Suomi
Gamereactor
arviot
Command & Conquer Remastered Collection

Command & Conquer Remastered Collection

Wanha kunnon C&C on entisensä hyvässä ja pahassa, mutta entistä laajempana.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Vuosi 1995 on edelleen monella muistissa. Pelattiin silloin jääkiekkoakin, mutta strategiapeleille vuosi oli todella käänteentekevä. Joulumarkkinoille ilmestyi Warcraft II, joka nosti Blizzardin lopullisesti merkittävien pelistudioiden joukkoon. Vieläkin merkittävämpi julkaisu oli kuitenkin loppukesästä tullut Command & Conquer, joka sai myöhemmin lisänimen Tiberian Dawn. Command & Conquer oli monessa mielessä mullistava peli, sillä sen myötä reaaliaikaiset strategiapelit löivät lopullisesti läpi suurien pelaajamassojen tietoisuuteen.

Hieman myöhemmin Command & Conquer -sarja sai entistä paremman Red Alert -jatko-osan, ja lopulta sarja kasvoi massiiviseksi pullataikinaksi, jonka eri jatkumoiden juonet menevät keskenään solmuun. Totuus on kuitenkin se, että kehittäjä Westwoodin teokset ovat olleet muokkaamassa pelimaailmaa ja -kulttuuria valtavasti 90-luvulla. Studio vastasi yksin 5-6 prosentista maailman PC-pelimyynnistä, kun se myytiin Electronic Artsille vuonna 1998.

Lopulta isoon pelikonglomeraattiin yhdistymisen myötä korporaatiopaineet kasvoivat suuriksi, eivätkä sarjatuotantona syntyneet strategiapelitkään onnistuneet uudistumaan riittävästi. Lopulta vuonna 2003 Westwood Studios päädyttiin hajottamaan, jolloin kehittäjän satakunta työntekijää päätyivät kuka minnekin. Osa työntekijöistä perusti strategiapeleihin keskittyneen Petroglyph Gamesin, joka on Command & Conquer Remastered Collectionin tekijä. Hieno juttu, että taustalla on siis alkuperäisiä kehittäjiä, erityisesti musiikkipuolelta.

Command & Conquer Remastered CollectionCommand & Conquer Remastered CollectionCommand & Conquer Remastered Collection
Tämä on mainos:

Mistä kokoelmassa sitten on kyse? Mukaan on pakattu Tiberian Dawn ja Red Alert kaikkine lisäosineen. Hauskasti mukaan on piilotettu myös salaiset dinosaurus- ja muurahaiskampanjat. Grafiikkaa on tuunattu paremmaksi, äänet on pistetty uusiksi, moninpeliä on viritetty ja käytettävyyttä on modernisoitu. Ehkä tärkeimpänä yksittäisenä parannuksena mukana on tehtävänvalinta, jolloin haarautuvien tehtävien molemmat reitit ovat pelattavissa ilman tallennustiedostojen kanssa puljaamista. Lisäksi tukea modaukselle on parannettu ja kenttäeditori on isketty kylkeen, joten todennäköisesti tullaan näkemään tulevaisuudessa paljon mielenkiintoista lisäsisältöä.

Kehittäjillä on ollut käytössään alkuperäinen lähdekoodi, joka on varmasti helpottanut kehitystyötä. Ilmeisesti kuitenkaan aikanaan todella päräyttävien näyteltyjen välivideoiden pakkaamatonta muotoa ei ollut tarjolla, sillä videoiden kuvanlaadulle on tehty "CSI:t", eli niitä on parannettu algoritmisesti. Toisin kuin TV-sarjassa, on lisäpikseleiden taikomisella rajansa, eikä paranneltu tarkkuus nyt aivan valtaisa ole.

Ylipäänsä markkinointimiehet ovat olleet hieman ylikierroksilla, kun pelille on luvattu "uusimpia 4K-grafiikoita". Tosiasiassa grafiikat ovat kyllä parantuneet, mutta ennemmin 90-luvulta 2000-luvulle, eikä vielä aivan 2010-luvulle. Ymmärrän kyllä, ettei näyteltyjä välianimaatioita ole voitu tehdä uudestaan nykykameroilla, mutta myöskään peligrafiikat eivät ole muuttuneet valtavasti. Kyllä, ne ovat parantuneet, mutta käytännössä spritet on piirretty uusiksi tarkemmin. Hauskasti vanhaa ja uutta grafiikkaa voi vaihtaa lennosta painamalla välilyöntiä.

Kuvaavaa kuitenkin on, että jatkettuani pelaamista tauon jälkeen luulin pelin palauttaneen vanhat grafiikat käyttöön. Välilyönnin näpäytyksen jälkeen yllätys oli suuri, sillä käytössä olivatkin jo uudistetut grafiikat. Hieman tarkempien yksiköiden lisäksi zoomaustasoa voi vaihtaa hiirtä skrollaamalla. Tässäkin laajin käytössä oleva näkymä on tosin vuoden 1997 Gold-version mukainen.

Tämä on mainos:
Command & Conquer Remastered CollectionCommand & Conquer Remastered CollectionCommand & Conquer Remastered Collection

Jos grafiikkapäivitykset tuottavat pettymyksen, on äänipuoli sen sijaan upeasti toteutettu. Mukana ovat kaikki vanhat biisit sekä yli 7 tuntia uusia miksauksia. Lisäksi sisäänrakennetun jukeboksin avulla voi luoda omia soittolistoja. Musiikkia on tuunattu erittäin hyvällä maulla, ja huomasin pääni pakkonytkyvän joidenkin biisien tahdissa.

Käytettävyyspuolella on tehty hyödyllisiä modernisointeja. Esimerkiksi oikeassa laidassa sijaitseva valikko on rakennettu uudestaan selkeämmäksi. Lisäksi strategiapelien perustoiminnallisuuksia, kuten joukkojen ryhmittelyitä numeronäppäimiin, rakentamisen ketjutusta ja kameravälimerkkejä on lisätty. Nämä ilahduttavat varmasti erityisesti moninpelaajia.

Muutaman melko nopean lehdistöä varten järjestetyn nettipelin perusteella homma toimii yhtä hyvin kuin ennenkin, eli mainiosti. Mukavasti pelinhakua varten on rakennettu nopea quickmatch-toiminto tasomatchingilla sekä kustomoitu pelin pystytys. Aika näyttää, millaiseksi pelaajakunta muodostuu.

Command & Conquer Remastered CollectionCommand & Conquer Remastered Collection

Kaikkein aidoimmin alkuperäisen wanhan kunnon Komenna & Kohella -pelimoottorin tunnistaa siitä, että yksiköt ovat edelleen patatyhmiä, eikä reitinhaku toimi. Peli on hitsinmoista mikromanagerointia, sillä ukkelit antavat vihollisen uida iholle, jos hyökkäyskomentoa ei eksplisiittisesti anna, ja liekinheitinyksiköt grillaavat ennemmin omia kuin vihollisen joukkoja. Ja yritäpä ylittää siltaa panssaripataljoonalla - ensimmäinen tankki asettuu sillalle poikittain, seuraavat muodostavat ympäriinsä pyörivän, sillan tukkivan sekahärdellin ja viimeiset yksiköt lähtevät kiertämään jokea kuka mihinkin suuntaan. Veikkaan moninpelissä parhaan mikroajan voittavan.

20 taalan kysymys on se, kannattaako tämä paketti ostaa. Vastaan kyllä, sillä jokaisen pelikulttuurista ja -sivistyksestä kiinnostuneen pelaajan olisi syytä olla pelannut Command & Conqueria ja Red Alertia. Kyseessä ovat edelleen pelattavat ja toimivat pelit, vaikka kaikeksi onneksi reaaliaikaisten strategiapelien kehitys onkin kulkenut merkittävästi eteenpäin 90-luvulta. Nyt edes Windows 95 -yhteensopivuusongelmat eivät ole tekosyy olla pelaamatta.

Toisaalta vastaan ei, mikäli sinulla on kokemusta alkuperäisistä Command & Conquereista tai jostain niiden aiemmista uudelleenjulkaisuista. Remastered Collection sisältää toki kaikki lisäosat sekä salaiset kampanjat, tuunatun grafiikan ja peliteknisiä modernisointeja. Kaikesta huolimatta kyseessä on remasterointi eli tuunaus, ei varsinainen remake eli modernisointi. Näin ollen konkareille paketti ei tarjoa aidosti valtavasti uutta.

Command & Conquer Remastered CollectionCommand & Conquer Remastered Collection

Onhan tässä kuitenkin melkoisen paljon sisältöä jo valmiiksi, ja todennäköisesti Steam Workshopin kautta jaettavien yhteisön luomien modien myötä pelattava ei lopu aivan heti kesken. On suuri pettymys, että varsinainen pelillinen ulottuvuus ei ole kehittynyt merkittävästi, eivätkä grafiikkapäivitykset ole luvatun suuruisia. Erityisesti reitinhaun kanssa olisi ollut todellinen päivityksen paikka. Pikemminkin kyseessä on leppoisasti toteutettu meikkaus- ja uudelleenpaketointituote. Jokainen voi tehdä omat johtopäätöksensä siitä, onko kyseessä keino painaa lisää rahaa Command & Conquer -brändillä, vai kulttuuriteko.

Command & Conquer Remastered CollectionCommand & Conquer Remastered Collection
HQ
HQ
HQ
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Tarjoaa lähes kaiken, mitä 90-luvun Command & Conquereilla on tarjottavaa, upeat musiikit, toimivat käytettävyysparannukset
-
Pelimoottoria - erityisesti reitinhakua - ei ole parannettu, grafiikkapäivityksissä runsaasti ylimyyntiä
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Command & Conquerin Kane on palannut

Command & Conquerin Kane on palannut

UUTINEN. Kirjoittaja Markus Hirsilä

Command & Conquer Remastered Collection on ulkona, ja Gamereactorin arvion voi lukea täältä. Kane-pahiksena muistettava Joe Kucan on palannut rooliinsa, ja toki tästä on...



Ladataan seuraavaa sisältöä