Suomi
Gamereactor
arviot
Asterix & Obelix XXL2 Remastered

Asterix & Obelix XXL2 Remastered

Tunkkainen tuulahdus vuosituhannen alusta.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Sarjakuvissa Asterix & Obelix ovat seikkailleet jo vuosikymmeniä. Sarja on aikojen saatossa siirtynyt myös elokuviksi niin animaatioina kuin ihmistenkin näyttelemänä. Videopelejäkin on saatu, ja vuoden 2005 toiminnallinen tasoloikka oli nimeltään Asterix & Obelix XXL 2: Mission Las Vegum. Nyt tämä varsin unohdettava lajityyppinsä edustaja on julkaistu uudelleen nimellä Asterix & Obelix XXL 2 Remastered. Näin joulun alla ei kannata aikaansa tämän pelin parissa viettää, ellei sitten satu olemaan poikkeuksellisen kova Asterix-fani.

Aikakautta, sen henkilöhahmoja tai alkutilannetta ei katsota tarpeelliseksi pohjustaa mitenkään. Välivideoita ei ole lainkaan remasteroitu, joten tarjolla on kosolti tyhjää tilaa ruudun reunoilla, hyvin pelkistettyä grafiikkaa ja suorastaan huonolta mono-ääneltä kuulostavaa puhetta. Onneksi sentään se varsinainen pelikuva on sovitettu nykykonsoleiden standardien mukaisesti. Pettymys kuitenkin seuraa heti aloitusvalikossa, sillä peliä ei ole lokalisoitu lainkaan. Tämä peli, jos mikä, olisi kaivannut sujuvan suomenkielisen puheen, tai ainakin suomeksi tehdyn tekstityksen.

Gallialaisten druidi Akvavitix näyttää liittoutuneen Julius Caesarin puolelle. Asterix & Obelix eivät moista suostu uskomaan, ja lähtevät selvittämään asiaa. Matka vie Caesarin huvipuistoon Las Vegumiin, jonka läpi kulkemalla kaksikko kulkee kohti mysteerin ratkaisua siinä sivussa runsaasti roomalaisia mäiskien. Tarina on käytännössä vain tekosyy, jolla erilaiset kentät sidotaan edes näennäisesti yhteen. Itse pelaaminen ja välivideot tuntuvat täysin irrallisilta ainakin mitä tarinan edistämiseen tulee. Pelaamisen kaava hahmottuu sekin hyvin nopeasti. Kevyet tasoloikkapulmat yhdistyvät runsaaseen roomalaisten sotilaiden mätkimiseen. Hyvänä puolena on se, että Asterixin ja Obelixin välillä voi vaihtaa melkein koska tahansa, ja kaksikon erilaisuutta hyödynnetään myös pulmien ratkaisuissa. Mukana on hauskoja viittauksia hieman yli 10 vuoden takaisiin peleihin, kuten Splinter Celliin ja Super Mario Sunshineen. Moiset silmäniskut ymmärtää kuitenkin vain sellainen, joka oli aikoinaan paikalla mainittuja muita pelejä kokemassa.

Asterix & Obelix XXL2 RemasteredAsterix & Obelix XXL2 RemasteredAsterix & Obelix XXL2 RemasteredAsterix & Obelix XXL2 Remastered

Ohjaus on tahmean tuntuinen, eikä moderneilta tasoloikkapeleiltä odotettavaa sujuvuutta ole. Ei pelaaminen tuskaa ole, mutta kaksikko liikkuu aivan kuin kenkien pohjissa ja käsivarsissa olisi huonosti kovettuvaa liimaa. Tuplahyppy on oikeastaan ainoa, jota käyttää mielellään. Pelaaminen on kaikkiaan hyvin yksinkertaista, ja taisteluissa painellaan muutamaa nappia tehden näin selvää milloin roomalaisista ja milloin hajoavista laatikoista. Kameraa ei voi hallita niin vapaasti kuin haluaisi, ja säännöllisesti kuvakulma onkin sellainen, että tarkat hypyt muuttuvat tarpeettoman vaikeiksi. Toisin sanoen kamera käyttäytyy juuri niin kuin hieman vanhemmat pelaajat vuosituhannen alusta muistavat. Valuuttana pelissä kerätään roomalaisten kypäriä, joilla sitten voi ostaa pieniä päivityksiä omille gallialaisilleen. Kerättävää tavaraa on figuurien ja postikorttien muodossa, joista kumpikaan ei jaksa sen ihmeemmin kiinnostaa.

Tämä on mainos:

Kenttäsuunnittelu on vuosituhannen alulle hyvin tyypillistä. Las Vegumissa on jonkinlainen keskusalue eli "hubi", josta sitten mennään järjestyksessä avautuville alueille suorittamaan pulmia ja roomalaisten mäiskimistä. Pelaaminen ei ole aivan suoraviivaisen lineaarista, mutta mistään avoimen maailman pelistä ei myöskään ole kyse. Mitään vaikutusta eri kentät eivät tee, mutta toisaalta eivät ne ärsytäkään. Värejä käytetään rohkeasti, joka istuu tällaiseen sarjakuvamaiseen peliin hyvin. Grafiikka muuten on aivan liian pelkistettyä, ja television edessä istuessaan tuntee todellakin pelaavansa PS2-peliä. Musiikki nojaa muutamaan luritukseen, joita sitten toistetaan jatkuvasti. Vaihtelu olisi tehnyt hyvää, sillä nyt taisteluissa käytetty taustamusiikki jaa soimaan ärsyttävästi päähän useiksi päiviksi. Ääninäyttely on tehty englanniksi, ja istuu kieltämättä hyvin kokonaisuuteen. Puheen miksaus on kuitenkin hoidettu huonosti, sillä dialogi jää liiaksi taka-alalle musiikin ja kulloinkin kuultavien äänitehosteiden pauhatessa hallitsevina.

Omana aikanaan Asterix & Obelix XXL 2: Mission Las Vegum oli epäilemättä varsin unohdettava jatko-osa, joka ei loistanut oikein millään osa-alueella. Remasterointi pärjää vieläkin huonommin, sillä nykykonsoleille saatu päivitys on tehty laiskasti. Peliä voi lähestyä jonkinlaisena historiallisena vinkkelinä vuosituhannen alkupuolen kolmiulotteisiin tasoloikkapeleihin ainakin silloin, jos sattuu olemaan kovan luokan Asterix-fani. Kaikkien muiden kannattaa tämä gallialaisten huvipuistoretki ohittaa, sillä tarjolla on tällä hetkellä useampi tusina parempaakin pelattavaa.

Asterix & Obelix XXL2 RemasteredAsterix & Obelix XXL2 RemasteredAsterix & Obelix XXL2 RemasteredAsterix & Obelix XXL2 Remastered
HQ
Tämä on mainos:
04 Gamereactor Suomi
4 / 10
+
Asterix & Obelix, värikäs, joskus huumori osuu kohdalleen
-
Puolitiehen jätetty remasterointi, tahmea ohjaus, tarina ja pelaaminen eivät kohtaa, lokalisointi puuttuu kokonaan
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä