Suomi
Gamereactor
arviot
Football Manager 2021

Football Manager 2021

Enemmän vaihtoehtoja kuin ennen

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
HQ

Football Manager on pelisarja, jonka pariin on mahdollista jämähtää useiksi tunneiksi kerrallaan. Ja vieläpä joka vuosi uuden vuosipäivityksen kera. Nyt on vuorossa Football Manager 2021, joka tuo viihdettä sisällä koronavirusta paossa kököttäville pelaajille.

Football Manager simuloi nimensä mukaisesti jalkapalloa. Pelaaja omaksuu jalkapalloseuran päävalmentajan ja managerin roolin, joka sitten vastaa pelaajista, henkilökunnasta, harjoituksista, siirroista ja paljon muustakin, jos vain pelaaja itse niin haluaa.

Football Manager 2021
Tämä on mainos:

Football Manager 2021 on tuonut mukaan paljon muutoksia ja päivityksiä verrattuna edellisen vuoden versioon. Siitä huolimatta peli muistaa ottaa uudet tulokkaat hyvin huomioon. Käyttöliittymää dominoi runsas tekstimäärä, mutta se teksti on hyödyllistä ja tarpeellista.

Taktiikoiden selityksien mukana ovat itse pelaajat ja pallon liikeanimaatiot. Näin pystyy helposti ymmärtämään niiden käytön kentällä. Luonnollisesti pelaaja voi luoda ja nimetä omia taktiikoitaan. Opastusosioita riittää aina alkeista edistyneempiin toimiin saakka.

Football Manager 2021Football Manager 2021

Mutta mitä uutta on luvassa? Mukana on uusia gestureita, ja uusia paikkoja Press Conferencelle, Team Talkille ja Face to Face Interactionille. Siirtojen puolella voi tehdä Recruitment Meetingsejä ja Ask Agent About Availability. Taktiikan ja pelipäivän osalta on paitsi parempaa grafiikkaa, myös uusi tilasto Expected Goals (eli xG).

Tämä on mainos:

Pelaajien, henkilökunnan ja median kanssa yhteydessä oleminen kuuluvat managerin rutiineihin. Aiemmin mahdollisuuksina oli olla muun muassa aggressiivinen, itsevarma tai intohimoinen ja niin edelleen. Nyt mukana on erilaisia gesture-eleitä itsensä ilmaisemiseen. Lisäykset ovat hauskoja.

Football Manager 2021Football Manager 2021

Lehdistötilaisuuksien osalta tällä kertaa havainnollistetaan enemmän suhteita journalistien kanssa ja tunteita, joita vuorovaikutuksesta seuraa. Mikäli media pitää pelaajasta, kysymykset ovat positiivisia ja nostavat joukkueen mielialaa. On myös mahdollista olla jurottava, ilkeä ja siten luoda itsestään ja joukkueesta ikäviä otsikoita. Tämä taas vaikuttaa negatiivisesti joukkueen mielialaan. Media antaa myös pelityyleille nimiä.

Paineen vähentämiseksi mediaa ei ole pakko kohdata yksin, sillä mukana on joko lehdistöpäällikköä tai joukkueen kapteenia. Tai sitten vastarekrytoitu uusi pelaaja, jos on uuden hankinnan tehnyt.

Football Manager 2021Football Manager 2021

Hyvin samanlainen on myös Team Talk, ja pelaajien symbolit on järjestetty heidän paikkansa mukaan aivan kuten elävässäkin elämässä. Moinen on omiaan tuomaan lisää tunnelmaa vuorovaikutukseen managerin ja pelaajien kesken.

Siirrot ovat tärkeä osuus, ja ainakin puoliksi se syy, miksi ihmiset palaavat pelin pariin aina uudestaan. Mukana ovat Ask Agent About Availability ja Recruitment Meeting. Nimensä mukaisesti Ask Agent About Availability on toiminto, jossa kysytään, onko pelaaja valmiina siirtoa varten ennen kuin manageri voi laittaa virallisen tarjouksen kyseiselle jalkapalloseuralle.

Football Manager 2021Football Manager 2021

Recruitment Meeting on sitten rutiininomainen tapaaminen, jossa keskustellaan siirroista ja uusien kykyjen etsimisestä. Kiinnostavasti mukana on uusi tehtävä nimeltä data analyst, jolta saa tietoa markkinatilanteesta ja oman joukkueen tarpeista. Kuten oikeassakin maailmassa, myös pelissä joukkueen taloudellinen tilanne on tiukka koronaviruksen jylläyksen vuoksi. Näin ollen siirrot ovat selvästi odotettua "ystävällisempiä" maksujen ja palkkojen osalta.

Football Manager 2021Football Manager 2021Football Manager 2021

Ottelupäivän kokemus sisältää paitsi uudenlaisen näkymän matsien edeltävästä tilanteesta, ja toki parannuksia liikeanimaatioihin ja grafiikkaan. Football Manager 2021 lisää kuitenkin mukaan uuden tilaston nimeltä Expected Goals (eli xG). Kyse on yhteistyöstä SciSportsin kanssa, joka tarjoaa otteluista tilastoja.

xG voi paljastaa, kuinka hyvin luomisvaiheessa oleva oma joukkue pärjää, ja kuinka tehokkaita käytetyt taktiikat ovat. Toisin sanoen on mahdollista tuunailla strategiaa, jotta pääsisi haluttuihin tilastolukemiin. Jokaisen ottelun jälkeen henkilökunta antaa managerille joukkueen xG:n. Joskus on hankalampaa lukea tätä palautetta kuin pelin lopputulosta.

Football Manager 2021Football Manager 2021Football Manager 2021

Football Manager 2021 tarjoaa siis enemmän vaihtoehtoja kuin ennen, ja samalla peli toimii mukavana aloituspisteenä uusille pelaajille.

08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Paljon uusia ominaisuuksia, xG on suureksi avuksi, nopeammat latausajat
-
Vanhoilla faneilla kestää hetki tottua uusiin valikkoihin
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä