Suomi
Gamereactor
arviot
Kingdom Come: Deliverance

Kingdom Come: Deliverance

Keskiajan GTA tekee kunniaa hiekkalaatikkoroolipeleille.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Vuosia sitten muistan ihailleeni realistisia metsävideoita, joiden avulla markkinoitiin uutta tulevaa Kingdom Come: Deliverancea. Vuodet vierivät ja peli jäi unholaan, kunnes viime kesänä havahduin torven toitotuksiin, jotka nostattivat hypeä pelin tulosta. Tajusin kyseessä olevan yksi ja sama Kingdom Come kuin vuosia aikaisemmin, joten luonnollisesti olin kiinnostunut tietämään, mitä vuodet ovat tehneet peliin näyttävän metsän ympärille.

Henry on vaatimattoman sepän poika, jolle kotikylän tylsän tutut piirit alkavat käymään ahtaaksi. Poika haaveilee suurista seikkailuista maailman ääriin ja romantisoi miekkailun hienoutta vanhempiensa paheksumisesta huolimatta. Elämä kuitenkin lyö naiivia Henryä pahasti kasvoille, kun tuntematon sotilasjoukko hyökkää kylään jättäen Henryn ilman kotia ja vieläpä orvoksi. Täpärästi kuolemaa paennut poika aloittaa koston siivittämän henkilökohtaisen ristiretken oikeuden nimissä, joka toimii hänelle myös kiihdytettynä kasvutarinana karun ympäristön muokkaamana.

Suurena sci-fin ystävänä en koskaan ole juuri välittänyt keskiajasta elokuvien ja pelien teemana. Myöskin järkälemäiset roolipelit hiukan pelottavat kaikkine maailman säätöineen, joita Kingdom Come: Deliverancessa uhkailtiin olevan hulppeasti. Peli kuitenkin imaisee mukaansa lähes alkumetreillä. Ärsyttävän pentumainen päähahmo ottaa tarinan aikana opikseen ja kasvaa luontevasti tykättäväksi altavastaajaksi. Pelin tarina, geneerisyydestään huolimatta, on rikastettu erittäin aidonoloiseksi ja sen hahmot poikkeavat kliseisyydestään edukseen tuntuen tarinoineen kiinnostavilta ja uskottavilta.

Hahmon liikkuvuuden suhteen Kingdom Come: Deliverance ei juuri yllätyksiä tarjoile muihin FPS-peleihin nähden. Hahmolle riittää kuitenkin muitakin toimintoja, joiden avulla peli alkaa erottua edukseen ja osittain myös haitakseen. Esimerkiksi miekan ja kilven yhteistoiminta taistelussa on tehty piristävän omalaatuiseksi, joskin samalla se on hiukan hankalaa ja sekavaa. Lyöntien tapahtuessa napeista miekan suuntaa voi muuttaa hiirellä monipuolistaakseen hyökkäystä. Hiirtä heilutellessa myös hahmo liikkuu, jolloin usein päädyin kääntämään viholliselle selkäni, jonne ei-toivottu miekka sitten sivaltaakin kilven ollessa päinvastaisessa ilmansuunnassa. Myös taskuvarkaudet ja lukkojen tiirikoinnit ovat hauskoja toimintoja, mutta niiden toteutus on hiukan vaivalloista ja epäselvää.

Tämä on mainos:
Kingdom Come: DeliveranceKingdom Come: DeliveranceKingdom Come: DeliveranceKingdom Come: Deliverance

Hahmolla on ominaisuuksia hulppeasti aivan kuin oikealla ihmisellä konsanaan. Vuotavat haavat tappavat hoitamattomana, nälkä voi kurnia niin että näköä haittaa. Pahasti vinoon askeltava humalatila päätyy ikävään krapulaan, millä on omat seurauksena. Sen sijaan, että Kingdom Come: Deliverance laittaisi pelaajan pohtimaan kehityspisteiden sijoittelua eri taitopuihin, peli jakaa hahmon kehitykset toimintojen mukaan automaattisesti. Tämä ainakin auttoi minua jaksamaan hyvin pelin parissa, kun esimerkiksi miekkaa heilutellessa peli ilmoittaa aika-ajoin, että hahmon voimat paranevat ja miekkailutaidot kehittyvät. Peli myös kertoo tavaroiden ominaisuuksista ja vaikutuksista selkeästi auttaen helposti löytämään oleelliset avustukset loputtomalta tuntuvan tavaramäärän seasta.

Kingdom Come: Deliverancen maailma on suuri, mutta samalla varsin aidonoloinen kuvaus keskiaikaisesta Euroopasta. Sekaan mahtuu tuuheaa kuusimetsää, puroja, kyliä, linnoja ja kaikkea näiden väliltä. Jokaisella alueella on omat lainalaisuutensa ja eliökuntansa. Metsissä voi metsästää monipuolista riistaa ja kantaa vaikka nahat kylään valuutaksi. Toisaalta, koska kyseessä on pimeä keskiaika, voi pelaaja myös varastaa vaatturin eläinnahat ja myydä ne takaisin pahaa aavistamattomalle vaatturille ylihintaan. Niin minä ainakin tein saaden kaupanpäälle hyvät naurut onnistumisesta. Pelimaailma tarjoaa myös kaiken muun mahdollisen keskiaikaisen ilonpidon tavaroiden vaihtelusta tavernassa juopotteluun ja uhkapelaamisesta voitettujen rahojen tuhlaamiseen tahi kylpypalvelujen täysihoitoon halukkaiden naisten seurassa.

Vuosien takaiset muistikuvani upeasti luoduista metsistä eivät pettäneet, sillä metsässä samoilu on Kingdom Come: Deliverancessa todella näyttävää puuhaa. Hienoa on kuitenkin nähdä, ettei pelin upeaa ilmettä ole jätetty siihen. Jo pelkästään alkudemo ja valikot on tyylitelty aikakauden mukaisesti kaksiulotteisten öljyvärimaalausten mukaisesti. Laaja pelialue on pullollaan viimeistä yksityiskohtaa myöten rakennettuja rakennelmia ja luonnonalueita. Fotorealistisuutta jäljittelevä maailma sisältää tarkkojen tekstuurien ja huolella mallinnettujen 3D-mallien lisäksi reaaliajassa toimivia varjoja, jotka eivät ole mitään mustaa suttua vaan selkeät siluetit niitä langettavista esineistä ja hahmoista. Pelissä on myös aidosti ympäristöä ja sen osia heijastelevia pintoja, joiden ansiosta esimerkiksi ritarin haarniskat kimaltelevat auringon valossa tai soihdun lepatuksessa oikein tyylikkäästi. Varjoisten huoneiden ikkunat hohkavat ulkoa tulevaa valoa, mikä luo aidonoloisesti säteitään huoneen poikki. Vehreät ruohikot tanssivat tuulessa ja virtaavat vedet reagoivat ja kimaltelevat näyttävästi niissä kahlatessa. Tällainen paneutuminen näyttävyyteen ja yksityiskohtiin jos mikä auttaa hienosti uppoutumaan pelin keskiaikaiseen maailmaan.

Tämä on mainos:

Kokonaisuuden pyörittämiseen riittää vuoden vanha tietokone, jossa pörrää 16 gigaa käyttömuistia ja Geforce GTX 1060 6 gigan muistilla. Tällä kokoonpanolla pelin asetukset sai ruuvattua tappiin, ja peli pyöri noin 30-40 kuvan sekuntivauhtia. Ongelmilta ja bugeilta ei kuitenkaan täysin säästytä, josta kertoo jo ihmeen suttuinen peli-ikoni työpöydällä. Ensimmäisellä käynnistyskerralla pelin 1.1-versio oli valinnut jonkun täysin mystisen pseudoresoluution ja sen vaihtaminen 1080p -tilaan kaatoi koko koneen. Peliin päästyä latausajat ovat aika pitkiä ja niitä tule harmillisen usein. Kingdom Come: Deliverance latailee itseään jopa kesken pelaamisen ja välidemojen. Yllättävät latausruudut kesken dialogin, josta palataan jatkamaan keskustelua, hiukan kismittävät puhumattakaan useaksi sekunniksi pysähtyvästä ruudusta kesken seikkailun. Jonkin verran on nähtävissä pieniä kamerasekoiluja ja hahmojen outoa käyttäytymistä. Alkujaan myös hiukan teennäiseltä kuulostava ääninäyttely ei tunnu menevän yksiin hahmojen suun liikkeiden kanssa, mutta tämä ongelma tuntuu pienenevän edetessä.

Mitä pelin vaikeuteen tulee niin aikaisemmin mainitut miekkailut ja sorminäppäryyttä vaativa kriminaalitoiminta omaperäisinä näppis-hiiri-ohjauksina antavat haastetta ihan kohtuudella. Toiminnasta entistä jännemmän tekee automaattitalletusten pitkä väli toisistaan. Tehtävien välillä tapahtuvien talletusten määrä vaihteli noin 40 minuutista tuntiin, joten pieleen mennyt näpistely saattoi pilata pitkänkin tarinallisen tehtävän. Onneksi pelissä on kalliita tallennussnapseja nautittavaksi, jotka piristävät mieltä ja tallentavat pelin välittömästi. Rahan kuitenkin ollessa tiukassa tallentaminen onnistuu myös nukkumalla, joten turvallisen pedin löytyessä tämä poika paineli pehkuihin aina auringon laskiessa.

Kingdom Come: Deliverancella kesti ihan oma aikansa valmistua, mutta hyvää kannatti selvästi odottaa. Upean ulkokuoren alla sykkii huoliteltu keskiaikainen maailma autenttisia tarinoita kertovine hahmoineen. Tekemisen paljous ei kalpene kehutuimpienkaan roolipelien edessä, eikä kokonaisuutta ole ylikuormitettu liian monimutkaisella näpräysjärjestelmällä. Toki joukkoon mahtuu vielä bugejakin, eikä ohjattavuus ole se optimoiduin, mutta kyllä kyseessä on laadukas roolipeliseikkailu, josta saadaan hyvä ehdokas yhdeksi vuoden parhaista peleistä.

Kingdom Come: DeliveranceKingdom Come: DeliveranceKingdom Come: DeliveranceKingdom Come: Deliverance
HQ
HQ
HQ
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Autenttinen maailma asukkeineen, upea graafinen ilme, tekemisen paljous
-
Pitkät latausajat, pitkät tallennusvälit, osittain hankala ohjaus
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä