Suomi
Gamereactor
arviot
Mafia II: Definitive Edition

Mafia II: Definitive Edition

Mafiapelien klassikko ei ole ikääntynyt täydellisesti

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Gamereactorin aiemman arvion voi lukea täältä.

Vuonna 2010 julkaistu Mafia II oli monessa mielessä erinomainen peli. Se tarjosi paitsi mielenkiintoisen maailman, myös toimivan pelimekaniikan ja erityisesti Kummisedän tunnelman tavoittavan juonen. Nyt Mafia II on saanut arvoisensa remasteroinnin, joka ei ainakaan huononna peliä.

Päähenkilö Vito Scaletta on sotinut toisessa maailmansodassa Italian rintamalla, ja palaa haavoittuneena lomalle kuvitteelliseen Empire Bayn kaupunkiin, joka perustuu pääasiassa New Yorkiin. Viton ystävät järjestävät hänet yllättäen vapaaksi palveluksesta, ja sen myötä Vito ajautuu yhä syvemmälle Empire Bayn alamaailman rakenteisiin.

Tämä on mainos:
Mafia II: Definitive EditionMafia II: Definitive EditionMafia II: Definitive Edition

Suurin osa peliajasta kuluu avoimessa pelimaailmassa kaupungin kaduilla. Seuraava tavoite on aina selkeästi tiedossa, mutta tilaa yleiselle haahuilulle on. Merkittävä ero moneen avoimen maailman nykypeliin on siinä, ettei sivupuuhaa ole kovinkaan paljoa tarjolla. Sivutehtäviä ei ole lainkaan, ja muut vapaaehtoiset puuhat ovat lähinnä yleistä shoppailua ja rötöstelyä.

Tapahtumat ajoittuvat ajallisesti kahteen jaksoon: toisen maailmansodan loppuvaiheille vuoteen 1945 sekä myöhemmin vuoteen 1951. Näistä jälkimmäinen jakso on miellyttävämpi, sillä vuoden 1945 talvikelit tekevät ajoneuvojen ohjaustuntumasta melko vaikean. En ole varma pyrkiikö peli olemaan autenttinen, vai onko autojen ohjaus yksinkertaisesti hieman kankea, mutta omilla ajotaidoillani sain auton pyörimään teillä melkoisesti.

Mafia II: Definitive EditionMafia II: Definitive EditionMafia II: Definitive Edition
Tämä on mainos:

Autolla törttöilyllä on taloudellisia seurauksia, sillä jo pienempien kolhujen korjaaminen maksaa melkoisesti. Isommalla tunaroinnilla lempiauton korjaaminen maksaa jo häiritsevän realistisen paljon. Fiskaalisten harmien lisäksi myös kaupungin poliisi on herkästi kimpussa. Jo ylinopeuden ajaminen voi johtaa poliisin huomioon, vaikkakin vähäisistä rikoksista pääsee helposti myös pakenemaan (sillä poliisin huomiokyky on yhtä pitkäjänteinen kuin kuusivuotiaalla lapsella). Myös yksinkertaisesti ylinopeussakon maksaminen voi olla järkevä vaihtoehto.

Vasta kunnon murha-aallosta saa poliisin pysyvämmin peräänsä, sillä pelaajan kasvot ja ajoneuvo voivat joutua merkityiksi. Tällöin poliisit lähtevät uudelleen pelaajan perään, vaikka huomion olisikin saanut jo kertaalleen karkotettua. Vaatteet ja auton rekisterikilvet voi onneksi vaihtaa, jolloin merkintä poistuu. Tämä on erinomainen pelimekaniikka.

Pieniä hiluja on mahdollista kerätä ryöstelemällä paikallisia liikkeitä tai autoja, mutta todelliset seteliniput syntyvät palkintoina juonitehtävistä. Rahaa voi käyttää auton tuunaamiseen, vaate- ja asekokoelman kerryttämiseen ja tietysti autojensa jatkuvaan korjaamiseen. Häiritsevästi pelaajan rahapussi nollautuu useaan kertaan juonen tapahtumien johdosta, joten rahojen ei kannata antaa poltella taskussa liian pitkään. Ilahduttavasti pelaajan autotallissa säilytettävät autot säilyvät läpi pelin, joten investointi autoihin on ainoa järkevä tapa säilyttää rahaa. Tämänhän mersumiehet ovat tienneet aina.

Mafia II: Definitive EditionMafia II: Definitive EditionMafia II: Definitive Edition

Suuri osa peliajasta kuluu ammuskellessa, ja se onkin Mafia II:n parhaiten toimivia osia. Olennaisesti ammuskelu on perinteistä suojan takana kyykkimistä ilman merkittäviä pelillisiä innovaatioita. Ikä alkaa kuitenkin painaa hieman, sillä erityisesti suojasta toiseen siirtyminen on nykypeleissä selkeästi sujuvampaa kuin Mafia II:ssa.

Suurin syy Mafia-sarjan pelien arvostukselle on niiden erinomaisessa juonessa. Viton tarina on aidosti mielenkiintoinen, ja draaman kaari kulkee yhtä soljuvasti kuin Kummisedissä tai Sopranosissa ikään. Hahmot ovat mielenkiintoisia, ja erinomaiset ääninäyttelijät tukevat päähenkilöön eläytymistä. Mafia II:ta ei turhaan pidetä tarinallisten pelien parhaimmistoon kuuluvana.

Hyvän juonen kääntöpuolena on esille paistava lineaarisuus. Maailma on avoin vain näennäisesti, sillä tosiasiassa lähes koko toiminta tapahtuu juonitehtävien ympärillä, jolloin kaupungin tehtävä on toimia siirtymäalueena tehtävien välillä. Kun pelaaja eräässä tehtävässä päästetään vapaalle keräämään rahaa, paljastuu tämä puolivillaisuus raa'asti. Rahaa saa kerättyä riittäviä määriä lähinnä varastamalla autoja ja viemällä niitä murskaamolle. Kun tätä moottoritien ja murskaamon välistä reittiä on toistanut tarpeeksi monta kertaa, alkaa kupla otsassa hitaasti paisua. Avoin maailma vaikuttaa olevan aikansa tuote, jolloin moni peli halusi olla samanlainen kuin GTA IV.

Mafia II: Definitive EditionMafia II: Definitive EditionMafia II: Definitive Edition

Grafiikka ei ole valitettavasti kestänyt aikaa yhtä hyvin kuin juoni. Remasteroinnin yhteydessä grafiikkaa on viilailtu lähes jokaisesta kulmasta, mutta täytyy tunnustaa, etten olisi huomannut eroa katsomatta vertailuvideoita Youtubesta. On erikoista, että vaikkapa varjojen mallintamiseen on käytetty runsaasti aikaa, mutta samalla piirtoetäisyys on edelleen varsin lyhyt. Autoja ilmestyy kadulla tyhjyydestä, millä on myös pelillistä vaikutusta suurilla nopeuksilla ajaessa. Mikään ei ole yhtä turhauttavaa, kuin tyhjästä eteen syntyvä auto, johon Vito pamauttaa 150 kilometrin tuntinopeudella.

Mafia II on edelleen toimiva ja ajankohtainen peli, joka kuuluu jokaisen pelaajan laajennettuun yleissivistykseen. Siihen käytetyt 10-15 tuntia ovat hyvin käytettyä aikaa, varsinkin jos teos tarttuu mukaan Mafia-trilogian mukana. Kaikesta huolimatta Definitive Edition tarjoaa ainoastaan marginaalisesti paremman grafiikan, eikä pelillä ole varsinaisesti uudelleenpeluuarvoa johtuen juonen lineaarisesta luonteesta.

Tämä tarina on kuitenkin ehdottomasti kertomisen arvoinen, eikä pelattavuus ole huono edes nykystandardeilla. Vaikka Mafia II ei ole enää pelien parhaimmistoa, on sillä edelleen paikkansa mainioiden pelien luokassa. Luultavasti kymmenen vuotta sitten arvosana olisi ollut pykälän tai jopa kaksi parempi, mutta nykyteoksena sen arvosana asettuu varsin kelvolliseksi seitsemäksi.

Mafia II: Definitive EditionMafia II: Definitive EditionMafia II: Definitive EditionMafia II: Definitive Edition
HQ
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Erinomainen juoni ja maailman kuvaus, sujuva toiminta
-
Grafiikkapäivityksistä huolimatta piirtoetäisyys on lyhyt, toiminta kankeampaa kuin nykypeleissä, avoimesta maailmasta huolimatta peli on hyvin lineaarinen
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä