Dawn of War III

Warhammer 40,000: Dawn of War III

Sodan aamunkoitto on suloinen.

Relicin Dawn of War -sarja on hyvä esimerkki lajityypin kehittymisestä ja sen sisällä myllertävästä vaihtelusta. Studio on tuottanut nyt kolme samaan synkkään tulevaisuuteen sijoittuvaa Warhammer 40K -peliä, eikä yksikään niistä ole aivan toisensa kaltainen.

Jalkamiehenä olo 40K:n maailmassa ei ole helppoa. Elinajanodotus mitataan yleensä miinuuteissa tai sekunneissa siitä hetkestä alkaen, kun astut parakeista pihalle. Vaarat ovat lukuisia ja vaihtelevat mystisen vasaran aiheuttamasta kallonmurtumasta tykkituleen ja kävelevän tankin repiviin sahanteriin. Tällä kertaa sotaan käydään Cyprus Ultima -nimisellä planeetalla, jossa kolme osapuolta taistelee toisiaan vastaan ensin pienemmillä, sitten valtavasti suuremmilla panoksilla kadonneen planeetta Acheronin ilmestyessä Warpista. Tämän 5000 vuoden välein ilmestyvän mystisen paikan rikkaudet ovat nyt kaikkien kolmen ulottuvilla.

Pätevä, noin 15-tuntinen yksinpelikampanja vaihtelee koko ajan pelin kolmen osapuolen välillä. Tämä tarjoaa toisaalta jatkuvasti päivittyvän näkemyksen jokaisen rodun vinkkelistä yhteen ja samaan pääjuoneen. Samalla se kuitenkin tarkoittaa, että yhden tehtävän jälkeen joutuu totuttelemaan toiseen, erilaiseen armeijaan ja yksiköihin aina yhden kentän ajaksi kerrallaan. Space Marinet ovat jälleen paikalla Blood Ravens -ryhmän väreissä legendaarisen yrmyn Gabriel Angeloksen johtamana. Avaruusjääkärit ovat kenties suoraviivaisimpia pelattavia, sillä he sekä kestävät että jakavat vahinkoa tasaisesti ja luottavat selkeisiin erikoiskykyihin kuten kranaatteihin, ohjusiskuihin ja vastaavaan. Aloittelijaystävällisinä he tullevat dominoimaan moninpelipuolta ainakin pelin alkuvaiheessa.

Örkkejä johtava iso ja ilkeä warboss Gorgutz on kaltaisekseen yllättävän viekas ja tappavan tehokas käsikähmässä. Örkit muistuttavat hieman jääkäreitä, joiden aseet olisi valmistettu seinähullun tiedemiehen laboratoriossa. He iskevät lujaa siitäkin huolimatta, että kanuunat tuntuvat iskevät kipinää ja räjähtelevät omia aikojaan. Örkkien erikoisominaisuus on kyky hyödyntää Waagh-tornien luomaa tai kentältä löytyvää rojua (scrap) joko yksiköiden kykyjen parantamiseksi tai kokonaan uusien luomiseksi. Rojuläjän kerännyt yksikkö saa esimerkiksi panssarointia tai kokonaan uuden käytettävän erikoiskyvyn. Roippeesta voi myös synnyttää kokonaan uuden örkkiyksikön - mitä isompi läjä, sitä ilkeämpi yksikkö. Örkillä pelaajan täytyykin päivittää yksiköitään huolellisesti, jos haluaa saada niistä kaiken irti. Mikromanagerointia on siis enemmän, mutta toisaalta se mahdollistaa örkeille muita rotuja nopeamman yksiköiden tuotannon.

Kolmas ja viimeinen armeija käsittää avaruushaltiat eli Eldarit ja heidän Warseer Macha -johtajansa. Eldarit kestävät osumaa selkeästi muita vähemmän, mutta heidän palautuva suojakilpensä ja nopeutensa mahdollistavat nopeat iskut ja pakenemiset. Kilpien palautuminen kestää varsin pitkään, joten hyökkäyksien välillä on haukattava hetki happea. Tuhoisat yllätyshyökkäykset ovat erityisen tehokkaita korkeuseroja ja kanjoneita sisältävissä kentissä, sillä monet Eldareiden yksiköistä leijuvat tai lentävät maalla tallustamisen sijaan. He vaativat kenties eniten mikromanagerointia taisteluiden aikana, sillä perusyksikkö ei kestä osumaa Space Marinejen tai örkkien tapaan etulinjassa ollessaan.

Dawn of War 3 yhdistää sarjan kahden edellisen osan ominaisuuksia uuteen muottiin. Paluun tekevä Dawn of War 1:n tyylinen virtaviivaistettu tukikohdan rakentaminen noin puolen tusinan erilaisen mökin kera ei vaadi pelaajalta suurta paneutumista. Esimerkiksi useiden parakkien rakentaminen on usein turhaa, sillä vallattavista tuotantopisteistä saatava requisition ja energia loppuvat nopeammin kuin mitä yksiköitä ehtii tuottamaan. Dawn of War 2 on toiminut taas uusien eliittiyksiköiden mallina. Ne eivät ole edellisosan tapaan yhtä persoonallisia tai muokattavia, mutta etenkin johtohahmoilla on ovat juonensa ja luonteenpiirteensä selkeästi esillä. Osa on "vain" selkeästi voimakkaampi ja erilaisilla kyvyillä varustettu versio jostain olemassa olevasta yksiköstä kuten Dreadnoughtista.

Warhammer 40,000: Dawn of War IIIWarhammer 40,000: Dawn of War IIIWarhammer 40,000: Dawn of War IIIWarhammer 40,000: Dawn of War III
Warhammer 40,000: Dawn of War III
Warhammer 40,000: Dawn of War III
Warhammer 40,000: Dawn of War III
Warhammer 40,000: Dawn of War III
Warhammer 40,000: Dawn of War III
Warhammer 40,000: Dawn of War III