Suomi
Gamereactor
artikkelit

Ask Iwata: Words of Wisdom from Satoru Iwata, Nintendo's Legendary CEO (kirja)

Kunnianosoitus Nintendon edesmenneelle johtajalle

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
Ask Iwata: Words of Wisdom from Satoru Iwata, Nintendo's Legendary CEO (kirja)

Satoru Iwata (1959-2015) jäi videopelaamisen historiaan sympaattisena Nintendon johtajana, jonka ideoinnista syntyivät Nintendo DS, Wii ja aikanaan myös Nintendo Switch. Iwata salasi sairautensa julkisuudelta loppuun saakka, ja sen vuoksi hänen kuolemansa tuli melkein kaikille suurena yllätyksenä.

Iwatalta pyydettiin eläessään kirjaa ajatuksistaan ja toimintaperiaatteistaan Nintendon johtajana, mutta mies itse ei moisesta koskaan innostunut. Sen sijaan hänen tekstejään julkaistiin verkkosivustolla Hobo Nikkan Itoi Shinbun, ja toisaalta Nintendon omalla sivulla osiossa Iwata Asks. Nyt sitten näistä lähteistä on toimitettu teos Ask Iwata: Words of Wisdom from Satoru Iwata, Nintendo's Legendary CEO, ja mukaan on lisätty myös kahden muun tunnetun pelisuunnittelijan muistoja Satoru Iwatasta. Nämä kaksi ovat Marion ja Zeldan isä Shigeru Miyamoto ja EarthBound-pelin suunnittelija Shigesato Itoi.

Kirjan lukee helposti muutamassa päivässä, sillä kyse on suurimmaksi osaksi saman kattoteeman alle kootuista irrallisista viisauksista. Päällimmäiseksi ajatukseksi jää, että Iwatan johtamistapa oli kaikessa erittäin ihmisläheinen. Koko teos on alusta loppuun yksi iso kunnianosoitus Nintendon edesmenneelle johtajalle, joten herkullisia juoruja kulissien takaa on turha odottaa. Myöskään uraan mahtuneita epäonnistumisia ei käsitellä lainkaan, ellei sitten sellaiseksi lasketa lyhyttä mainintaa siitä, että virheitäkin tuli tehtyä.

Tämä on mainos:
Ask Iwata: Words of Wisdom from Satoru Iwata, Nintendo's Legendary CEO (kirja)

Kaikki 160 sivua keskittyvät tiukasti Iwatan uraan, mikä on hieman sääli. Mukana on muutama lyhyt maininta siitä, että hän oli naimisissa, ja että pariskunnalla on lapsia. Näin ollen työnsä ulkopuolella elänyt Satoru Iwata jää edelleen mystiseksi. Joka tapauksessa on sääli, ettei Iwata kirjoittanut jonkinlaista omaa johtamisopillista teostaan. Moinen olisi ollut mielenkiintoista lukea, vaikka ei yritysjohtaja olisikaan.

Ask Iwatan tärkein anti on, että se pysäyttää lukijansa ajattelemaan edes hetkeksi. Se ei missään tapauksessa anna kattavaa kuvaa Nintendon edesmenneestä johtajasta ihmisenä, mutta hänen ajatuksiaan ihmisten ja yrityksen johtamisesta tulee kyllä esille. Ja kuten jo mainitsin, kirja toimii samalla kunnianosoituksena Iwatan elämäntyölle pelialalla. Lukemista voi siis suositella, mikäli peliala kiinnostaa satunnaista pelailua laajemmin.

Ask Iwata: Words of Wisdom from Satoru Iwata, Nintendo's Legendary CEO, s. 160, VIZ Media 2021

Tämä on mainos:
Ask Iwata: Words of Wisdom from Satoru Iwata, Nintendo's Legendary CEO (kirja)


Ladataan seuraavaa sisältöä