Gamereactor Close White
Kirjaudu sisään


Unohditko salasanan?
Et ole jäsen, Haluan rekisteröityä

Kirjaudu käyttäen Facebook-tiliä
Gamereactor Suomi
arviot
Frostpunk

Frostpunk

Kylmääviä päätöksiä maailmanlopussa

Facebook
TwitterReddit

Frostpunk tarjoaa kirjaimellisesti ja kipeästi kylmää kyytiä sen ensimmäisistä hetkistä alkaen. Maapallo - tai ainakin tapahtumapaikkana toimiva Iso-Britannia - on peittynyt loputtoman lumen alle, ja viimeiset eloon jääneet kamppailevat päivittäin lämmön ja ruokansa eteen. Ryhmä selviytyjiä on onneksi paikantanut Generaattorin Lontoon ulkopuolella, jonka voisi kenties vielä saada käyntiin.

Sotateemaisesta This War of Mine -ahdistussimulaattorista tuttu 11 bit Studios jatkaa poikkeuksellisten aihealueiden parissa. Studion läpimurtohitti käsitteli sotaa sen jalkoihin jääneiden siviilien näkökulmasta Frostpunkin viedessä kaupunginrakentelun äärimmäisiin olosuhteisiin. Lämpötilan laskulla ei näytä olevan mitään rajaa, ja pieni -40 asteen hytinä muuttuu kädenkäänteessä sormet jäädyttäviin lukemiin.

Mekaanisesti peli muistuttaa rajoittunutta kaupunginrakentelua, jossa kaikki pyörii syvänteen keskellä olevan Generaattorin ja sen tuottaman lämmön ympärillä. Mitä kauemmas siitä joutuu rakentamaan tai keräämään resursseja, sitä onnettomampia ja sairastumisalttiimpia ihmisistä tulee. Pelaajan tehtävänä onkin laajentaa turvallisten alueiden kokoa, rakennusten lämmöneritystä ja resurssien keräämistehoa niin nopeasti kuin mahdollista - jos rajalliset raaka-aineet sen vain sallivat.

Puun, hiilen ja vastaavien raaka-aineiden lisäksi itse selviytyjät toimivat eräänlaisina resursseina. Työläiset voi pistää duuniin melkein mihin vaan, mutta vaikeimpiin tehtäviin tarvitaan erityiskoulutettuja insinöörejä. Insinöörien työnkuva vaihtelee oikeasti koneiden rakentamisesta lääkärin tehtäviin, joten nimitys on hieman hämäävä. Lapsityövoiman käyttöönotto tulee lähes heti ajankohtaiseksi ja Frostpunkin kaikkien muiden päätösten tapaan valinta on vaikea. Lisätyövoima saattaa olla kriittistä koko yhteisön selviämisen kannalta, mutta lasten laittaminen aikuisillekin ankariin työolosuhteisiin on moraalisesti vähintään arveluttavaa. Maailma ja sen tapahtumat avautuvat hiljalleen tiedustelupartioiden tutkiessa Generaattorin lähiympäristöä tarjoten kipeästi kaivattuja lisäresursseja kaupungin kasvattamiseen.

FrostpunkFrostpunkFrostpunkFrostpunk
FrostpunkFrostpunkFrostpunkFrostpunk