Gamereactor / Dansk / Svenska / Norsk / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / 中國
Gamereactor
Kirjaudu sisään


Unohditko salasanan?
Et ole jäsen, Haluan rekisteröityä

Kirjaudu käyttäen Facebook-tiliä
Gamereactor Suomi
arviot
Pro Evolution Soccer 2011 3D

Pro Evolution Soccer 2011 3D

Pro Evolution Soccer hyökkää Nintendo 3DS:lle, ja Norjan Gamereactorin pääviikinki Kristian Nymoen pisti verkot tötterölle.


Konamin Pro Evolution Soccer 2011 3D on eittämättä yksi Nintendo 3DS:n lanseerausvalikoiman kiinnostavimmista peleistä, varsinkin Euroopassa. Arvostettu jalkapallosarja on ollut henkilökohtainen suosikkini jo useiden vuosien ajan, ja odotin silmä kovana, miten se kääntyisi Nintendon uudelle käsikonsolille.

Nurmikentällä moni asia on pysynyt ennallaan. PES-sarjan perustana toimiva luja peliydin on nopeasti tunnistettavissa, vaikkakin hieman yksinkertaistetussa muodossa. Realistiset ja vaihtelevat pelitilanteet siivittävät otteluiden kulkua, ja pelattavuus toimii.

Pelimoottori ei luonnollisestikaan ole edennyt viime vuoden kotikonsoliversiosta, mutta Pro Evolution Soccer 2011 3D on ehdottomasti jalkapallopeli, joka ansaitsee suopean arvosanan. Pallofysiikka vakuuttaa, ja täydellisen potkun lähettäminen verkon perukoille tuntuu yhtä makealta kuin missä tahansa muussa PES-versiossa.

Tähdet näyttävät itseltään ja pelin ulkoasu on muutenkin kunnossa. Nintendo on hehkuttanut, että 3D-tehoste tempaisisi suoraan stadionin tunnelmaan, mutta aivan niin autenttinen se ei sentään ole. Toimistossa konsoli käsissä istuessa olo ei ollut kuin oikealla jalkapallostadionilla, mutta grafiikan taso tuntuu silti hyvältä.

Mitä syöttöihin tulee, pelissä ei enää kontrolloida niiden voimaa. Ominaisuus toimi hyvin kotikonsoleilla mahdollistaen tarkemman ja vapaamman syöttelyn, mutta on ymmärrettävää, miksi kehittäjät päätyivät yksinkertaisempaan systeemiin Nintendo 3DS:llä. Pelissä ei ole samaa vaatimusta tarkkuudelle, ja automatisoitu syöttösysteemi toimii hyvin käsikonsoliympäristössä.

Pitkien syöttöjen osalta pelaaja voi edelleen päättää, kuinka kovaa niitä laukoo, joten alussa on paras valmistautua muutamaan rajanylitykseen tuntumaa hakiessa. Opettelu palkitaan, ja oikean tuntuman löytyessä peli tarjoaa mukavan onnistumisentunteen, kun pitkät puolenvaihdot viimein napsahtavat omille joukkuetovereille.

Paikka paikoin 3D:n tuoma lisäsyvyys nousee hienosti esiin. Erityisesti uusinnoissa ja tilanteissa, joissa kamera on lähellä kenttää, se lisää peliin sitä jotakin. 3D ei ole kuitenkaan yksiselitteisesti eduksi, sillä se tuo mukanaan myös omat haasteensa.

Ensinnäkin Konami on päättänyt hyödyntää oletusarvoisesti dynaamista kameraa, joka pyörii pelaajien ympärillä. Kamera on asetettu tiettyyn kulmaan pelaajahahmon taakse antaen jalkapalloilulle toimintapainotteisemman ilmeen. Ratkaisun syy on selvä: pelin halutaan esittelevän 3D-tehosteitaan. Kamerakulma ei kuitenkaan anna minkäänlaista kokonaiskuvaa kentän tapahtumista, eikä se ole varsinaisesti käyttökelpoinen muuhun kuin grafiikan tiirailuun. Onneksi mukana on myös perinteinen kamerakulma ylhäältä kentän laidalta. Se ei imartele pelin visuaalisia jippoja samalla tavalla, mutta hoitaa hommansa.

Toinen 3D:hen liittyvä haaste on konsolin pitäminen paikallaan. Kun valtaosa konsolin napeista on jatkuvassa käytössä, laitetta on helppo hieman liikauttaa käsissään. Tuloksena 3D-vaikutelma katoaa hetkellisesti, ennen kuin silmät jälleen tottuvat katsomaan ruudun sisään. Tämä tuskin on ideaalista tiukan ottelun tiimellyksessä. On tosin aivan mahdollista, että tähänkin tottuu ajan kanssa, mutta ainakin toistaiseksi 3D:n kapea katselukulma on yksi Nintendon uutuuskonsolin tuntuvimmista ongelmista.

Pro Evolution Soccer 2011 3D on kokonaisuutena nautittava peli. Mainion peliytimen ansiosta se tarjoaa varmasti monia hienoja otteluita jalkapalloilun ystäville. Vaikka 3D tuo peliin joitakin uusia haasteita, on toisaalta myös mukavaa nähdä Konamin ottama uusi visuaalinen suunta. Jalkapalloilu 3D:nä on hauskaa, ja taskussa kulkevaa futailua kaipaaville tuskin löytyy parempaa vaihtoehtoa.

Pro Evolution Soccer 2011 3D
Pro Evolution Soccer 2011 3D
Pro Evolution Soccer 2011 3D
Pro Evolution Soccer 2011 3D
Pro Evolution Soccer 2011 3D
Pro Evolution Soccer 2011 3D
Pro Evolution Soccer 2011 3D
Pro Evolution Soccer 2011 3D
Pro Evolution Soccer 2011 3D
Pro Evolution Soccer 2011 3D
Pro Evolution Soccer 2011 3D
Pro Evolution Soccer 2011 3D
Pro Evolution Soccer 2011 3D
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Mainio peliydin, hyvät pelaajahahmot, syvyysvaikutelma tuntuu jännittävältä
-
Sekava oletuskuvakulma, 3D-vaikutelman kadottaminen helppoa
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score