Gamereactor / Dansk / Svenska / Norsk / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / 中國
Gamereactor
Kirjaudu sisään


Unohditko salasanan?
Et ole jäsen, Haluan rekisteröityä

Kirjaudu käyttäen Facebook-tiliä
Gamereactor Suomi
arviot
NBA 2K12

NBA 2K12

NBA 2K12:lla on kovat suorituspaineet. Edellisen vuoden peli sai osakseen lähes varauksetonta suitsutusta, joten tämän vuoden versiolla on edessään todellinen näytön paikka. Onkin ilahduttavaa huomata, ettei pelisarja ei ole kuitenkaan jäänyt polkemaan paikalleen, vaan uusin versio on ehdottomasti paras pelaamani koripallopeli.

Viime vuonna peli, NBA 2K11, painottui vain yhteen koripallolegendaan eli Michael Jordaniin. Tänä vuonna MJ toi mukanaan uusia kavereita, sillä 2K12:sta löytyy yhteensä 15 eri aikakausien huippupelaajaa. Mukana ovat muun muassa Wilt Chamberlain, Patrick Ewing, Larry Bird, Kareem Abdul-Jabbar ja Magic Johnson. Pelaajia löytyy aina 60-luvulta nykypäivään, joten tiedossa on pelisarjan historian tietämyksestä riippuen joko kunnon historiatunti tai nostalgiatrippi. Ilahduttavasti jokaiselle aikakaudelle on räätälöity oma esitystapansa. 60-luvun pelit näyttävät siltä kuin ne pyörisivät vanhassa mustavalkotelevisiossa, kunnes 70-luvulla otteluihin tulee mukaan haalistuneita värejä. 80-luvulla ollaan jo lähellä nykypäivän esitystekniikkaa. Oman tunnelmansa peleihin tuo myös värikäs selostus, joka kuulostaa siltä kuin juontajat katselisivat vanhaa ottelua nauhalta. He keskustelevat keskenään huippupelaajien urien eri vaiheista ja välillä ihastellaan otteluissa sattuneita huippukohtia. Sekoitus toimii täydellisesti ja tuloksena syntyy vaikutelma, että pelatessaan on todella osa jotain historiallista urheilutapahtumaa.

Toki NBA 2K12:sta löytyy runsaasti sisältöä myös legendaaristen pelaajien lisäksi. Association-pelimuodossa luotsataan omaa joukkuetta läpi vuosien, ja tämä tarjoaa yksinpelaaville runsaasti viihdettä. Joukkueen kehittäminen on todella koukuttavaa puuhaa, ja mikäli haastetta kaipaa, projekti kannattaa aloittaa sarjan heittopusseista.

NBA 2K12

Myös verkkopelaaminen on kokenut uudistuksia. Esimerkiksi Association-pelimuoto on tänä vuonna viety verkkoon, joten nyt pelaajavaihtoja pystyy hieromaan ihmisvastustajia vastaan. Toki netissä pystyy myös halutessaan pelaamaan yksittäisiä otteluita. Valitettavasti kaikki ei toimi hyvin tällä saralla, sillä ohjaamisessa oli havaittavissa selkeää viivettä. Toivottavasti kyse on vain alkukankeudesta, sillä pelaaminen toista ihmisvastustajaa vastaan on kuitenkin täysin erilainen kokemus kuin tekoälyn kanssa kamppaileminen. Lisäksi omia virtuaalisia saavutuksiaan voi seurata NBA2K-sivuston kautta, mutta arvion kirjoitushetkellä kyseinen sivusto ei ollut vielä toiminnassa.

My Player -pelimuoto ansaitsee ehdottomasti erityismaininnan. Siinä on tarkoituksena luotsata yhtä pelaajaa läpi koko NBA-uran, jolla lopullisena tavoitteena on saada oma paikkansa Hall of Famessa. Tulokkaan tie kaiken kansan muistamaksi urheilusankariksi ei luonnollisestikaan onnistu hetkessä, vaan siinä vaaditaan usean vuoden kovaa panostusta. Pelaamisen ohella osallistutaan mm. lehdistötilaisuuksiin, jotka vaikuttavat niin joukkueen sisäiseen kemiaan kuin myös pelaajan yleiseen suosioon liigassa. Tänä vuonna onnea saa ostettua myös rahalla, sillä jos taskut ovat tarpeeksi syvät, runsas lahjoitus esimerkiksi eläintensuojelulle tai paikallisille kouluille tekee ihmeitä nousevan pelaajan suosiolle. Oman pelaajan kehittäminen onkin erittäin kiinnostavaa puuhaa, ja otteluiden lyhyyden ansiosta pelimuodossa jää helposti strategiapeleistä tuttuun "vielä yksi vuoro" -koukkuun.

NBA 2K12

Vaikka sisältöä olisi kuinka paljon, ei sillä ole mitään merkitystä, jos ohjaaminen ja käytettävyys ovat retuperällä. Näin ei onneksi ole, sillä pelattavuus on huippuluokkaa. Kentän tapahtumat vastaavat aika hyvin todellisuutta pelaajien liikkumista ja pelikuvioita myöten. Pallon perässä on entistä helpompi juosta, kiitos täysin uuden ohjausmekaniikan. Erilaisia harhautuksia ja heittoja pystyy nyt ketjuttamaan saumattomasti yhteen, minkä tuloksena syntyy paikoitellen todella hienoja kikkailukoreja. Tämä tietenkin vaatii näppäriä sormia, ja kaikkien kontrollien sisäistäminen on kova työ jopa pelisarjan paatuneimmallekin seuraajalle. NBA:han vihkiytymättömälle ohjaamisen opettelu voikin tuntua raskaalta. Ei kannata kuitenkaan säikähtää tätä liiaksi, sillä mikäli esimerkiksi NHL:n kynäilyt tai FIFA:n kikat luonnistuvat, niin kyllä nämäkin temput taittuvat harjoituksen myötä. Tarkka ohjaus mahdollistaa myös legendojen kuuluisien liikkeiden matkimisen, joten pelissä pystyy halutessaan tekemään esimerkiksi Kareemin patentoidun skyhookin ja Olajuwonin dream shaken.

Pelikuvioiden kutsuminen hyökkäyksessä on yksinkertaista, sillä niihin pääsee nopeasti käsiksi ristiohjaimen avulla. Erilaisia pelikuvioita on hurja määrä, sillä jo pelkillä aloituskokoonpanon jäsenillä on kullakin noin 10-15 erilaista kuviota. Niinpä jo yhden joukkueen kaikkien pelikuvioiden oppiminen tuntuu todella isolta urakalta. Kuvioita ei myöskään yksinkertaista se tosiseikka, että lähes kaikissa on useita haarautumiskohtia, jotka vievät hyökkäystä eri suuntiin. Tarjolla saattaa olla esimerkiksi kolme mahdollista syöttökohdetta, ja kukin valinta avaa vielä pari mahdollisuutta lisää. Tämä on tervetullut uudistus, sillä se avaa hyvin hyökkäyspeliä, mutta samalla puolustuspäässä täytyy olla entistä valppaampi. Viime vuoden versiossa pystyi lopulta tunnistamaan tiettyjen kuvioiden päättymispaikat, joten pallon varastaminen kävi liian helposti. Enää se ei onnistu.

NBA 2K12

Ulkoasultaan NBA 2K12:n toteutus on urheilupelien tämän hetken kirkkainta kärkeä. Otteluissa on aitouden tuntua kiitos luontevien animaatioiden ja autenttisten kuvakulmien. Myös selostajilla riittää juttua lähes kaikista asioista ja heidän tarinoitaan on ilo kuunnella. Ainoat miinukset toteutuksessa tulevat muutamien pelaajien naamavärkeistä: supertähtien kasvot näyttävät esikuviltaan, mutta tuntemattomampien pelaajien kohdalla on toteutuksessa havaittavissa pientä laiskuutta. Tämä tuskin haittaa kuitenkaan kovin monia, sillä kaikilta muilta osin toteutus on kerta kaikkiaan parasta A-luokkaa.

NBA 2K12 on mestariteos. Se onnistuu parantamaan kaikkia osa-alueita viimevuotisesta versiosta, ja mukana on myös runsaasti uutta sisältöä. Kyseessä on ehdottomasti kaikkien aikojen paras koripallopeli ja - ainakin minulle - myös tämän vuoden paras urheilupeli. Ainoastaan nettipuoli tuntuu tökkivän, ja tästä tulee muuten hiotulle paketille pieni miinus. Mutta mikäli koripallo kiinnostaa edes etäisesti, NBA 2K12 kannattaa napata mukaan.

NBA 2K12
NBA 2K12
NBA 2K12
NBA 2K12
NBA 2K12
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Pelattavuus täysin kohdallaan, pelikuvioiden haarautumismahdollisuudet, ottelut näyttävät ja kuulostavat oikeilta peleiltä, paljon pelattavaa
-
Nettipelaamisessa viivettä, ohjaamisen opettelu voi tuntua uusista pelaajista raskaalta
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score