Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Assassin's Creed

Assassin's Creed

Visuaalisesti vahva kertakäyttöinen elokuva

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Puoli vuotta sitten Gamereactorin avustaja Raine Laaksonen katseli teattereihin saapuneen Assassin's Creedin, jonka arvion voi lukea täältä. Nyt maailmalle annetaan myös blu-ray-julkaisu. On siis hyvä hetki tarkastaa, paraneeko elokuva lisämateriaalien ja toisen katsomiskerran myötä.

Leffa perustuu nimensä mukaisesti Ubisoftin suosittuun pelisarjaan Assassin's Creed. Temppeliherrat ovat vuosisatoja etsineet Edenin omenaa, jonka avulla ihmisten vapaan tahdon voisi poistaa kokonaan. Näin saavutettaisiin mukava maailmanrauha ja kaikkea muuta hienoa. Assassiinien veljeskunnalle moinen ei käy päinsä, ja he ovat valmiit antamaan henkensä omenan suojelemiseksi. Kuolemaan tuomittu rikollinen Cal Lynch (Michael Fassbender) löytää itsensä temppeliherrojen laitoksesta nimeltä Abstergo. Heppu kytketään laitteeseen nimeltä Animus, jonka avulla pääsee tarkastelemaan Calin esi-isän edesottamuksia vuoden 1492 Espanjassa. Prosessin aikana Cal löytää itsestään assassiinin, ja ryhtyy sotajalalle temppeliherroja vastaan.

Tarina on juuri niin hölmö kuin mitä peleistä muistetaan. Toisaalta ajatus linkittymisestä esi-isien kanssa kuvatulla tavalla on hyvin mielenkiintoinen. Leijonanosa ajasta käytetäänkin nykyajan tapahtumien käsittelyyn. Tämä on sinänsä sääli, sillä peleissä kohokohta on aina ollut päähenkilön menneisyyden esi-isän vaiheet. Se missä tekijät ovat onnistuneet, on niin sanotun homman nimen vähittäinen aukeaminen niin Calille kuin häntä tutkivalle Sofiallekin (Marion Cotillard).

Parasta elokuvassa on sen visuaalinen esitystapa. Pääasiassa aidoissa ympäristöissä kuvatut kohtaukset ovat saaneet sen verran digitehosteista vahvistusta, että lopputuloksena saadaan vaikuttava ympäristö toiminnalle. Näyttelijäntyö ja koreografia ovat toimintaosuuksissa erittäin hyvin tehtyjä, mutta kuvaus ja leikkaus eivät vie katsojaa riittävästi toiminnan keskelle. Tämä puutos laskee energisten osuuksien tehoa. Paikkaajaksi tulee musiikki, joka viisaasti vahvistaa käsillä olevaa tunnelmaa hyppimättä kuitenkaan katsojan silmille lisähuomiota kerjäten.

Heikointa elokuvassa ovat sen henkilöhahmot. Käsiteltäviä teemoja on niin paljon, että auttamatta jotain on jätettävä vähemmälle huomiolle. Tämän seurauksena kaikki henkilöt jäävät ontoiksi, eikä katsoja pääse tutustumaan heihin kuin pintapuolisesti. Assassin's Creed kannattaakin ottaa visuaalisena elämyksenä, ja kohdella näkemäänsä kertakäyttöviihteenä. Pelien tuntemus on eduksi, mutta toisaalta leffassa on hämmentävän vähän suoria visuaalisia viittauksia Ubisoftin peleihin. Joskus toinen katsomiskerta auttaa arvostamaan elokuvaa paremmin, mutta tämä ei päde Assassin's Creediin.

Tämä on mainos:

Lisämateriaalit ovat onnistunut kokonaisuus yhteensä noin tunnin kestollaan. 60 minuutin aikana käydään läpi oikeastaan kaikki olennainen tekijöiden itsensä kertomana aina käsikirjoitusprosessista digitaalisiin tehosteisiin saakka. Pelkkien lisämateriaalien vuoksi ei elokuvaa tietenkään kannata hankkia, mutta silti ektrat onnistuvat hyvin täydentämään juuri nähdyn rainan.

Assassin's Creed on mallikelpoisesti tehty blu-ray-julkaisu harmillisen kertakäyttöiseksi jäävästä elokuvasta. On niitä paljon huonompiakin elokuvia silti tullut katselleeksi.

Assassin's CreedAssassin's CreedAssassin's CreedAssassin's Creed
HQ
Tämä on mainos:
HQ
HQ
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä