GR STREAMING
Gamereactor / Dansk / Svenska / Norsk / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / 中國
Gamereactor
Kirjaudu sisään


Unohditko salasanan?
Et ole jäsen, Haluan rekisteröityä

Kirjaudu käyttäen Facebook-tiliä
Gamereactor Suomi
arviot
Final Fantasy XII: The Zodiac Age

Final Fantasy XII: The Zodiac Age

Massiivinen roolipeli vuosikymmenen takaa tekee näyttävän paluun.

Final Fantasy XII jäi yhdeksi PS2:n viimeisistä suurista nimekkeistä. PS3 teki kovasti jo tuloaan, mutta sisällöltään järisyttävän laaja Final Fantasy XII osoitti vanhan sotaratsun tehon vielä elinkaarensa loppumetreillä. Nyt tämä reilun vuosikymmenen takainen arvostelumenestys tekee paluun uusimmalle konsolisukupolvelle. Mukana on uudistuksia ja ehostuksia, mutta riittääkö se syyksi palata uudelleen Ivaliceen?

Kahdestoista osa alkaa sotaisasti. Dalmascan valtiossa vietetään kuninkaallisia häitä, mutta juhlat loppuvat lyhyeen suuren Achadian Imperiumin iskiessä rautaisen saappaansa Dalmascan maaperälle. Dalmascasta ei ole vastusta Archadialle, joten pian Imperiumin teräskoura hallitsee koko maata. Sodan runtelemassa maassa kytee kuitenkin vastarinnan siemen, jota Archadia ei ole onnistunut kitkemään. Tämän kaiken keskellä suhmuroi sekalaisista henkilöistä koostuva joukko sankareita, jotka joutuvat suoraan poliittisten kahinoiden keskipisteeseen.

Final Fantasy XII: The Zodiac Age Edition yllätti minut sisällöllään, sillä se pohjaudu aikoinaan Euroopassa nähtyyn versioon. Tämä peli on remasteroitu versio nimihirviö Final Fantasy XII: International Zodiac Job System -pelistä, joka julkaistiin alun perin vain Japanissa. Sen suurin muutos peruspeliin oli lisätä siihen Final Fantasy -sarjan aikaisemmista osista tutut ammatit.

Pelin mekaniikat eroavat merkittävästi perinteisistä japanilaisista roolipeleistä. Mielenkiintoisimmat ideat ovat lisenssilauta sekä hahmojen toimia ohjaavat gambiitit. Lisenssilaudat on tässä versiossa jaettu ammatteihin, joiden sisällöt eroavat huomattavasti toisistaan. Näiltä laudoilta ostetaan lisenssipisteitä käyttämällä uusia taistelukykyjä, mahdollisuuksia käyttää uusia varusteita ja aseita ja niin edelleen. Aseita ja varusteita todellakin voi käyttää, jos on hankkinut niihin asianmukaisen kyvyn. Muutos on merkittävä verrattuna alkuperäiseen peliin, jossa kaikki hahmot ostivat kykyjä identtiseltä laudalta. Tämän myötä kaikista tuli lopussa aika samanlaisia. Ammatit sen sijaan pakottavat erikoistumaan.

Koska esimerkiksi jousiampuja ei pysty koskaan käyttämään nuijia tai raskaita haarniskoja, omasta poppoosta kannattaa kasata mahdollisimman monipuolinen kokonaisuus. Toinen toisiaan täydentävällä ryhmällä varautuu monentyyppisiin uhkiin. Jokaiselle hahmolle saa onneksi pelin edetessä määrätä myös toisen ammatin, jolla havaittuja puutteita voi tilkitä.

Final Fantasy XII: The Zodiac Age
PS4-version päivitetty grafiikka on komean näköistä, vaikka vanhan pelin kulmikkuus hieman paistaakin alta.

Aikaisemmin mainitsemieni gambiittien avulla voi vaikuttaa hahmojen toimintaan taisteluiden aikana. Nämä voi tavallaan ohjelmoida reagoimaan tiettyihin tilanteisiin. Esimerkiksi jos sankarin kestopisteet tippuvat tietyn prosenttirajan alle, voi kaverin pistää heittämään tälle parannusjuoman tai -loitsun. Tai jos vihulainen on haavoittuvainen tuliloitsuja vastaan, voi maagin pistää viskelemään niitä automaattisesti. Gambiitteja on rajallinen määrä. Osa kerätyistä lisenssipisteistä kannattaakin käyttää määrän kasvattamiseen ostamalla niitä lisenssilaudoilta. Alussa käytössä on myös hyvin rajallinen määrä erilaisia ehtoja, joiden mukaan gambiitteja voi käyttää. Näitä voi täydentää ostamalla lisää kaupoista. Gambiiteilla on myös tärkeysjärjestys. Jos vaikkapa pistää parannustoiminnon hyökkäyksen taakse, ei hahmo koskaan paranna toista, jos vastassa on edelleen vihulaisia. Hahmo vain keskittyy mäiskimiseen. Gambiitit ovat mainio juttu, sillä sen myötä reaaliaikaisissa taisteluissa ei tarvitse itse huolehtia kaikista hahmoista.

Final Fantasy XII: The Zodiac Age
Final Fantasy XII: The Zodiac Age
Final Fantasy XII: The Zodiac Age
Final Fantasy XII: The Zodiac Age
Final Fantasy XII: The Zodiac Age
Final Fantasy XII: The Zodiac Age
Final Fantasy XII: The Zodiac Age
Final Fantasy XII: The Zodiac Age