Gamereactor Close White
Kirjaudu sisään


Unohditko salasanan?
Et ole jäsen, Haluan rekisteröityä

Kirjaudu käyttäen Facebook-tiliä
Gamereactor Suomi
arviot
Dynasty Warriors 9

Dynasty Warriors 9

Siirtyminen avoimeen maailmaan ei ole kovinkaan onnistunut, mutta muuten Dynasty Warriors toimii edelleen.

  • Teksti: Sam Bishop (Käännös: Markus Hirsilä)
Facebook
TwitterReddit

Dynasty Warriors on niin sanotun musou-lajityypin pioneeri. Ideana on laittaa sankarillinen soturi lanaamaan tuhansittain rivisotilaita taistelukentällä täysin epärealistiseen tyyliin. Dynasty Warriors 9:ssä Omega Force ja Koei Tecmo halusivat kuitenkin muuttaa tuttua kuviota.

Suurin muutos on siirtyminen avoimeen maailmaan. Menneissä peleissä valittiin Kiinan historiasta innoittuva sankari, ja syöksyttiin sitten melkoisen suurikokoisen kentän taistoihin. Tällä kertaa tehtävien välillä ei ole omia valikoitaan, ja suorituspaikkaan on oikeasti joko kuljettava tai käytettävä pikamatkustustoimintoa. Kartta on mukavan kokoinen, ja paikasta toiseen ratsastamiseen saa kulumaan isohkon siivun aikaa.

Tämän kookkaan maailman ongelmana on, ettei sen tutkiminen ole mitenkään mielenkiintoista. Näin ollen herää kysymys, oliko siirtyminen tällaiseen pelattavuuteen tarpeellista tai vaivan arvoista. Maailmaa koluamalla löytää nikkarointiin raaka-aineita, aarteita ja muuta roinaa. Näitä esineitä on silti aivan liian harvassa, eikä niitä yleensä viitsi edes etsiä. Lajityypille ominaisesti pelaaja on alusta alkaen poikkeuksellisen voimakas soturi, joten raaka-aineiden kerääminen päivityksiä varten ei ole se tärkein juttu hoidettavien asioiden listalla.

Pisteenä iin päällä maailma on melkoisen eloton ja laimean vaikutelman tekevä. Maastossa on maatiloja, joissa pääsee havainnoimaan historiallisia kiinalaisia viljelijöitä, mutta asutuksen ulkopuolelle poistuttaessa tarjolla on vain läänikaupalla geneeristä metsää, elottomia aukeita ja vuoristopolkuja. Pelin maailma on siis avoin vain siksi, että sen pitää olla avoin. Tehtävästä toiseen siirtyminen muodostuu näin pelkästään pakolliseksi välimatkaksi sen sijaan, että nämä väliosiot olisivat mielenkiintoisia ja luonnollisia osana pelikokemusta.

Mainosmateriaalin perusteella tarttumakoukut ovat uusi hieno ominaisuus, mutta todellisuudessa ne eivät tuo peliin mitään kovin ihmeellistä. Lisäksi nämä koukut muuttavat pelin usein tarpeettoman helpoksi. Esimerkiksi linnoituksessa majailevan kohteen voi kaataa joko järjestyksessä alhaalta aloittaen koko linnoituksen tuhoten, tai vaihtoehtoisesti kiivetä seinää pitkin suoraan huipulle kohteen luo. Näin avautuu toki uusi strateginen tapa pelata, mutta samalla toiset muuttuvat tyystin tarpeettomiksi.

On mainittava, että asutusalueilla voi myös asioida kauppiaiden ja muissa palveluammateissa toimivien luona. Näin oma pelaaminen helpottuu aseiden päivityksen ja käyttöesineiden hankkimisen myötä. Palautuminen uusia taistoja varten on suositeltavaa, ja samalla voi ihailla ulkoisesti hyvin tehtyjä asutuksia. Kaupungin vilinässä pelin maailma todellakin tuntuu elävältä.

Tarina innoittuu jälleen Kiinan historiasta. Heti aluksi käydään suuri taistelu Zhang Jiaon johtaman kapinallisen Yellow Turbansin ja Hanin dynastian välillä. Koko juoni ei ole tässä, mutta alkusysäyksenä erittäin onnistunut. Suoritettuaan tehtävän ensin Hanin dynastian puolella voi asettua myös vastapuolelle pelaten esimerkiksi Zhang Jiaona itsenään. Näin saadaan mielenkiintoista vaihtelua kuvakulman suhteen.

Rakenteen puolesta tarina kattaa kaikki eri henkilöhahmot, mutta jonain tiettynä hahmona voi pelata vain niin kauan kuin hänellä on jokin osa tarinan kulussa. Näin ollen osa on pelattavissa huomattavasti harvemmin kuin toiset. Suuri draaman kaari pysyy koko ajan samana, mutta pelattavan hahmon valinta määrittelee sen, miltä kantilta eeppistä tarinaa katsellaan.

Dynasty Warriors 9Dynasty Warriors 9Dynasty Warriors 9Dynasty Warriors 9
Dynasty Warriors 9Dynasty Warriors 9Dynasty Warriors 9Dynasty Warriors 9
Dynasty Warriors 9Dynasty Warriors 9Dynasty Warriors 9
Dynasty Warriors 9Dynasty Warriors 9Dynasty Warriors 9
Dynasty Warriors 9
Dynasty Warriors 9
Dynasty Warriors 9
Dynasty Warriors 9
Dynasty Warriors 9
Dynasty Warriors 9
Dynasty Warriors 9
Dynasty Warriors 9