Suomi
Gamereactor
arviot
Shin Megami Tensei IV: Apocalypse

Shin Megami Tensei IV: Apocalypse

Maailmanlopun menoa Mikadossa

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Shin Megami Tensei IV: Apocalypse on eräänlainen paluu juurille lukuisia spin off -pelejä poikineelle Megami Tensei -roolipelisarjalle. Peli on epäsuoraa jatkoa pari vuotta sitten ilmestyneelle Shin Megami Tensei IV:lle. Varsinaista tarinajatkumoa ei näiden kahden pelin välillä ole, joten edellistä peliä ei tarvitse olla pelannut pysyäkseen juonesta kärryillä.

Kuten moni muukin Megami Tensei¬ -sarjan peli, Apocalypse sijoittuu lähitulevaisuuden post-apokalyptiseen Tokioon, jossa enkelit ja demonit ottavat mittaa toisistaan. Kaupungissa vallitsee ikuinen yö, sillä pitäjän päälle langetettiin kupu suojelemaan sitä 20 vuotta ennen pelin kuvaamia tapahtumia. Tästä syystä kaupungissa vallitsee jatkuva tavarapula, minkä lisäksi ihmiset joutuvat elämään niin häikäilemättömien demoneiden kuin yhtä lailla pahansuopien enkeleidenkin armoilla.

Jotkut ihmiset ovat kuitenkin liittoutuneet enkeleiden tai demoneiden kanssa. Kuvun yläpuolella Mikadon kuningaskunnassa elävät samurait ovat tehneet juuri niin, ja pitävät Tokion asukkaita epäpuhtaina. Tähän mukaan isketään vielä päähahmon vahingossa vapauttaman Krishnan johtama jumalhahmojen allianssi, joka vastustaa niin enkeleitä kuin demoneitakin. Näin on valmiina pelisarjalle tyypillinen moraalisesti harmaa soppa, jossa pelaajan tulee tehdä valinta Tokion tulevaisuudesta.

Vaikka peli sijoittuukin maailmanlopun maisemiin, se on tunnelmaltaan kepeämpi kuin IV:n edeltäjä Shin Megami Tensei III: Nocturne (Euroopassa Lucifer's Call). Tämä on valitettavaa, sillä Nocturnen synkkä ja nihilistinen ilmapiiri oli sen suurimpia vahvuuksia. Pelin Dark Souls -sarjaa muistuttava yksinäinen ja lohduton tunnelma tuntui kuin raikkaalta tuulenvireeltä aikakauden muihin kaavamaisiin ja kepeisiin japsiroolipeleihin verrattuna.

Apocalypse sysää pelaajan mukaan japsiroolipeleille tyypilliseen tapaan kavalkadin teinihahmoja ja veikeän vihreän samuraikummituksen nimeltä Navarre. Tämän seurauksena pelissä onkin paljon tarinankerrontaa. Juonen ja pelattavuuden välille on isketty hyvä balanssi. Ärsyttävästi usein voi joutua kuuntelemaan valtavan määrän löpinää uudestaan, jos kuolee pomotaistelussa ja joutuu aloittamaan alusta. Hahmokavalkadin kepeän olemuksen vuoksi pelin ilmapiiri ei ole samalla tavalla painostava kuin Nocturnen, mistä on tosin myös syyttäminen vaikeusastetta.

Tämä on mainos:
Shin Megami Tensei IV: ApocalypseShin Megami Tensei IV: ApocalypseShin Megami Tensei IV: ApocalypseShin Megami Tensei IV: Apocalypse

Normaalilla tasolla pelatessa sarjan veteraanit huomaavat, että Apocalypsea on helpotettu usealla tavalla. Esimerkiksi automaattisesti päivittyvät haaste- ja sivutehtävät jakelevat pelaajille kokemuspisteitä, hyödyllisiä esineitä ja uusia aseita. Taistellessa taas tietokoneen ohjaama partnerihahmo avustaa pelaajaa. Jokainen taisteluun käytetty vuoro nostattaa avustusmittaria, joka täytyttyään johtaa siihen, että kaikki partnerit kohdistavat voimakkaan iskun viholliseen auttaen samalla pelaajaa parantavilla ja voimistavilla taioilla. Tästä syystä pomotappelut eivät ole muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta samalla tavalla haastavia kuin Nocturnessa. Apocalypse tosin vaikeutuu tältä osin loppua kohden.

Päähahmon käskytettävissä olevien demoneiden fuusioiminen vahvemmiksi demoneiksi on suoraviivaista: pelaaja voi itse valita, mitkä taidot fuusioitunut demoni oppii edeltäjiltään. Tämän lisäksi on mahdollista kasvattaa yhdistämisien tasokattoa, jonka ansiosta pelaajan ei jumiin jäätyään tarvitse tahkota uusia tasoja luodakseen korkeamman tason demoneita. Näiden uudistusten ansiosta uusien, olosuhteisiin paremmin sopivien demoneiden valmistaminen on helppoa ja vaivatonta.

Pomotaistojen ollessa haastavia Apocalypse tarjoaa loistavaa viihdettä vuoropohjaisten roolipelien ystäville. Peli käyttää Nocturnen "Press Turn" -taistelusysteemiä, jossa kumpikin osapuoli saa ja menettää lisävuoroja sen mukaan, miten hyvin hyväksikäyttää vastustajansa heikkouksia. Uutena lisäyksenä tähän systeemiin on tullut virnistystila. Kriittiset iskut ja vastustajan iskun onnistunut kestäminen pistävät hahmon virnistystilaan. Tällöin hahmon heikkoutta ei voi hyväksikäyttää, jonka lisäksi seuraava isku tai taika tulee olemaan kriittinen osuma sadan prosentin todennäköisyydellä. Virnistystila lisää myös joihinkin iskuihin lisäominaisuuksia: esimerkiksi kova tälli voi tainnuttaa vastustajan. Hama- ja Mudo-taiat, jotka ennen tappoivat välittömästi osuessaan, tekevät nyt normaalia vahinkoa (ellei käyttäjä ole virnistystilassa).

Tämä on mainos:

Kenttäsuunittelu on onnistunutta, sillä se usein rohkaisee tutkimaan jo läpikäydytkin alueet uudestaan perinpohjaisesti. Luolastot muuttuvat alati monimutkaisemmiksi rakenteeltaan. Asteittain avautuva ja vapaasti tutkittava maailmankartta sisältää rutkasti sivutehtäviä ja -alueita. Päähahmon kintereillä pörräävä kummitus pystyy paikoitellen imemään itseensä nopeasti kuluvaa energiaa, jonka avulla voi rikkoa esteitä ja tuhota kentistä löytyviä aarrekätköjä. Esteitä rikkomalla saa avattua oikoteitä, kun taas toisinaan vaikeasti tavoiteltavissa aarrekätköissä on hyödyllisiä esineitä.

Aikaisempiin DS-peleihin - kuten Shin Megami Tensei: Strange Journeyyn - verrattuna Apocalypsen visuaalinen anti on onnistunutta. Ruumiiden, rikkinäisten autojen ja roskan kansoittamat kentät luovat osaltaan maailmanlopun tunnelmaa. Mutta yli kymmenen vuotta vanhempi Nocturne on silti silmää miellyttävämpi ja omaperäisempi kaikessa surrealistisuudessaan. Sama kuvaus koskee myös pelin ääniraitaa: paikoitellen ambientpörinä on ihan tunnelmallista, mutta ei yhtä laadukasta kuin Nocturnessa.

Vaikka Shin Megami Tensei: Apocalypse kalpenee vertailussa edeltäjäänsä, on se silti kelvollinen lisä Megami Tensei-sarjaan. Mikäli tunnelmaa olisi viety synkempään ja surrealistisempaan suuntaan, olisin nauttinut siitä enemmän. Nykyiselläänkin se tarjoaa paljon vastinetta rahoille 3DS-peliksi. Sarjan parissa kokemusta kartuttaneilta se voi vaatia kärsivällisyyttä hitaan alun läpi kahlaamiseksi. Ensikertalaisille Apocalypse voi kuitenkin tarjota oikein antoisan kokemuksen.

Shin Megami Tensei IV: Apocalypse
HQ
HQ
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Taistelusysteemi, kenttäsuunittelu, paljon pelattavaa...
-
...mutta kestää aikansa että peli alkaa käydä mielenkiintoiseksi, kepeämpi ote, ei yhtä tunnelmallinen kuin Nocturne
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä