Suomi
Gamereactor
arviot
King's Bounty II

King's Bounty II

King's Bounty II tuo uusia tuulahduksia perinteiseen sarjaan, mutta kaikki muutokset eivät ole hyvästä.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
King's Bounty IIKing's Bounty II

Harvaa peliä olen odotellut yhtä innokkaasti kuin King's Bounty -sarjan virallista jatkoa. Alkuperäinen peli, sekä sen 2000-luvun spinoff-osat, keräsivät käsittelyssäni aikanaan satoja pelitunteja, kuten myös sarjan ensimmäisestä osasta innoituksensa saanut Heroes of Might & Magic -pelisarja. Virallisessa jatko-osassa sarjaa viedään uuteen suuntaan ja uuteen ulottuvuuteen.

Niille, joille King's Bountyt ja Heroesit eivät ole tuttuja, seuraa lyhyt tiivistys pelin ideasta. Kyseessä on sekoitus reaaliaikaista seikkailua ja vuoropohjaista taistelua. Pelaaja ohjastaa valittua sankaria ympäri fantasiamaailmaa, ja raahaa pientä armeijaa mukanaan. Taisteluissa tantereelle astelee itse sankarin sijasta kyseinen leegio sotureita, joita saa värvättyä lisää kylien ja kaupunkien parakeista. Normaaliin fantasiatyyliin luolista ja taisteluista matkaansa saa aarteita ja varusteita, joilla sankaria saa seikkailun edetessä paranneltua. Heroes-peleistä poiketen kaupunkeja ei rakennella, vaan keskipisteessä on pelkästään fantastinen sankari joukkueineen.

King's Bounty IIKing's Bounty II
Tämä on mainos:

Siinä missä pelisarjan aiemmat pelit olivat ylhäältä päin kuvattuja roolipelin ja strategian hybridejä, King's Bounty II siirtää kuvakulman kolmanteen persoonaan hahmon selän taakse. Taistelut sentään käydään edelleen vanhaan malliin vuoro kerrallaan. Maailmankartalla seikkailu etenee reaaliaikaisesti kyliä ja luolia tutkien, sekä tehtäviä keräillen. Nopealla vilkaisulla King's Bounty II:ta voisi luulla vaikkapa Gothic-pelisarjan osaksi.

Siirtymisellä kolmiulotteiseen esitystapaan on puolensa ja puolensa. Toisaalta kaupungit ovat nyt eläviä keskuksia asukkaineen, eivätkä pelkkiä kauppapaikkoja kuten ennen. Samalla pelin klassinen rytmi kuitenkin ottaa osumaa. Vanhasta poiketen keskusteluja ja välianimaatioita on hurjasti enemmän kuin ennen, mikä pysäyttää pelaamisen paikalleen tuon tuosta. Siten King's Bounty II on edellisiin osiin tottuneelle huomattavasti entistä hidastempoisempi kokemus. Kartalta löytyvät aarteet ovat myös kaksipiippuinen juttu. Suurin osa löydettävästä kamasta on yhdentekevää röhnää, jonka kohtalona on ainoastaan päätyä kaupungin kauppiaan riesaksi. Varusteita, taikoja ja rahaa jaetaan yllättävänkin kitsaasti.

Uusi esitystapa tuo myös muunlaisia ongelmia. Siinä missä edellisten King's Bountyjen pelimoottori on ihan siedettävää katsottavaa vielä tänäkin päivänä, kakkonen on paikoitellen suorastaan ruma ja muistuttaa enemmänkin Xbox 360 -ajan peliä kuin modernia kolmiulotteista rooliseikkailua. Pieni tuotantobudjetti näkyy ja kuuluu, sillä myös ääninäyttely on aika hirveää kuunneltavaa. Käyttöliittymä on jonkin verran kankeampi kuin ennen, mutta erilaisia pikanäppäimiä ja -komentoja on onneksi riittävästi. Pienen totuttelun jälkeen ulkoasuun ja käyttöliittymään tottuu hyvin, vaikka niiden puutteet tulevatkin usein kirjaimellisesti silmille.

King's Bounty IIKing's Bounty II
Tämä on mainos:

Noh, rosoista viis, kunhan itse peli on pätevä ja sitä se karkean pintansa alla itse asiassa on. Kuten asiaa kuuluu, taistelut hoidetaan vuoropohjaisesti heksaruutuisella kentällä. Taistelut eivät tule vastaan satunnaisesti, vaan niihin törmätään kartalla seikkailun edetessä ja jos eteen tulee liian voimakas vastustaja, taisteluista voi myös perääntyä. Taistelut itsessään ovat yhtä hauskaa pelattavaa kuin ennenkin. Sotureilla on omat erikoiskykynsä, joita voi käyttää kerran tai pari per taistelu riippuen siitä, kuinka monta vuoroa taistelu kestää. Sankari itse seisoo takalinjoilla ja paukuttelee taikoja ja muuta hirviöiden niskaan kerran vuorossa.

Taistelusysteemiä ei ole muutettu käytännössä lainkaan entisestä ja hyvä niin: mitäpä sitä toimivaa muuttamaan. Ainoana yksityiskohtana taistelua on nyt entistä vähemmän, ja ne ovat näppituntumalla vaikeampia kuin aikaisemmin. Perääntyminen on jo pelin alkuvaiheilla usein käytännössä pakollista, sillä vastaan tulevat hirviölaumat liiskaavat huonosti valmistautuneen sankarin hetkessä.

Taisteluihin liittyy myös pelin raain ominaisuus: umpikujaan joutuminen on täysin mahdollista. Jos ja kun taistelu päättyy tappioon, sankari jää henkiin ja joutuu kasaamaan joukkonsa uudestaan. Mikäli kaikki rahat on käytetty ja tarjolla olevat tehtävät suoritettu, peli on käytännössä aloitettava alusta uudestaan. Edellisestä tallennuksesta jatkaminen on tietenkin mahdollista, mutta itse päädyin tilanteeseen, jossa jokainen tarjolla olevista taisteluista oli joukkiolleni liikaa, eikä lisäjoukkojen palkkaaminen ollut enää rahatilanteesta johtuen mahdollista. Kyseessä on toki vanhan koulukunnan ominaisuus vian sijasta, mutta uusille pelaajille luvassa on varoitus: King's Bounty II on tyly peli, eikä anna piiruakaan anteeksi.

King's Bounty IIKing's Bounty II

Tärkein ominaisuus on kuitenkin muutoksista huolimatta tallella. King's Bounty II on todella koukuttava seikkailu, jossa seuraavan mutkan ja taistelun taakse haluaa käydä vilkaisemassa, vaikka pelitunteja olisi alla kuinka. Se tuntuu kaikin tavoin oman pelisarjansa osalta ja yllättävän monia puutteita pystyy katsomaan sormien läpi, sillä pelin parissa vain on niin pirun hauskaa.

King's Bounty II on kummallinen tapaus, sillä se on yhtä aikaa juuri sitä, mitä odotettiin ja samaan aikaa jotain aivan muuta. On selvää, että pelisarja kaipasi jotain kokonaan uutta, eikä lopputulos ole lainkaan hassumpi. Parannettavaa on silti vielä rutkasti, mutta toisaalta armottomalle ja samaan aikaan hauskalle roolipelin ja strategian yhdistelmälle on pelimarkkinoilla runsaasti tilaa.

HQ
07 Gamereactor Suomi
7 / 10
+
Taistelut ovat hauskoja ja haastavia, koukuttaa tehokkaasti, tehtävää ja löydettävää on paljon
-
Ruma pelimoottori, aiempaa kankeampi käyttöliittymä, turhan hidastempoinen
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
King's Bounty IIScore

King's Bounty II

ARVIO. Kirjoittaja Tero Kerttula

King's Bounty II tuo uusia tuulahduksia perinteiseen sarjaan, mutta kaikki muutokset eivät ole hyvästä.



Ladataan seuraavaa sisältöä