Suomi
Gamereactor
arviot
Your Shape: Fitness Evolved

Your Shape: Fitness Evolved

Vime vuonna Wiille julkaistu fitness-peli Your Shape kokeili kuntoilua ilman ohjaimia, mukana tulevan kameran kera. Nyt peli punnertaa Kinectin lanseerausvalikoimaan ja nousee yhdeksi joukon parhaimmista.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Fitness-pelien idea on yksinkertainen. Tarkoituksena ei ole vetää lonkkaa ja ihailla upeaa juonta, vaan rehkiä hiki hatussa virtuaalisen kuntoiluohjelman opastuksella. Your Shape: Fitness Evolved hoitaa peruskonseptin hyvin ja saa takuulla hien pintaan. Erilaisia harjoitteita on niin ylä- kuin alavartalollekin, minkä lisäksi varsinaisen kunto-ohjelman oheen on ympätty esimerkiksi sykettä nostattavaa palikoiden murskaamista ja kehonhallintaa vaativaa taijita.

Your Shape: Fitness Evolved pyrkii henkilökohtaiseksi personal traineriksi. Pelaaminen - tai pikemminkin kuntoilu - aloitetaan vastaamalla yksinkertaisiin, ikää, painoa ja kuntoilutottumuksia koskeviin kysymyksiin, minkä lisäksi peli skannaa käyttäjän pituuden ja teetättää lyhyen kuntotestin. Tämän jälkeen peli suosittelee tiettyjä treeniohjelmia, mutta ei pakota valitsemaan niitä. Halutessaan pelaaja voi valita suoraan vaikka lihaskuntoa kohottavan ohjelman, vaikka peli suosittelisikin aluksi lähinnä kuntoiluun orientoivaa ohjelmaa. Sukupuolesta riippuen valittavissa voi olla myös esimerkiksi raskaudenjälkeinen ohjelma. Vaihtoehtoja on riittävän tuntuisesti.

Mukana olevat ohjelmat tarjoavat erilaisia harjoitteita, joita suorittamalla poltetaan kaloreita ja edetään esimerkiksi 100 kalorin polttamisesta 1000 kalorin rajapyykkiin. Harjoituksiin sisältyy muun muassa kyykkypunnerruksia, haarahyppyjä, koukistuksia ja nostoja. Perinteisiä punnerruksia tai vatsalihasliikkeitä ei tullut vastaan, mutta harjoitteet tuntuvat koko kehossa ja aluksi hengästys iskee helposti. Polvi nousee ja kädet heiluvat ohjaajan osoittaman, usein varsin tiiviin rytmin mukaan. Harjoitustyyppien painotus riippuu valitusta ohjelmasta, ja kovin käsipainotteiset harjoitteet voivat vaatia kaverikseen tavallisia käsipainoja, joiden painon voi valita itse. Se jää kuitenkin hämäräksi, huomioiko peli mitenkään painoja poltettujen kalorien laskennassa.

Visuaalisesti paketti on tyylitelty ja raikkaan vaaleasävyinen. Taustalla jumputtaa sopivan huomaamaton fitness-musiikki. Pelaaja liitetään kuvaan värikkäänä siluettina, mutta halutessaan yksivärisen siluetin voi muuttaa myös videokuvaksi itsestään. Missään nimessä luonnollisesti pelaaja ei kuitenkaan muuhun presentaatioon istu. On ehkä jossain määrin yllättävää, ettei pelaajaa piirretä samanlaisena 3D-hahmona kuin vierellä pinnistelevää kunto-ohjaajaa.

Tämä on mainos:

Todellinen koukku on siinä, että peli seuraa Kinectin avulla verrattain tarkasti liikkeiden suorituksia. Liian kapea haara-asento saa ohjaajan opastamaan leveämpään asentoon, kun taas taijissa tasapaino on säilytettävä vaikeissakin asennoissa puhtaiden papereiden saamiseksi. Aivan aukoton tunnistus ei ole, mutta pääosin palaute tulee aiheesta. Toisin kuin fitness-DVD:tä, peliä ei voikaan huijata veltostelemalla, vaan ohjelmissa on oltava tarkasti mukana aina suoritusrytmiä myöten. Se antaa vaikutelman oikeasta fitness-tunnista. Wii Fitin kaltaista tasapainolautaa jää kaipaamaan lähinnä painon seurantaan.

Pitkäjänteinen tulosseurata onkin Your Shape: Fitness Evolvedin Akilleen kantapää. Esillä ovat vain viimeisen viiden päivän poltetut kalorit - sen kattavampi tieto vaatii oman vaa'an käyttämistä ja pelin nettisivulle kirjautumista. Ratkaisun vuoksi virtuaalisen personal trainerin rooli ontuu. Kokonaisuus jää yhtä tärkeää pelillistä elementtiä vaille, kun pelaaja ei voi helposti seurata omaa kehitystään pitkällä aikajänteellä.

Harjoitteissa on myös verrattain paljon toistoa, mikä tosin ei kuntoilumieliselle pitäisi olla ongelma, mutta alku- ja loppuverryttelyt olisivat olleet mukava ja oleellinen lisä kokonaisuuden kannalta. Käytännössä peli jättää kaiken oheistoiminnan pelaajan omalle vastuulle ja keskittyy itse harjoitteluun. Liikkumiselle on myös syytä varata reilusti tilaa, joten aivan pieneen olohuoneeseen Your Shape ei sovi.

Peli on suunniteltu yksin pelattavaksi, mutta muutamiin bonuspeleihin sisältyy moninpelimahdollisuus neljälle - tosin vuorotellen. Esimerkiksi vanteen pyörityksessä, palikoiden tasapainottelussa ja palikkanyrkkeilyssä voi kilpailla pisteistä kolmen kaverin kanssa. Suurta lisäarvoa moninpeli ei tuo peliin, mutta kiivastahtinen palikoiden murskaaminen on yllättävän hauska ja hyödyllinen minipeli yksinkin pelattuna.

Tämä on mainos:

Puutteistaan huolimatta Your Shape: Fitness Evolved tekee sen mitä lupaa; se tuntuu aidosti kuntoilulta. Se onkin varsin kiinnostava ja helppokäyttöinen liikuntaväline sellaiselle, joka ei aktiivisesti urheilua harrasta. Jo se, että se saa pahasti sohvalle jumiutuneen konsolipelaajan pomppaamaan ylös ja punnertamaan hiki hatussa jalkoihin lihasta, on kunnioitettava suoritus, joka laajentaa Xboxin käyttömahdollisuuksia aivan uusille urille. Kuntokehityksen seuranta jää omatoimisuuden varaan, mutta hapottuneiden lihasten perusteella treenaus tehoaa. Peli toimii vähintään hyvänä tekosyynä liikkua, ja parhaassa tapauksessa se voi vaikka motivoida oikealle salille.

Your Shape: Fitness EvolvedYour Shape: Fitness EvolvedYour Shape: Fitness EvolvedYour Shape: Fitness Evolved
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Paljon eri ohjelmia, aidosti rasittavia harjoituksia, opastaa tekemään liikkeet oikein, mahdollistaa jumpan myös lisäpainojen kera, nyrkkeily on hauska bonuspeli
-
Ei kunnollista kuntoseurantaa pelin sisällä, audiovisuaalisesti vaisuhko, ei venytyksiä
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Your Shape: Fitness EvolvedScore

Your Shape: Fitness Evolved

ARVIO. Kirjoittaja Kimmo Pukkila

Wiillä vuosi sitten debytoinut Your Shape punnertaa Kinectin lanseerausvalikoimaan ja nousee yhdeksi joukon parhaimmista.



Ladataan seuraavaa sisältöä