Suomi
Gamereactor
arviot
Star Wars: Republic Commando

Star Wars: Republic Commando (Switch)

Pidetty pyssyttely saatavilla nyt myös Sonyn ja Nintendon faneille.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Star Wars on taas pop, ja samalla suosion harjalla ratsastavat myös monet videopelit. Vanhemmat fanit muistelevat edelleen lämmöllä Republic Commandoa, joka on partion toimintaa painottava pyssyttely sijoittuen Clone Warsin aikaan. Peli julkaistiin alun perin Xboxille ja PC:lle vuonna 2005, ja niin Sonyn kuin Nintendonkin fanit jäivät kokonaan paitsi menosta 15 vuoden ajaksi. Onneksi Aspyr on nyt julkaissut pelin myös PS4:lle ja Nintendo Switchille.

Heti aluksi käy selväksi, että kyseessä on vain uusille alustoille julkaistu alkuperäinen peli, eikä siis remasterointi remake-versiosta nyt puhumattakaan. Toisin sanoen ulkoasu, äänimaailma ja pelattavuus ovat tyystin ennallaan. Vain ohjaus on tehty uusiksi vastaamaan nykyajan vaatimuksia. PS4-versiota pelaaville on tarjolla pokaaleja avattavaksi, joita ei ole aiemmin ollut mukana Star Wars: Republic Commandossa lainkaan. Uutta ei siis ole lisätty, mutta toisaalta verkkopeli puuttuu kokonaan. Silloin joskus mukana olivat Deathmatch, Team Deathmatch ja Capture the Flag 4-16 pelaajalle. Yksinpeli on toki aina ollut se tämän pelin vetonaula, mutta on silti harmillista, ettei verkkopeliä ole tuotu lainkaan uusille laitteille koettavaksi.

Republic Commando sijoittuu siis Clone Warsin aikaan, ja pelaaja omaksuu Delta Squadin johtajan RC-1138:n roolin. Tarina jakautuu kolmeen erilaiseen tavoitteeseen, ja loppuun pääsee noin kuudessa tunnissa. Juoni vie pelaajaa halki galaksin suorittamaan tehtäviä sen oman partion kanssa. Tavoitteena on muun muassa pelastaa vangiksi joutuneita wookieita, ja soluttautua droiditehtaaseen.

Tämä on mainos:

Tarinankerronta ei tavoita elokuvien taianomaista tunnelmaa. Mukana ei ole lainkaan välivideoita, ja tehtävät kerrotaan lyhyesti radion välityksellä. Juoni on ehkä hieman liiaksi taka-alalla, mutta mukana on silti runsaasti omanlaistaan huumoria, ja partion jäsenet ottavat ajoittain kontaktia myös pelaajaan.

Star Wars: Republic Commando

Republic Commandon toiminta tasapainottelee sen välillä, miten paljon antaa partionsa tehtäväksi, ja miten paljon valitsee suorittaa asioita itse. Omat alaiset toimivat tarvittaessa itsenäisesti, mutta taistot vaativat silti niiden lähestymistä ajatuksen kanssa. On siis syytä varautua epäonnistumiseen, jos peliä lähestyy perinteisen FPS-menon malliin. Pelaajalla onkin partion johtajana useita erilaisia käskyjä valikoimassaan. Tulituksen voi esimerkiksi käskeä keskittämään vain yhteen kohteeseen, tai tilanteen karattua käsistä voi käskeä kaikkia perääntymään.

Taktinen lähestymistapa taisteluihin on mieltä stimuloivaa, mutta toisaalta omien alaisten vahtiminen lapsenvahdin lailla on ajoittain turhauttavaa. Ilman eri käskyä alaiset tekevät ajoittain täysin päättömiä ratkaisuja, kuten juoksevat tulituksen keskelle pyssyt paukkuen aivan yksikseen. Lisäksi alaisilla on tapana jättää terveyttä parantavat latauspaikat huomiotta, ja jättää tiimikaverit ylös nostamatta tilanteen niin vaatiessa. Ymmärrän kyllä, että tekoälyn ajatuksena on asettaa pelaaja käskeväksi johtajaksi, mutta silti tekoälyllä saisi olla hieman enemmän sitä omaa harkintavaltaa.

Tämä on mainos:

On silti sanottava, että varsinainen toiminta on tyydyttävää, ja mukana on mukava valikoima erilaisia aseita. Oma suosikkini on DC 17, joka sopii melkein tilanteeseen kuin tilanteeseen muuntuen tarpeen mukaan rynnäkkökivääriksi, tarkkuuskivääriksi ja raketinheittimeksi yhdellä napinpainalluksella. Mukana on niin ikään erikoisempia aseita, kuten Wookie Bowcaster ja Geonosian Beam Weapon.

Vaikuttavaa on se, miten vähän Republic Commandon grafiikka näyttää vanhentuneen. Ikä tietenkin näkyy, mutta hahmomallinnus ei näytä aikansa eläneeltä, ja ympäristöt ovat edelleen yksityiskohtaiset ja värikkäät. Joillakin osa-alueilla pelin ikä paljastuu toisia helpommin, ja yleensä tämä liittyy yleisemmin pelattavuuteen. Pelaaminen on kaikkiaan erittäin lineaarista, ja lataustaukoja on kaikkialla.

Vaikka ikä jo hieman näkyykin, on Republic Commando edelleen viihdyttävää pelattavaa kaikkien näiden vuosien jälkeenkin. Pelaajan asettaminen partion johtajaksi edellyttää alaisten jatkuvaa käskyttämistä, ja edessä olevien tilanteiden hahmottamista ennen tulitaistelun aloittamista. Sitä paitsi käytössä on riittävästi erilaisia aseita pitämään mielen virkeänä. Tekoäly saisi pärjätä vähän paremminkin ilman ohjeita, ja verkkopeli on jostain syystä päätetty poistaa kokonaan. Toivottavasti uusintajulkaisu menestyy sen verran, että tulevaisuus tuo mukanaan muitakin klassisia Star Wars -pelejä moderneille laitteille.

Star Wars: Republic CommandoStar Wars: Republic Commando
Star Wars: Republic Commando
HQ
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Taistelut vaativat pelaajalta ajatusta, mukavan vaihteleva asevalikoima, ulkoasu on kestänyt aikaa hyvin
-
Ei verkkopeliä, tekoäly saisi olla parempi, kaikki osa-alueet eivät ole vanhentuneet kunnialla
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä