Gamereactor / Dansk / Svenska / Norsk / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / 中國
Gamereactor
Kirjaudu sisään


Unohditko salasanan?
Et ole jäsen, Haluan rekisteröityä

Kirjaudu käyttäen Facebook-tiliä
Gamereactor Suomi
arviot
Shin Megami Tensei IV: Apocalypse

Shin Megami Tensei IV: Apocalypse

Maailmanlopun menoa Mikadossa

Shin Megami Tensei IV: Apocalypse on eräänlainen paluu juurille lukuisia spin off -pelejä poikineelle Megami Tensei -roolipelisarjalle. Peli on epäsuoraa jatkoa pari vuotta sitten ilmestyneelle Shin Megami Tensei IV:lle. Varsinaista tarinajatkumoa ei näiden kahden pelin välillä ole, joten edellistä peliä ei tarvitse olla pelannut pysyäkseen juonesta kärryillä.

Kuten moni muukin Megami Tensei¬ -sarjan peli, Apocalypse sijoittuu lähitulevaisuuden post-apokalyptiseen Tokioon, jossa enkelit ja demonit ottavat mittaa toisistaan. Kaupungissa vallitsee ikuinen yö, sillä pitäjän päälle langetettiin kupu suojelemaan sitä 20 vuotta ennen pelin kuvaamia tapahtumia. Tästä syystä kaupungissa vallitsee jatkuva tavarapula, minkä lisäksi ihmiset joutuvat elämään niin häikäilemättömien demoneiden kuin yhtä lailla pahansuopien enkeleidenkin armoilla.

Jotkut ihmiset ovat kuitenkin liittoutuneet enkeleiden tai demoneiden kanssa. Kuvun yläpuolella Mikadon kuningaskunnassa elävät samurait ovat tehneet juuri niin, ja pitävät Tokion asukkaita epäpuhtaina. Tähän mukaan isketään vielä päähahmon vahingossa vapauttaman Krishnan johtama jumalhahmojen allianssi, joka vastustaa niin enkeleitä kuin demoneitakin. Näin on valmiina pelisarjalle tyypillinen moraalisesti harmaa soppa, jossa pelaajan tulee tehdä valinta Tokion tulevaisuudesta.

Vaikka peli sijoittuukin maailmanlopun maisemiin, se on tunnelmaltaan kepeämpi kuin IV:n edeltäjä Shin Megami Tensei III: Nocturne (Euroopassa Lucifer's Call). Tämä on valitettavaa, sillä Nocturnen synkkä ja nihilistinen ilmapiiri oli sen suurimpia vahvuuksia. Pelin Dark Souls -sarjaa muistuttava yksinäinen ja lohduton tunnelma tuntui kuin raikkaalta tuulenvireeltä aikakauden muihin kaavamaisiin ja kepeisiin japsiroolipeleihin verrattuna.

Apocalypse sysää pelaajan mukaan japsiroolipeleille tyypilliseen tapaan kavalkadin teinihahmoja ja veikeän vihreän samuraikummituksen nimeltä Navarre. Tämän seurauksena pelissä onkin paljon tarinankerrontaa. Juonen ja pelattavuuden välille on isketty hyvä balanssi. Ärsyttävästi usein voi joutua kuuntelemaan valtavan määrän löpinää uudestaan, jos kuolee pomotaistelussa ja joutuu aloittamaan alusta. Hahmokavalkadin kepeän olemuksen vuoksi pelin ilmapiiri ei ole samalla tavalla painostava kuin Nocturnen, mistä on tosin myös syyttäminen vaikeusastetta.

Shin Megami Tensei IV: ApocalypseShin Megami Tensei IV: ApocalypseShin Megami Tensei IV: ApocalypseShin Megami Tensei IV: Apocalypse
Shin Megami Tensei IV: Apocalypse