Suomi
Gamereactor
arviot
Metal Gear Survive

Metal Gear Survive

Metal Gear -maailman haastavaa selviytymiskauhua Resident Evil hengessä

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Konami on ollut aikamoisen myllytyksen alla Metal Gear Survive -pelinsä takia. Taustalla kytee alkuperäisen Metal Gear Solid -pelien kehittäjän, Hideo Kojiman, lähteminen puljusta ja samalla sarjan parista. Metal Gear Survive ei myöskään ole pesunkestävä jatko-osa maailmankuuluun pelisarjaan, vaan ainoastaan samaiseen maailmaan perustuva oma seikkailu. Faneja on myös häirinnyt pelityylin muutos geneerisempään suuntaan aikaisemmasta, ja paljon porua aiheuttaneiden mikromaksujen ahne käyttö. Itse en kuitenkaan kanna faniuden tai historian taakkaa niskassani, sillä en ole pelannut aikaisemmin kuin Metal Gear Solid V: Ground Zeroa, jonka jälkeisiin tapahtumiin Survive kuuluu. Katsotaan, miten tästä selvitään.

Mystiset madonreiät ilmestyvät maapallolle imien tavaraa ja ihmisiä puoleensa. Joukko erikoissotilaita lähetetään tutkimaan madonreiän tuonpuoleista maailmaa, mutta yhteys heihin katoaa pian. Koska lähetettyjen sotilaiden keräämä tieto on ensiluokkaisen tärkeää, lähetetään heidän peräänsä ensikosketuksen madonreiän ja vieraan planeetan kanssa jo tehnyt sotilas. Tehtävänä on selvittää vieraan planeetan tapahtumat, ja selvitä hengissä kertomaan tieto eteenpäin.

Metal Gear Surviven maailma taustoineen tuntuu huolitellulta ja mielenkiintoiselta. Vieras planeetta tarjoaa mystiikkaa, jännitystä ja tuttujakin elementtejä. Tarinallisesti peli etenee hyvin tyypilliseen japanilaispelin tyyliin liian pitkien, mutta näyttävien, välidemojen säestyksellä. Hahmot ovat kliseisiä, mutta samalla helposti luettavissa. Pelin kauhuelementit hiukan yllättävät alkuun, mutta hiippailun kanssa ne tarjoavat varsin kutkuttavia tilanteita. Sen, mitä olen ymmärtänyt Metal Gear -maailmasta, sanoisin Metal Gear Surviven edustavan enemmän Resident Evil -pelisarjaa kuin Metal Gearia. Se, onko tämä hyvä vai huono asia, jääköön jokaisen omaksi mielipiteeksi.

Vierasta planeettaa tutkitaan kolmannesta persoonasta tyypillisin ohjauksin. Toiminnan sijaan peli painottaa hiiviskelyä ja erityisesti planeetalta löytyvän roinan keräilyä ja sen hyödyntämistä kaikenlaisessa rakentelussa. Hiiviskely auttaa välttämään planeettaa asustavien, hirviöiksi muuttuneiden ihmisolioiden hyökkäyksiä. Varsinkin ääneen reagoivat oliot liikkuvat yleensä laumoissa, joten tappelu sellaista vastaan on lähes aina pelaajan kannalta varsin huono valinta. Kerätyllä roinalla voi taas rakentaa itselleen parempia tarvikkeita, jotka auttavat etenemään karussa pelimaailmassa. Itsensä ehostamisen lisäksi myös omaa tukikohtaa pitää rakentaa, joka mahdollistaa erilaiset etenemisvaihtoehdot.

Tämä on mainos:
Metal Gear SurviveMetal Gear SurviveMetal Gear SurviveMetal Gear Survive

Vaarallisten olioiden lisäksi vieras planeetta tarjoaa haastetta pelaajalle muun muassa myrkyllisillä savualueilla. Pelin pahin vaara on yllättäen ja samalla ärsyttävästi nälkä ja jano. Hahmon ravintomittarit laskevat todella kovaa vauhtia luoden ongelmia pelin eteenpäin pääsemisessä. Vaikka aloittaisi tehtävän täydellä mahalla, ei hahmo selviä retkeltään ilman hiukopalaa, vaikka kyseessä olisi kuinka lyhyt etappi. Suuri osa peliajasta menee murkinaa etsiessä joko planeetan kasviston tai eläimistön seasta. Toki myöhäisemmässä vaiheessa voi itse kasvattaa ruokaa, mutta sinne asti selviytyäkseen minulla meni hermot useasti. Hyvänä esimerkkinä söin kaksi paistettua vuohta, yhden susimuhennoksen sekä grillattua gerbiiliä, jotka kulautin alas usealla pullolla vettä ja silti noin 20 minuuttia kestävän, puolentoista kilometrin samoamisen jälkeen hahmoni koki kivuliaan nälkäkuoleman. Suhteutettuna saman oikeaan maailmaan, tämän arvostelun kirjoittaminen vaatisi varmaan oman jääkaapin tyhjentämisen lisäksi koluamaan myös naapureiden kaapit ja mahdollisesti myös syömään itse naapurit.

Metal Gear Survivessa hahmoa voi kehittää useilla eri tavoilla. Kehityspisteitä tulee pelissä edetessä ja roinaa kerätessä. Elintoimintojen lisäksi peli ottaa huomioon muun muassa hahmon kannettavan tavaran määrän sekä mahdolliset sairaudet ja myrkytystilat. Karun ympäristön ja puutteellisten tavaroiden takia optimaalinen eteneminen ei ole aina mahdollista, jonka ansiota pelin vaikeustaso on varsin korkea. Peliä ei voi tallentaa kesken seikkailun, jonka ansiosta tehtäviä tulee pelattua uudestaan lukuisia kertoja. Minulla Metal Gear Surviveen kehkeytyi varsin vahva viharakkaus-suhde. Vaikeustaso, liiallinen rakentelu ja erityisesti nälkäkuolemat saivat puremaan hammasta toistuvasti. Kuitenkin, jos sinnikkäästi jaksoi yrittää etenemistä, huomasi pelissä kehittyvänsä ja onnistumisesta saatu ilo oli palkitsevaa. Peliä voi myös piristää ja helpottaa verkon välityksellä, jolloin vierasta planeettaa pääsee tutkimaan muutaman kaverin kanssa yhdessä.

Metal Gear Survive näyttäisi käyttävän samaa pelimoottoria kuin Metal Gear Solid V, joka luonnollisesti on näyttävä. Pelimaailma on tyylitelty hienosti käyttäen erilaisia efektejä, varjoja ja valoja. Hahmot ovat yksityiskohtaisia ja hirviöt pelottavia. Erityisesti mieleen jäivät myrkyllisessä usvassa tallustava valtava monsu sekä punaisena hohkavat kristallipäiset ököt pimeässä. Oman mies- tai naishahmon ulkonäköä voi muokata miellyttävän vapaasti ja lopputuloksen näkeminen pelin lisäksi hienoissa välidemoissa on siistiä. Äänipuolella pelissä on käytössä Metal Gear Solid -peleistä tuttu huomioääni, kun vihollinen on havainnut sinut. Viulumaisen äänen älähtäessä tietää olevansa ongelmissa. Muuten pelin äänimaailma on varsin kattava, muttei mitenkään normaalista poikkeava.

Tämä on mainos:

Metal Gear Survive on kieltämättä hieman hankala tapaus. Faneille pelissä riittää sulattelua, koska esimerkiksi pelityyli on vaihtunut toimintahiiviskelystä kauhuhiiviskelyyn. Samalla ikonisten Metal Gear -hahmojen puuttuminen ja tuntematon planeetta tekevät kokonaisuudesta varsin oman pelinsä, joka ratsastaa turhaan maineikkaan pelin nimellä. Itseäni pelimaailma ja siellä seikkaileminen kiehtoo. Toisaalta hahmon yliluonnollisen vauhdikas aineenvaihdunta, pelin hankala vaikeustaso ja liiallinen itsensä sekä tukikohdan rakentelu saavat kiroamaan koko pelin lukuisia kertoja. Koska pelasin vain yksinpeliä ja yhdellä hahmolla, en voi ottaa kantaa verkkoa kuohuttaneisiin rahastuskikkailuihin, jotka tosin kuulostavat nihkeän ahneelta. Tämmöisenään Metal Gear Survive on kuitenkin laadukas, kauhuhiiviskelyllä ja rakentelulla maustettu selviytymispeli, jota ei kannata ohittaa pelkkien nettihuhujen takia.

Metal Gear SurviveMetal Gear SurviveMetal Gear SurviveMetal Gear Survive
HQ
HQ
HQ
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
+
Hyvä tunnelma, grafiikka, mielenkiintoista puuhailua
-
Hahmon kiihdytetty aineenvaihdunta, liikaa rakentelua ja kehittelyä, tiukka vaikeusaste
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä