Suomi
Gamereactor
arviot
Spinnortality

Spinnortality

Nosta oma firmasi menestykseen cyberpunk-maailmassa

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Spinnortalitya kuvaillaan cyberpunk-peliksi. Taiston kohteena ei kuitenkaan ole tietokoneiden avulla pyörivä pahoinvoiva yhteiskunta. Pelaajan tarkoituksena on luoda oma megaluokan yritys, ja ottaa maailma haltuun.

Heti aluksi pelaajalle annetaan suuryrityksen johto. Tarkemmin sanottuna pelaaja on edelleen johtoryhmän ohjauksessa, joka antaa aikarajan puitteissa suoritettavia tehtäviä. Epäonnistuminen johtaa johtoryhmän suosion menettämiseen. Jos luottamus laskee alle 60% pelaaja saa potkut, ja kaikki on ohi.

Onneksi tavoitteet on varsin helppo saavuttaa, jos ei vierasta likaista peliä. Firman tarkoituksena on ottaa maailma haltuun omilla tuotteilla. Jokaisella vuorolla aika liikkuu puoli vuotta eteenpäin, ja joka vuorolla voi päättää, millä alueella tuotteet lanseerataan. Pääasiallinen painopiste on sosiaalisessa mediassa. Ihmisten tulee olla tekemisissä keskenään, koska siten firma saa tuottoa, tietoa ja vaikutusvaltaa. Myytävät tavarat ovat toinen toistaan huonompia. Sosiaalisesta mediasta aloittamalla bisnes muuttuu nopeasti käyttäjien koko elämän valvonnaksi ja vakoiluksi.

Toinen firman tavoite on kuolemattomuus, johon johtoryhmä painostaa rahoittamalla tutkimusta esimerkiksi aivojensiirrosta. Moisen rahoitus vaatii tietenkin paljon tuloja, mutta tärkeämpää on saada muut hyväksymään eettisesti hyvin kyseenalaiset toiminnat. Jokaisella kansakunnalla on erilaiset arvot, joiden vastaista liiketoimintaa ei voi harjoittaa. Tässä kuvioon tulevat ne likaiset keinot, eli poliitikkoja päästään lahjomaan ja mediaa manipuloimaan.

Firma tietenkin tarvitsee työntekijöitä niin tekemään tutkimusta kuin niitä varsinaisia tuotteitakin. Ajan kuluessa avautuu uusia tapoja tehdä tutkimusta, ja sitten voi luoda epätavallisen älykkään ihmisen tai jopa tekoälyn tekemään töitä. Omaa väkeä on silti pidettävä silmällä, sillä joukko ei saa muuttua liian älykkääksi. Muutenkin firman tuloksen kannalta on keskeistä pitää työntekijät tyytyväisinä.

Tämä on mainos:
SpinnortalitySpinnortalitySpinnortality

Tärkeä huomioitava seikka on yleinen mielipide. Kukaan ei ostaisi tuotteita, jos niiden valmistajana olevan firman motiivit olisivat yleisesti tiedossa. Siksi maineen hyvänä pitäminen on erittäin tärkeää. Erilaisia päätöksiä tehdään miltei koko ajan, kuten päätös muuttaa toimintaa ympäristöystävällisemmäksi tai rientää jonkun kansakunnan avuksi. Tehtyjen ratkaisujen perusteella yleinen mielipide joko nousee tai laskee. Aina ei kuitenkaan ole tarpeeksi varoja tai kontakteja parhaan päätöksen tekemiseksi, ja tämä pitää pelin jatkuvasti mielenkiintoisena.

Rahan ohella siis myös kontaktit ovat tärkeitä. Lahjonnan ja median manipuloimisen ohella pystyy rahoittamaan koulun toimintaa. Tällöin yleinen mielipide firmasta pysyy jatkuvasti hyvänä, ja saadaan kontakteja niin armeijaan, parempiin piireihin kuin hakkereihinkin. Kaikesta tästä on tietysti hyötyä, kun alkaa sen oman salatun agendan työstäminen. Salattuna agendana voi valita 1-4 tapaa raivata tie lopulliseen ehdottomaan valta-asemaan. Nämä ovat sotilaallinen voima, koulutus, media tai se paras eli maailman muovaaminen paremmaksi paikaksi (eli firmalle parhaaksi). Ja miksikäs ei laajentaisi firmaa myös kuuhun? Vaikka armeija on usein esillä, eivät kansakunnat sodi keskenään lainkaan. Tämä on sääli, sillä se olisi lisännyt mukaan oman jännityksensä.

Käyttöliittymä on toteutettu onnistuneesti, ja se luo mielikuvan firman johtamisesta. Aluksi näkymä saattaa vaikuttaa monimutkaiselta, mutta ajan kanssa toiminnot oppii ymmärtämään. Pelimuotoja on kolme, joista helpolla aloitetaan suuren rahasumman kera, ja vaikealla taas tyhjästä. Opastusosio auttaa alkuun, jolloin kaikkea ei odoteta osaavan jo valmiiksi.

Tämä on mainos:

Rytmitys antaa tarpeeksi aikaa oman strategian pohtimiselle: haluatko valloittaa maailman, vai tehdä siitä paremman? Satunnaiset tapahtumat pitävät pelaamisen mielenkiintoisena. Loppuratkaisuja on useita, ja se innostaa pelaamaan useamman kierroksen. Hävisin ensin kahdesti, mutta lopulta valloitin maailman ja laajensin kuuhun.

Spinnortality
HQ
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Paljon pelattavaa alhaisella hinnalla, kestää useamman läpipeluukerran, satunnaiset tapahtumat pitävät menon mielenkiintoisena
-
Valikot vaativat hetken ajan opettelua, kansakunnat eivät ole tekemisissä keskenään, joskus omalla vuorolla ei voi tehdä muuta kuin odottaa
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä