Gamereactor follow Gamereactor / Dansk / Svenska / Norsk / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / 中國 / Indonesia
Gamereactor Close White
Kirjaudu sisään


Unohditko salasanan?
Et ole jäsen, Haluan rekisteröityä

Kirjaudu käyttäen Facebook-tiliä
arviot
Final Fantasy IX

Final Fantasy IX

Yhdeksäs taivas

Facebook
TwitterRedditGoogle-Plus

Vuosituhannen vaihteessa PS1:lle ilmestynyt Final Fantasy IX löysi hiljattain tiensä myös nelospleikkarille. Kolmekymppisiään viettävän Final Fantasy -sarjan ysiosa tarjoaa oivallisen tilaisuuden palata nauttimaan monien fanien mielestä suurroolipelisarjan kirkkaimmasta tähdestä.

Final Fantasy IX:n sadunomainen tunnelma yksinkertaisesti puree edelleen - rennon lupsakka ysiosa melkeinpä chibi-henkisine hahmoineen on melkoinen väriläiskä huomattavasti realistisempaa ja synkempää Final Fantasya edustavien kasi- ja kymppiosien välissä. Hännäkkään Zidanen Tantalus-teatteriseurue suunnittelee Alexandrian Garret-prinsessan kaappausta, mutta suunnitelmat menevät jos eivät pieleen niin uusiksi moneen otteeseen. Samaten käy pääjuonen kanssa, joka taipuu monen kieltämättä yllättävän mutkan kautta lajityypille ominaiseksi maailmanpelastusseikkailuksi. Tarina on kuitenkin kerrottu liki ajattoman rempseällä ja itseironisella tavalla, jollaista juonen puolesta hengettömiksi jääneet uudemmat Final Fantasy -osat olisivat kaivanneet. Myös syvällisempi kerronta luonnistuu Final Fantasy IX:ltä erinomaisesti - tästä toimii esimerkkinä hivenen ennalta-arvattava mutta kaunis rakkaustarina, jollaisia nähdään nykypeleissä edelleen aivan liian harvoin.

Pelin hulvaton alku, jossa sekä teatteriesitys että kidnappaus tapahtuvat rinta rinnan ja jopa samalla lavalla on jo yksinkertaisesti klassikkoainesta. Alun vauhdikkuus ja mukaansatempaavuus ovat sitä sorttia, josta monet nykyroolipelitkin saisivat ottaa mallia - esimerkiksi Persona 5:n huomattavasti verkkaisempaan alkuun nähden Final Fantasy IX:n repäisevä käynnistyminen tuntuu ihan toisesta maailmasta tulleelta. FMV-tietokoneanimaatioita käytetään kerronnassa varsin runsaasti, ja erityisesti toiminnallisemmat välifilmit ovat edelleen erittäin elokuvamaista ja näyttävää katsottavaa.

Ääninäyttelyä ei kuulla lainkaan alkuperäispelin tapaan, mutta vetävästi kirjoitetun dialogin myötä ääneen lausuttuja repliikkejä jää kaipaamaan yllättävän vähän. Nobuo Uematsun musiikeissa ei ole todellakaan valittamista, vaan svengaavia säveliä on luvassa niin ikimuistoisimpien hetkien kuin herkempien kohtausten taustalle.

Final Fantasy IXFinal Fantasy IXFinal Fantasy IXFinal Fantasy IX
Final Fantasy IXFinal Fantasy IXFinal Fantasy IXFinal Fantasy IX