Suomi
Gamereactor
arviot
Sam & Max Save the World Remastered

Sam & Max Save the World Remastered

Koiran ja jäniksen seikkailut näyttävät nyt paremmilta kuin koskaan

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
Sam & Max Save the World RemasteredSam & Max Save the World Remastered

Steve Purcellin Sam & Max -hahmot ovat vieneet monen sarjakuvan ystävän ja pelaajan sydämen vuosien saatossa. Itsekin olen nauttinut hahmojen edesottamuksista niin paljon, että tein graduni kyseisistä sarjakuvista ja peleistä. Peleistä ja gradustani on kuitenkin jo toistakymmentä vuotta aikaa, joten mikäpä sen mukavampaa kuin palata Samin ja Maxin maailmaan teräväpiirtoisena vuosien tauon jälkeen.

Save the World oli alun perin Telltale Gamesin episodimuotoinen julkaisu. Ensimmäinen kausi koostuu kuudesta erillisestä pelistä, joilla on oman tarinansa lisäksi myös kokonaisuutta kuljettava yhtenäinen punainen lanka. Osoittamiseen ja klikkaamiseen perustuvat anarkistiset seikkailut vaativat usein vähän erityylistä ajattelua moniin muihin seikkailupeleihin verrattuna. Mitä esimerkiksi tehdä, kun autoilijoita sakottamalla saisi tarvittavan määrän käteistä, mutta yksikään autoilija ei riko lakia? Laitetaan yksi autoilijoista rikkomaan lakia, tietenkin!

Sam & Max Save the World RemasteredSam & Max Save the World Remastered
Tämä on mainos:

Kaikki kuusi episodia ovat laadullisesti loppua kohden paranevaa sorttia, vaikka yksikään osa ei ole huono. Ensimmäinen osa, Culture Shock, oli Telltalelta selkeästi aikanaan vielä suuntaa hakeva teos, vaikka monet isot naurut se irrottaakin. Pulmat ovat kuitenkin turhankin helppoja ja dialogissa on terävöittämisen varaa muihin osiin verrattuna. Oma lempparini joukosta on neljäs osa, Abe Lincoln Must Die!, joka sisältää myös koko sarjan kenties tunnetuimman laulun, Good For Youn.

Episodit ovat lyhyitä, vain noin parin tunnin mittaisia nykäisyjä, mutta kokonaisuudelle tulee mittaa ihan mukavasti. Pulmat vaikeutuvat himppasen verran loppua kohden, mutta yleisesti ottaen Save the World on helppo pelikuusikko. Muutamia erinomaisia ongelmia tulee matkan varrella vastaan, mutta päällimmäinen tunne on kuitenkin se, että Telltale haki vielä Save the Worldissa terävintä pulmailukynäänsä.

Sam & Max Save the World RemasteredSam & Max Save the World RemasteredSam & Max Save the World RemasteredSam & Max Save the World Remastered

Remasterointi ei tuo hirveästi uutta. Grafiikoita on terävöitetty ja valaistusefektejä paranneltu, mutta siinäpä se. Uutta sisältöä ei ole tarjolla. Pienet ehostukset tekevät kuitenkin tehtävänsä ja pelit näyttävät mainioilta. Osa kiitoksesta kuuluu toki alkuperäiselle graafiselle suunnittelulle, joka on vanhentunut yllättävänkin arvokkaasti.

Tämä on mainos:

Tässä välissä täytyy luonnollisesti ottaa kantaa keskellä huonetta nököttävään elefanttiin. Remasteroinneista vastaava Skunkape Games sai remasteroinnin alkuperäisen julkaisun yhteydessä kyseenalaista julkisuutta, sillä pelejä on sensuroitu sieltä täältä pienin ottein. On totta, että moni alkuperäinen vitsi jäisi ehkä nykypäivänä kirjoittamatta, mutta alkuperäiseen tekstiin puuttuminen on siitä huolimatta hieman hätävarjelun liioittelua. Myönnettävä on kuitenkin se, että koska alkuperäisten pelien pelaamisesta on ehtinyt kulua jo yli vuosikymmen aikaa, en olisi huomannut sensuroituja kohtia lainkaan, ellen olisi tiennyt niistä etukäteen. Vitsien kärki ei ole muutosten yhteydessä heikentynyt käytännössä lainkaan. Kaikesta huolimatta sensuuri on harmillinen ratkaisu ja toivottavasti asian saamasta mediahuomiosta osataan ottaa jatkossa opiksi.

Sam & Max Save the World RemasteredSam & Max Save the World RemasteredSam & Max Save the World Remastered

Remasterointi julkaistiin alun perin PC:lle ja Switchille. Jälkimmäistä ajatellen pakettiin on lisätty siis myös perinteisen peliohjaimen ohjaus, joka on käytössä myös Xbox-versiossa. Käyttöliittymä toimii kyllä pienen harjoittelun jälkeen, mutta näppiksen ja hiiren yhteistyölle ratkaisu ei pärjää mitenkään. Useissa pelin huoneissa käpisteltäviä esineitä ja asioita on todella paljon, joten ohjaimelle sovitettuna huoneet alkavat tuntua suorastaan ahtailta, sillä hotspotit paljastava näppäin kertoo totuuden: pisteitä on niin paljon, että grafiikat hautautuvat niiden alle. Mutta edelleen, pelit ovat täysin pelattavia näinkin, eikä ohjaus suurimmaksi osaksi estä pelinautintoa.

Pelinautintoa nämä nimittäin edelleen ovat. Tarina on hyvin kirjoitettu ja huumori osuu ihanan kutkuttavasti maaliinsa. Myös Samin ja Maxin hahmot on kirjoitettu todella uskollisesti alkuperäistä sarjakuvamateriaalia tarkastellen. Jared Emerson-Johnsonin ääniraita on erinomainen (jopa niin, että ostin ne hyllyyni aikoinaan CD-levyinä) ja hauskaa piisaa. Save the World on kiero ja unohtumaton kokemus helppoudestaan huolimatta, joka kannattaa pistää pelaten, mikäli alkuperäiset pelit ovat vielä kokematta.

HQ
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Erinomaisen hauska, mainio käsikirjoitus, ongelmat paranevat sarjan loppua kohden huomattavasti, musiikki svengaa kuin hirvi, visuaalinen ilme edelleen nättiä katsottavaa
-
Ei uutta sisältöä, turhan helppo, sensuroinnit
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä



Ladataan seuraavaa sisältöä