Suomi
Gamereactor
arviot
Yakuza Kiwami

Yakuza Kiwami

Pelillisesti juuri niin kuin aina ennenkin.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Yakuza Kiwami on uusiksi tehty versio alkuperäisestä PS2:n Yakuza-pelistä, joka julkaistiin länsimaissa syksyllä 2006. Sisällöllisesti kyseessä on hyvin tyypillinen sarjansa edustaja myöhemmin (tai siis aikaisemmin) julkaistuihin osiin verrattuna. Sen vuoksi Kiwamia voi suositella lähinnä niille, joille pelisarja on jo entuudestaan tuttu.

Alkuvuonna julkaistu Yakuza 0 sijoittui aikaan ennen ensimmäistä Yakuzaa, ja mittaa tarinalla oli peräti 30 tuntia. Ihmettelin tuolloin, miksi koko sarjan aloittanutta peliä piti niin mittavalla tavalla pohjustaa. Yakuza Kiwami esittelee monipuolisen henkilökavalkadin, eikä kaikkia viittauksia tahdo muistaa edes sellainen, joka on kaikki aikaisemmat osat läpi kolunnut. Kyseessä on erilaisten henkilöhahmojen kohtaloita painottava tarinavetoinen kokemus, jonka pohjatiedoiksi suosittelen ainakin Yakuza 0:n pelaamista.

Yakuza Kiwamin pelaa loppuun noin 15 tunnissa, joka on ehkä puolet sarjan peleiltä yleensä totutusta ajasta. Kerronta ei ole missään nimessä yhtä eheää kuin millaiseksi juonet ajan kuluessa kohoavat Yakuza-peleissä. Keskushahmona on Japanin mafiassa toimiva Kazuma Kiryu, jonka rakkaus lapsuudenystävä Yumia kohtaan ei oikein onnistu. Lopulta tämä suuri draaman kaari saavuttaa kyllä ratkaisunsa, mutta sinne kuljetaan videopeleille hyvin epätyypillisellä tavalla. Kiryun projekti nimittäin toimii vain kehyskertomuksena. Leijonanosa pelistä paneudutaan muiden ihmisten kohtaloihin, ja nämä vaihtelevat korruptoituneesta poliisista orpolapsen kautta aina eläköityneeseen yakuzajohtajaan saakka. Valittu esitystapa pelkistää merkittävästi pelattavuutta, ja johtaa myös erittäin lukuisien välivideoiden katselemiseen. Yakuza-pelien veteraanille moinen ei ole mikään yllätys, mutta untuvikot saattavat tämän vuoksi kokea Yakuza Kiwamin pelillisen annin yksipuoliseksi ja tylsäksi. Asiaa ei auta sekään, että varsinkin alkupuoliskolla dialogi on jaarittelevaa jauhantaa, jolla kestää liian kauan edetä mihinkään.

Yakuza-peleillä on aina ollut selittämättömällä tavalla kolminainen tapa edistää tarinaa. Pääosassa ovat toki oikeat välivideot, mutta niiden lisäksi katsellaan myös ruudun laidassa rullaavaa dialogilaatikkoa ja kuunnellaan japaninkielistä puhetta. Näiden kahden ohella on vielä kolmaskin tyyli: pelkät laidassa rullaavat tekstilaatikot ilman ääninäyttelyä. Sama trendi on nähtävissä halki koko pelisarjan, ja alkaisi olla jo korkea aika päästä moisesta eroon.

Tämä on mainos:
Yakuza KiwamiYakuza KiwamiYakuza KiwamiYakuza Kiwami

Yakuza Kiwami sijoittuu jälleen kerran suurimmaksi osaksi Tokion kuvitteelliseen Kamurochon kaupunginosaan. Kartta on pieni, ahdas ja oikeastaan identtinen sarjan muihin osiin verrattuna. Toisaalta eipä se kaupunki oikeastikaan muotoaan kovin usein muuta. Ahtaiden katujen ohella kiusana ovat edelleen näkymättömät seinät ja staattiset ympäristöt. Varsinainen pelaaminen on suurimmaksi osaksi paikasta toiseen juoksentelua, tarinan seuraamista ja nyrkkitappeluihin joutumista.

Tappelut muodostavat pelaamisesta ehkä 70%, jos välivideoiden katselua ei lasketa mukaan. Valittavana on erilaisia lennosta vaihdettavia tyylejä, ja lisäksi hahmonkehityspuista avataan uusia tekniikoita käyttöön. Taistelut ovat alusta loppuun hämmentävän kankeita ja tökkiviä. Niistä puuttuu kokonaan lajityypin muille peleille ominainen tanssinomainen sulavuus. Meininki on siedettävää varsinkin, jos on pelannut sarjan aiempia pelejä pohjille. Ärsyttävä kahinoita tarpeettomasti pitkittävä ominaisuus on se, että jotkut pahikset pysähtyvät kesken taistelun keräämään takaisin jo menettämäänsä energiapalkkia, eikä pelaajalla ole juurikaan keinoja tätä estää. Seurauksena on vain ja ainoastaan se, että tappelu kestää muutaman minuutin kauemmin. Kokonaisuudessaan turpakäräjien yleisyys alleviivaa entisestään sitä vaikutelmaa, että nimenomaan tarina - ei toiminta - on Yakuza Kiwamin kantava voima.

Ison tarinan ohella voi halutessaan suorittaa sivutehtäviä, joita on peräti 78 erilaista. Tai oikeastaan sivutehtäviä on pakko suorittaa, koska yleensä ne käynnistyvät äkkiarvaamatta keskellä katua. Toisin sanoen sivutehtäviä ei tavallisesti voi käynnistää länsimaisille peleille ominaisesti silloin kun itse haluaa. Yleensä sivutehtävissä on kyse lyhyistä kaupunkitarinoista aina taskuvarkaista rakkauselämän huoliin saakka.

Tämä on mainos:

Selkeästi paras sivutarina liittyy Yakuza 0:n keskeiseen hahmoon Goro Majima, joka mittelee pitkin kaupunkia Kiryun kanssa koko pääjuonen ajan. Goro Majiman tarina alkaa tylsästi ja yksitoikkoisesti, mutta kasvaa lopulta mielenkiintoiseksi saavuttaen onnistuneen ratkaisunsa.

Teknisesti Yakuza Kiwami on hyvin tehty. Bugeja en huomannut, ja lataustauot ovat mukavan lyhyitä. Ympäristöt ovat jo ennalta mainitusti ahtaita ja staattisia, mutta toisaalta niissä on paljon yksityiskohtia. Kamurocho on myös värejä täynnä niin yöllä kuin päivälläkin, ja kaduilla kulkee aina runsaasti ihmisiä. Ääninäyttely ja välivideoiden animaatiot ovat audiovisuaalisen elämyksen kulminaatiopiste. Puhuttu kieli on niin selkeää, että loppua kohti huomaa oppineensa joitakin japaninkielisiä fraaseja kuin itsestään. Erittäin hyvänä yksityiskohtana on mainittava mahdollisuus tallentaa totuttujen puhelinkoppien ohella vapaasti, milloin haluaa.

Tiivistetysti voi sanoa, että Yakuza Kiwami on ehta Yakuza-peli niin hyvässä kuin pahassakin. Sillä on täsmälleen samat vahvuudet ja heikkoudet kuin mihin sarjassa on jo vuosien ajan totuttu. Menneen sukupolven pelilliset rajoitukset pistävät kuitenkin vuosi vuodelta enemmän silmään. Yakuza Kiwami on siis läpeensä japanilainen peli myös siinä mielessä, että uudistuksia tehdään hyvin maltillisesti. Maaliskuussa 2018 länsimaissa julkaistavan Yakuza 6:n on jo korkea aika uudistaa pelattavuutta reilusti: tähän asti noudatettu vanhan mallin pelattavuus on jo loppuun kuljettu.

Yakuza KiwamiYakuza KiwamiYakuza KiwamiYakuza Kiwami
HQ
HQ
HQ
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Uusintakierros kaiken alusta, voi tallentaa missä ja milloin vain, läpeensä japanilainen tunnelma, Goro Majiman sivujuoni
-
Pelattavuuden osalta aivan kuin muutkin sarjan osat, staattiset ympäristöt, näkymättömät seinät, jaaritteleva dialogi, laahaavat taistelut
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Yakuza Kiwami nyt Xbox Game Passissa

Yakuza Kiwami nyt Xbox Game Passissa

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Microsoft on mennyt ja paljastanut Twitterissä, että alkuperäisen Yakuza-pelin uusiksi tehty versio Yakuza Kiwami on nyt pelattavissa Xbox Game Passissa. Kyseessä on...

0
GR Livessä tänään PC:n Yakuza Kiwami

GR Livessä tänään PC:n Yakuza Kiwami

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Tänään GR Livessä pelataan sinänsä vanhaa peliä, mutta PC:llä uutta peliä. Kahden tunnin ajan työstössä on Yakuza Kiwami. PS4-version arvion voi lukea täältä. Liity...

0
Yakuza Kiwami PC:lle helmikuussa

Yakuza Kiwami PC:lle helmikuussa

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Uusittu versio alkuperäisestä Yakuza-pelistä julkaistiin vuonna 2017 nimellä Yakuza Kiwami PS4:lle, ja Gamereactorin arvion voi lukea täältä. Viime vuoden elokuussa...



Ladataan seuraavaa sisältöä