Gamereactor follow Gamereactor / Dansk / Svenska / Norsk / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / 中國 / Indonesia / Polski
Gamereactor Close White
Kirjaudu sisään


Unohditko salasanan?
Et ole jäsen, Haluan rekisteröityä

Kirjaudu käyttäen Facebook-tiliä
Gamereactor Suomi
arviot
L.A. Noire

L.A. Noire (Nintendo Switch)

Enkelten kaupunki on edelleen synkkä ja väkivaltainen.

Facebook
TwitterRedditGoogle-Plus

Kuusi vuotta sitten ilmestynyt, klassisista mustista elokuvista runsaasti vaikutteita ottanut L.A. Noire tulla putkahti marraskuun pimeyttä valaisemaan myös nykyiselle konsolisukupolvelle. Noir-pelejä ei ole koskaan liikaa, joten vanhassa on edelleen vara parempi.

Peli heittää poliisikokelas Cole Phelpsin kauniin, mutta sisältäpäin mädäntyvän, Los Angelesin kaduille. Korruptio rehottaa sodan jälkeen, jengitappelut ovat arkipäivää eikä käsirysyiltä voi välttyä edes kirkasotsaisin koppalakki. Kun sekaan heitetään vielä petollisia naisia ja kyseenalaisilla motiiveilla toimivia lainvalvojia, kauniisti esikuvilleen kliseitä myöten kumartava keitos on valmis. Tarina on mainiosti kirjoitettu kokonaisuus ja sen synkeiden käänteiden seuraamiseen jää helposti koukkuun.

Pelin keskuksena toimiva 1940-luvun enkelten kaupunki on edelleen todella makeasti toteutettu. Ajankuvasta ei voi erehtyä, sillä autot, puvut ja rakennukset noudattelevat varsin pikkutarkasti ajankuvaa. Radiossakin raikaavat Billie Holidayn ja Louis Armstrongin kaltaiset ikivihreät. Tunnelmapuolen peli hallitsee erinomaisesti.

Vaikka pelin ensiesiintymisestä on aikaa, mitään sen kaltaista ei ole vieläkään kauppojen hyllyillä nähty. Peli yhdistelee Grand Theft Auto -henkistä vapaata tutkimista ja toimintaa perinteisimpiin etsivätehtäviin, kuten kuulusteluihin ja todisteiden etsimiseen tavalla, joka tuntuu edelleen omaperäiseltä.

Omaleimaiseen pelikonseptiin sisältyy tosin myös ongelmia, joita on yritetty uusintajulkaisussa tasoitella, mutta turhaan. Synkeä rikostunnelma ottaa aika tavalla osumaa avoimessa kaupungissa, jossa Cole voisi toki ajaa herrasmiesmäisesti liikennesääntöjä noudattaen. Todellisuudessa jokainen korttelia pidempi matka kuitenkin kaahataan nasta laudassa, jokaisessa risteyksessä käsijarrulla käännökseen vauhtia antaen. Vastaantulijat ja jalankulkijat ovat Los Angelesin kaduilla todellisessa vaarassa, kun lainvalvojat pääsevät Packardinsa rattiin.

L.A. NoireL.A. NoireL.A. NoireL.A. Noire
L.A. NoireL.A. NoireL.A. NoireL.A. Noire