Gamereactor Network Suomi / Dansk / Svenska / Norsk / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands
Gamereactor
Kirjaudu sisään


Unohditko salasanan?
Et ole jäsen, Haluan rekisteröityä

Kirjaudu käyttäen Facebook-tiliä
Gamereactor Suomi
arviot
Elite: Dangerous

Elite: Dangerous

Valtava Linnunrata tarjoaa loputtomasti tutkittavaa.


Douglas Adamsin klassikoksi noussut Linnunradan käsikirja liftareille määrittelee avaruuden seuraavalla tavalla: "Avaruus on iso paikka. Tosi iso. Et pysty kuvittelemaankaan kuinka valtavan, typerryttävän, aivoja ravistelevan iso se on." Hypätessäni ensimmäistä kertaa Elite: Dangerousin maailmaan voin todeta nyt käsittäväni tuon määritelmän. Tämän pelin maailmakin tuntuu käsittämättömän suurelta, eikä se sisällä kuin "vain" koko Linnunradan galaksin. Kotoisessa galaksissammekin kun on NASA:n arvion mukaan noin 100-400 miljardia tähteä. Peliin on mallinnettu arviolta 150 tuhatta oikeaa tähteä ja loput on luotu osittain satunnaisesti. Tosin ne ovat aika lailla siellä missä niiden kuuluukin. Avaruusteleskooppi Keplerin keräämistä tiedoista on päätelty, että suurinta osaa Linnunradan tähdistä todennäköisesti kiertää planeettoja. Kuvittele voivasi lentää tarkastelemaan mitä tahansa näistä taivaankappaleista ja ymmärrät missä kokoluokassa peli painii.

Elite: Dangerousia voisi kuvailla parhaiten valtavaksi hiekkalaatikoksi, jossa pelaajan oletetaan asettavan itse omat tavoitteensa. Tämän myötä siitä ei löydy minkäänlaista juonta, vaan pelaajat joutuvat luomaan itse omat juonensa. Haluatko metsästää avaruuden rosvoja, rikastua kaupankäynnillä tai yrittää auttaa tietyn tähtijärjestelmän kapinallisia vallankaappauksessa? Tai ehkäpä lähdet tutkimaan täysin tuntemattomia korpimaita Star Trekin hengessä. Nämä ovat muutamia esimerkkejä mahdollisista valinnoista.

Juonen puuttuminen harmittaa varmasti osaa pelaajista. Mikäli pelaaminen asettuu tiettyihin rutiineihin, alkaa samojen asioiden jauhaminen kyllästyttää. Tämän iskiessä kannattaa lähteä rohkeasti kokeilemaan uusia asioita. Ajatellaan vaikkapa kaupankäynnillä rikastunutta pelaajaa, jota jatkuva planeettojen välillä suhaaminen jo kyllästyttää. Tässä tapauksessa kannattaa jättää se valtavalla varastotilalla varustettu avaruuden minibussi säilöön ja ostaa taisteluun sopiva pieni laiva. Sitten vain metsästämään avaruusrosvoja. Pelikokemus muuttuu kertaheitolla täysin.

Avaruudessa lentelyn lisäksi Horizons-lisäosa vie toiminnan planeettojen pinnoille. Planeetoilla pääsee kurvailemaan SRV:llä, joka muistuttaa mönkijää tai maastoautoa. Erilaiset painovoimat vaikuttavat ajettavuuteen, mikä tuo hieman vaihtelua kivisillä planeetoilla kurvailemiseen. Osa tehtävistä vaatii hyökkäämistä planeettojen pinnoilla oleviin tukikohtiin, ja tämän myötä SRV:n voi varustaa aseilla. Toki kivisiltä murikoilta voi löytää muutakin jännittävää, kuten vaikkapa avaruusolioiden muinaisia tukikohtia.

Tekniseltä toteutukseltaan peli on näyttävä. Tuntuu hienolta kurvailla lähellä erilaisia tähtiä ja planeettoja. Todennäköisesti ainakin tähtiharrastajat voivat saada tästä hyviä tuntemuksia, sillä enää sitä taivaalla siintävää tähteä ei tarvitse tiirailla vain kaukoputken läpi, sillä sinne voi lentää. Tietenkään kaikkia tähtiä ei ole mallinnettu täydellisesti, mutta ainakin tähtien tyypit ja sijainnit noudattavat oikeaa linnunrataa. Äänipuolella kuullaan aluksen nitinää ja natinaa, moottorien jylinää sekä konekiväärien pauketta. Tokihan moisia ei avaruudessa oikeasti kuuluisi, mutta ne luovat hyvin tunnelmaa. Peukutan myös musiikkeja, joiden myötä lentäminen avaruudessa tuntuu elämää suuremmalta seikkailulta.

Elite: DangerousElite: DangerousElite: DangerousElite: Dangerous
Elite: DangerousElite: DangerousElite: DangerousElite: Dangerous