Suomi
Gamereactor
arviot
Katamari Damacy Reroll

Katamari Damacy Reroll

Paluu tavarataivaaseen

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
HQ

Keita Takahashin luoma Katamari-sarja tuskin tarvitsee kauheasti esittelyjä - uppo-outo mutta erittäin viihdyttävä pelikonsepti on taatusti jäänyt jokaisen Katamarin pyörittämistä kokeilleen mieleen. Vuonna 2004 ilmestynyt Katamari Damacy ei nauti turhaan kulttistatuksesta, ja sarjan avausosa sai ajan hengen mukaisesti uudelleenlämmittelyn pari vuotta sitten Switchille ja tietokoneille julkaistun Katamari Damacy Rerollen muodossa. Kyseinen laitos vierähti marraskuun loppupuolella vihdoin myös PlayStation 4:lle ja Xbox Onelle.

Katamari Damacy Reroll alkaa, kun Kosmoksen kahjo kuningas tulee puolihuolimattomasti tyhjentäneeksi tähtitaivaan. Avaruus on varsin synkännäköinen tyhjiö ilman taivaankappaleita, joita vihreähipiäisen pikku prinssin tulee tuttuun tapaan ruveta luomaan Katamareista - luvassa on siis tuttuun tapaan Katamarin rullaamista tavaroita pursuavissa ympäristöissä, joissa romua pintaansa kerännyt ja suuremmaksi kasvanut Katamari voi kerätä mukaansa aina vain isompia objekteja. Pelin alkutasojen näyttämönä toimivan rivariasunnon lattialle roiskahtaneet pelinappulat ja keksit vaihtuvat pelin edetessä ulkomaailmassa tapahtuvaksi riehumiseksi, jossa kyytiä saavat pelin loppupuolella kokonaiset mantereet ja jopa planeetat.

Katamari Damacy RerollKatamari Damacy RerollKatamari Damacy RerollKatamari Damacy Reroll
Tämä on mainos:

Katamari Damacy Reroll esittelee pelaajalle varsin laajan valikoiman erilaisia, useimmiten aikarajallisia tehtäviä, joiden myötä pelaajan tulee kasvattaa Katamarinsa läpimitaltaan tietyn kokoiseksi ja Kosmoksen kuninkaan silmää miellyttäväksi taideteokseksi. Pelaajan Katamaria hieman pienempien esineiden nappailu ja isompien eläinten tai laitteiden väistely on tuttua touhua vuodesta 2004, mutta pelin visuaalinen ennalta-arvaamattomuus ja jopa surrealistinenkin tavarapaljous tekevät edelleen vaikutuksen. PS1-henkinen palikkagrafiikka on esteettisesti kauniin kömpelöä seurattavaa, ja pelaajan edessä valtoimenaan vellova kahjon kulmikas pelimaailma vetäisee mukaansa.

Switch-versioon verrattuna PS4:lla rullaava Reroll on saanut pintaansa komean pintakiiltotehosteen, joka tekee touhusta yllättävän näyttävää katsottavaa. Aina yhtä koukuttavan ja levottoman soundtrackin ohella on mainittava suhteellisen kiinnostava sivutarina Katamarien muovaamassa maailmassa matkaa tekevästä perheestä, jonka vaiheita pelaaja pääsee seuraamaan läpäistyjen tehtävien jälkeen lyhyt välianimaatiopätkä kerrallaan.

Katamari Damacy RerollKatamari Damacy RerollKatamari Damacy RerollKatamari Damacy Reroll

Ohjattavuuden puolesta Katamari Damacy Reroll etenee tismalleen samoilla mekaniikoilla kuin silloin PS2-aikoinakin. Ohjaimen tatteja puskemalla vaikkapa eteenpäin Katamari vierii haluttuun suuntaan, ja vain toista tattia kääntämällä Katamarin perässä kipittävä prinssi liikkuu Katamarin toiselle puolelle. Tatteja samaan aikaan pohjaan painamalla prinssi puolestaan loikkaa Katamarin eteen täyskäännöstä varten, ja R1-painikkeesta lähiympäristöä voi tarkkailla lintuperspektiivistä.

Tämä on mainos:

Katamari Damacyn pelaaminen on varsinkin pari tasoa kerrallaan todella koukuttavaa touhua, ja kenttiin piilotettujen lahjapakettien etsiskely muun toiminnan ohessa tuo toimintaan vähän pitkäikäisyyttäkin. Välillä tehtävänannoissa on hauskaa vaihtelua, kun pelaajan tulee kerätä Katamariinsa mahdollisimman iso kokoelma rapuja tai sitten varoa lehmien keräämistä, tai tehtävä katkeaa ensimmäiseen Katamariin törmänneeseen sorkkajalkaan. Saman Katamarin työntelyn varaan nojaava yhteispeli ja kilpailullisempi kahden pelaajan Katamarikaaos ovat menossa mukana hieman rutiininomaisena moninpelilisäyksenä.

Kokonaisuus herättää tuttua ohjaustuntumaa myöten Katamari-veteraaneissa nostalgiavärinöitä, mutta alkuperäisen Katamari-klassikon uudelleenlämmittely alleviivaa samalla sarjan haluttomuutta uudistua tai kehittää omalaatuiseen pirtaansa uusia, ennennäkemättömiä ideoita. Ensimmäisen kerran prinssin nahkoihin sujahtavat pelaajat saavat ehkäpä Rerolleista eniten irti. Kaiken kaikkiaan kyseessä on laadukkaasti mutta hivenen yllätyksettömästi toteutettu tilaisuus tutustua kulttisarjan saloihin.

Katamari Damacy RerollKatamari Damacy RerollKatamari Damacy Reroll
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Koukuttava ja vauhdikas peli-idea, ympäristöjen monipuolisuus, mielikuvituksellinen ja hurja tavaravalikoima, PS4-version kevyesti paranneltu grafiikka
-
Ei uusia ideoita tai ominaisuuksia
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä