Suomi
Gamereactor
arviot
Final Fantasy XIV: Shadowbringers

Final Fantasy XIV: Shadowbringers

Shadowbringers hengittää uutta eloa jo valmiiksi hyvinvoivaan MMORPG-peliin, ja tuloksena on eräs kaikkien aikojen parhaimmista verkkopeleistä.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Elävä verkkoroolipeli on muuttunut suurimmaksi osaksi jo menneisyydeksi. Sen sijaan pienemmät, nopeammat ja toimintapainotteisemmat roolipelit kuten Warframe, Destiny ja The Division 2 ovat nyt päivän sana. Final Fantasy XIV kuitenkin voi hyvin edelleen, ja kasvaakin vielä. Uusi laajennus Final Fantasy XIV: Shadowbringers rakentaa vanhan pohjan päälle, ja tuloksena on yksi parhaiten tehdyistä tarinoista pelin historiassa. Tarjolla on myös uusi kookas maailma tutkittavaksi, ja joitakin lisäyksiä pelimekaniikkaan.

Final Fantasy XIV:n Eorzea on sodan partaalla. Pelaajan ohjastama Warrior of Light on viety uuteen maailmaan nimeltä The First estämään ulottuvuuksien välistä katastrofia. Ensivaikutelmaksi muodostuu, että kyseessä on jonkinlainen tauko päätarinassa. Pian onneksi käy ilmi, että The First on hyvin tehty osa isoa tarinaa.

Shadowbringers tarjoilee uusia värikkäitä alueita, uuden soundtrackin ja yllättävän uuden tarinan. Uskallan väittää, että tarina on verkkopelien parasta antia sitten World of Warcraftin. Useampi klassinen hahmokin pääsee nyt loistamaan. Kaksosten Alisae ja Alphinaud ohella Urianger ja Y'shtola pääsevät etualalle taikoineen ja tietoineen. Pahiksia Shadowbringersissa on peräti kolme, ja ne kaikki ovat hyvin käsikirjoitettuja. Omaksi suosikikseni muodostui kenraali Ran'jit uskomattomine kykyineen.

Pelkkä tarinalaajennus ei itsessään vielä riittäisi puhaltamaan uutta eloa Final Fantasy XIV:nteen, mutta Shadowbringers tuo muassaan muutakin sisältöä. Job-järjestelmä on tehty uusiksi, ja mukaan on lisätty tankin (Gunbreaker) ja pitkän matkan etäisyyden DPS (Dancer) luokat. En kutsuisi muutosta yksinkertaistamiseksi, sillä syvyyttä on edelleen mukana kosolti, eikä pelaaminen ole koskaan tylsää. Lisäksi on aiempaa helpompaa erottaa hyvät pelaajat pahoista.

Tämä on mainos:
Final Fantasy XIV: ShadowbringersFinal Fantasy XIV: ShadowbringersFinal Fantasy XIV: Shadowbringers

Uudet luokat Gunbreaker ja Dancer eivät kuitenkaan ole niin nautinnolliset pelata kuin mitä olisin odottanut. Dancer ottaa Bardin DPS-roolin pääasiallisena buffien käsittelijänä puhtaan vahingonteon sijasta, mutta hahmoluokasta puuttuvat jännittävät mahdollisuudet. Gunbreaker on ulkoisesti erottuva, mutta muuten hyvin samanlainen kuin muutkin tankkiluokat. On silti sanottava, etten ehtinyt pelata uusilla hahmoluokilla kattavasti kaikkea endgame-sisältöä. Toisin sanoen konepellin alta voi hyvinkin paljastua sellaista, jota en itse huomannut testatessani.

Shadowbringers lisää mukaan Trust-järjestelmän, jonka Final Fantasy XI:n fanit tunnistavat. Mukana tulee mahdollisuus kerätä tekoälyn ohjaamia hahmoja luolastoja suorittamaan. Päätarinan kuluessa pystyy jopa viemään kuuluisia hahmoja syvyyksiin, kuten Thancredin, Uriangerin ja Alphinaudin. Trust-systeemin mukana tulee minipeli, jossa pelaaja on osana Grand Companya. On viisasta kouluttaa tiettyjä tiimikavereita tiettyihin tehtäviin, koska heitä voi sitten viedä luolastoihin Eorzeassa ja The Firstissa. Kokonaisuutena Shadowbringersin lisäämisen jälkeen voi sanoa, että Final Fantasy XIV:ssä on kahmalokaupalla sisältöä.

Kokonaisuutena Shadowbringers tekee ne muutokset loppuun, jotka Stormblood aloitti. Samalla mukaan lisätään uutta ja haastavaa luolastoa, monen eri ulottuvuuden tarinaa ja yleistä ylläpitoa. Kannattaa siis laittaa hetkeksi World of Warcraftin tilaus tauolle, ja suunnata Eorzeaan ja The Firstiin ainakin WoW Classicin julkaisuun saakka. Nyt on se paras hetki testata Final Fantasy XIV:ttä.

Tämä on mainos:
Final Fantasy XIV: Shadowbringers
HQ
HQ
HQ
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Vangitseva monitahoinen kerronta, toimintojen onnistunut suoraviivaistaminen, uudet pelialueet, haastava uusi sisältö
-
Dancer ja Gunbreaker eivät ole niin omalaatuisia kuin odotin, Trust saattaa tuntua tylsältä
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä