Gamereactor follow Gamereactor / Dansk / Svenska / Norsk / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / 中國
Gamereactor Close White
Kirjaudu sisään


Unohditko salasanan?
Et ole jäsen, Haluan rekisteröityä

Kirjaudu käyttäen Facebook-tiliä
arviot
Divinity: Original Sin II

Divinity: Original Sin II

Kehityskelpoinen ykkösosa kasvoi klassikoksi.

  • Teksti: Marko Mäkipelto
Facebook
TwitterRedditGoogle-Plus

Viime vuosina tietokoneroolipelien ystävien hymy on ollut herkässä. Vaikka pettymyksiäkin on tullut vastaan, faneja on hellitty toinen toistaan paremmilla peleillä roolipeligenren eri puolia vaalien. Belgialaisen Larian Studiosin kehittämän kulttipeli Divinity: Original Sinin luovasti nimetty jatko-osa Divinity: Original Sin 2 on mukava lisä tähän seuraan. Se sekoittaa klassista vuoropohjaista taistelua lautaroolipelimaisiin puitteisiin yksityiskohtaisessa ja elävässä Rivellonin fantasiamaailmassa.

Tuttuun tapaan peli alkaa hahmonluonnilla. Valittavia rotuja on neljä: ihminen, haltia, kääpiö ja lisko. Lisäksi heistä on epäkuolleet versiot, eli lyhyellä matematiikalla pelattavia rotuja on viisi tai kahdeksan laskentatavasta riippuen. Roduilla on omat ominaispiirteensä, eivätkä nämä ole sieltä tutuimmasta päästä. Esimerkiksi liskoilla löytyy rotukykynä tulihenkäys ja epäkuolleita ei voi parantaa normaalein keinoin vaan he saavat elinvoimaa myrkkylammikoista ja -pulloista. He voivat lisäksi tiirikoida lukkoja luisilla sormillaan ilman erillisiä työkaluja. Mielenkiintoisin ominaisuuksista on kuitenkin haltioiden kyky mässäillä ruumiin osilla. Muutaman puraisun he näkevät välähdyksiä ruumiin osan entisen omistajan muistoista. Nämä ominaisuudet tuovat mielenkiintoisia pelillisiä elementtejä niin tarinnankerrontaan kuin ongelmanratkaisuun.

Hahmon ulkonäköä voi muokata, muttei mahdottomasti, vaan juuri sen verran, että hahmostaan saa oman tyylisensä. Varsinaisia hahmoluokkia ei pelissä ole, mutta peli helpottaa valinnan vaikeutta antamalla muutaman arkkityypin, joilla on valmiiksi määritetyt ominaisuudet, kyvyt ja taidot. Veteraanipelaajalla on tietysti mahdollisuus muokata hahmonsa mieleisekseen. Kaikki pisteet ominaisuuksiin ja taitoihin voi jakaa haluamallaan tavalla sekä valita sopivat aloituskyvyt. DOS2 ei turhaa pelaajaa kädestä pitele edes hahmoa suunnitellessa. Varomaton voi tehdä hyvinkin rikkinäisen aloitushahmon, jolla ei synergiaetuja myöhemmin saa. Huonot päätökset voi onneksi korjata, mutta vasta varsin pitkällä pelin tarinassa edetessä.

Hahmon luonnin yhteydessä pelaajalla on mahdollisuus myös valita pelattavaksi yksi kuudesta Origin-hahmosta. Ensimmäiselle läpipeluukerralle tämä onkin suotavaa. Esimerkkinä mainittakoon sarkastinen epäkuollut Fane, joka herätessään pitkästä unesta ymmärsi, että on ainoa muinaisen rotunsa edustaja muuttuneessa maailmassa; fantasiamaailman oma Taylor Swift Lohse, joka sisällä asustaa mahdollisesti demoni; ja vaikka ylimielinen liskomies Red Prince, joka yrittää vimmatusti kivuta takaisin rotunsa valtaistuimelle, vaikka onkin ajettu maanpakoon. Näillä kaikilla hahmoilla on omat taustatarinansa ja tavoitteensa pelissä, eikä vastakkain asetteluilta voi välttyä. Vaikka Origin-hahmoille on aluksi valittu tietyt hahmoluokat, jotka sopivat heidän taustatarinoihinsa, voi myös heitä muokata niin kykyjen kuin ulkonäön osalta tietyin rajoittein.

Ajallisesti DOS2 sijoittuu muutamia vuosisatoja ykkösosan tapahtumien jälkeiseen aikaan, jossa ensimmäisestä pelistä tuttu Source-voima on julistettu laittomaksi kääntäen alkuasetelman pelien välissä täysin päälaelleen. Tarinallisesti jatko-osa ei missään nimessä vaadi ykkösosan pelaamista, vaikka tiettyjä yhtymäkohtia löytyykin.

Hahmon luonnin jälkeen peli heittää pelaajan vankilalaivaan matkalla varmasti nimensä veroiseen Fort Joyhin. Pelaajahahmo on vangittu syytettynä Source-voiman käytöstä ja lähetetty kohti vankilasaarta varustettuna sopivalla kaulapannalla, joka estää Source-kykyjen käytön. Tämä osa toimii eräänlaisena opasteena pelimekaniikkoihin ja pelin juoneen sekä tutustuttaa pelaajan muihin hahmoihin, joita voi myöhemmin suostutella pelaajaryhmään mukaan. Kun Fort Joyhin lopulta päästään tavalla tai toisella, peli aukeaa ja on täysin pelaajan vastuulla millä tavoin ja kenen kanssa hän Fort Joysta pakenee.

Divinity: Original Sin IIDivinity: Original Sin IIDivinity: Original Sin IIDivinity: Original Sin II
Divinity: Original Sin IIDivinity: Original Sin IIDivinity: Original Sin IIDivinity: Original Sin II
Gamereactor

Juridiset tiedot

More

Copyright 1998-2018 - Julkaisija: Gamez Publishing A/S, Toftebæksvej 6, 2800 Kongens Lyngby, Tanska.