Gamereactor Close White
Kirjaudu sisään


Unohditko salasanan?
Et ole jäsen, Haluan rekisteröityä

Kirjaudu käyttäen Facebook-tiliä
Gamereactor Suomi
arviot
Super Mario Odyssey

Super Mario Odyssey

"Miksi Mario ei hyppää!", raikaa taas taloista ja rappukäytävistä kautta maailman. Nintendon superstaran uutuuspeli on saapunut Switchille, ja tällä kertaa luvassa on eeppinen matka ympäri maailman, josta Homeroskin olisi ylpeä.


Facebook
TwitterReddit

Ai kuka ihmeen Mario? Jos olet asunut luolassa Antarktikalla viimeiset 30 vuotta, niin otetaanpas pieni kertaus... Olipa kerran pieni perunanenäinen punaisissa haalareissa hääräävä putkimies nimeltä Mario. Eräänä päivänä hän päätyi mystisen warppiputken kautta eriskummalliseen Sienivaltakuntaan, jonka hallitsija Prinsessa Peach oli kidnapattu ilkeä koopakuningas Bowserin toimesta. Mario otti haasteen vastaan, seikkaili läpi monen (kahdeksan) maan lopulta pelastaen Peachin; ja he elivät elämänsä onnellisina loppuun asti.

Tai ei ihan sittenkään. Vuosien kuluessa Bowser tuli ja vei prinsessan yhä uudestaan, ja Mario ryntäsi aina apuun. Tuskin mikään muu fiktiohahmo, lukuun ottamatta ehkä Bill Murray'ta, on elänyt samaa päivää niin monta kertaa uudestaan kuin Mario. Ja tässä sitä ollaan yli kolme vuosikymmentä myöhemmin. Graafisesti ulottuvuuksia on tullut lisää, Mario on loikkinut kymmenillä Nintendon konsoleilla ja mitä erilaisimmissa videopelien lajityypeissä, mutta samassa alkuperäisessä lähtötilanteessa ollaan jälleen kerran Super Mario Odysseyssa.

Odysseyssa Bowser kidnappaa Prinsessa Peachin ihan tositarkoituksella, ja aikoo viedä neitokaisen väkisin vihille. Häät ovat yksi pelin pääteeemoista, ja Marion pitää esimerkiksi vähän väliä päihittää Bowserin Rabbids-jänöjä muistuttavia häässuunnittelijoita sillä aikaa, kun Bowser ryöstää häiden rekvisiittaa ympäri maailman. Toinen merkittävä idea on uusi matkakumppani Cappy. Haamumaista silenterihattua muistuttava kaveri lähtee jeesaamaan Mariota, sillä tämän sisko on jäänyt prinsessan päähän tiaran muodossa. Cappy puolestaan muuntautuu Marion lakiksi, kun Bowser pistää alkuperäisen päreiksi heti alkuvideossa. Hattuhemmo ei ole mikään turha reissukaveri. Cappyä voi käyttää heittoaseena, mutta mikä merkittävintä, sillä pystyy kirjaimellisesti riivaamaan monia vihollisia ja joskus jopa elottomia esineitä. "Sukeltamalla" vihollisten sisään saa sitten käyttöön näiden mitä moninaisemmat kyvyt, joiden avulla kentissä pääsee etenemään.

Rehellisesti on sanottava, että idea tuntui ennakolta hieman väkinäiseltä ja ennalta-arvattavalta kikkailulta. Varsinkin kun alussa kohdataan harvoin riivattavia kohteita, ja monissa kentissä mahdollisuuksia on vain muutamia. Tämä lienee tarkoituksellista, sillä Nintendo ei selkeästikään ole halunnut tehdä etenemisestä liian monimutkaista. Onneksi mekaniikka toimii käytännössä erinomaisesti. Vihollisten nahoissa peuhaaminen tuo mukaan kenttä toisensa jälkeen uudenlaisia liikkumisen muotoja, ja toiminta on koko ajan juohevaa ja hauskaa. Ohjaus on tietysti tuttu aikaisemmista Marion 3D-seikkailuista. Peruselementit nähtiin jo Super Mario 64:ssä ja myöhemmin erityisesti Sunshinessa ja Galaxyissä, joten meno on takuuvarmaa tasoloikkaviihdettä.

Super Mario Odysseyn kentät ovat suhteellisen vapaita hiekkalaatikoita, mutta juonellisesti peli etenee lineaarisesti. Cappyn kohtaamisen jälkeen pelaaja löytää Odyssey-ilmalaivan, jolla lähdetään takaa-ajamaan Bowseria. Taivasvene käyttää voimanlähteenä Power Moon -artefakteja, ja niiden kerääminen onkin pelin keskeinen sisältö. Kentästä toiseen pääsee etenemään vasta, kun on suorittanut muutaman tarinallisen tehtävän ja kerännyt tarpeeksi kuita lentovehkeen ajoaineeksi tai korjaamiseksi. Tämän jälkeen kentät avautuvat lopulta kokonaan vapaasti tutkittaviksi. Jokaiseen kenttään on piilotettu älyttömästi voimakuita, jotka vaativat reilusti kärsivällisyyttä, sorminäppäryyttä ja hoksottimia. Kaikkien kerääminen ei edes onnistu heti alkuun, sillä osaa varten täytyy löytää vinkkejä muista kentistä tai salaisia kulkureittejä kenttien välillä Odysseylla matkustamisen sijaan.

Kuiden kerääminen on aluksi huumaavan koukuttavaa. Niitä tuntuu löytyvän joka kolkasta ja kulmasta, mutta edetessä kaavat alkavat kuitenkin paljastua. Lähes jokaisessa alikentässä on pääpalkinnon lisäksi se yksi piilotettu kuu. Suurimmassa osassa kenttiä on se juoksukisa, kalastus, kauppa, lentävän linnun nappaaminen ja niin edelleen. Marion odysseija onkin selkeästi heikoimmillaan, kun innostumisen jälkeen huomaa kaavojen toistuvuuden. Onneksi vaihtelua on kuitenkin kokonaisuudessa riittävästi ja kentissä riittää on myös ainutlaatuisia haasteita, jotka pitävät varpaillaan.

Kaikkien kuiden keräämiseen on myös tarjolla apuja. Papukaija antaa vinkkejä ilmaiseksi, kun taas tarinatehtävien suorittamisen jälkeen tarkempia koordinaatteja voi pyytää Toadilta 50 kultarahan hinnalla. Kolikoilla on Odysseyssa aikaisempia Mario-pelejä merkittävämpi osa. Lisäelämistä on luovuttu ja kuolema korjaa niiden sijaan 10 kolikkoa lompakosta. Rahaa jaetaan kentissä suhteessa varsin avokätisesti, mutta tilille on käyttöä. Kaupasta voi hankkia kuiden lisäksi vaatteita ja matkamuistoja, joilla voi koristella Odyssey-botskiaan. Jälkimmäiset hankitaan tosin jokaisesta kentästä erikseen kerättävällä omalla valuutalla, jota on tarjolla rajattu määrä. Koko satsin löytäminen onkin sitten oma lisähaasteensa, sillä osa on piilotettu ja helppo missata.

Super Mario OdysseySuper Mario OdysseySuper Mario OdysseySuper Mario Odyssey
Super Mario OdysseySuper Mario OdysseySuper Mario OdysseySuper Mario Odyssey