Uusista Assassin's Creed -peleistä tulee uutisia ja huhuja harva se hetki. Viimeisimpään huhuun saatiin vahvistus lehdistötilaisuuden muodossa. Koska piilotettujen tikareiden vienti lentokoneeseen on huono ajatus, tyydyn vetämään hupun päähäni ja liikkumaan varjoisia nurkkia pitkin päästäkseni oikeaan tunnelmaan. Lentokone suuntasi rakkauden kaupunkina tunnettuun Pariisiin, mutta mieleni on jo Kiinassa. Sinne on Ubisoft luvannut viedä pelaajat seuraavaksi.
Tilaisuus pidettiin upeassa kiinalaisessa rakennuksessa keskellä Pariisia. Puitteet olivat täydelliset Assassin's Creed Chronicles: China -pelin esittelyyn. Virvokkeiden jälkeen saimme todistaa lyhyttä videopresentaatiota, jonka pitivät pelin tuottaja ja taiteellisen puolen ohjaaja. Ohjaaja suitsutti uuden tyylin hienoutta ja kertoi, kuinka he tekivät paljon töitä sen eteen, että pystyvät näyttämään Assassin's Creedin uudessa valossa. Uusi valo on aika lievä ilmaisu, sillä normaalin Assassin's Creed pelin vapaan 3D maailman sijaan Chronicles: China onkin sivulta kuvattu peli. Inspiraation lähteenä mainitaan muun muassa Metroidvania-tyyliset pelit. Esittelyvideo näytti todella tyyliteltyä pelikuvaa ja sen välivideoita. Tuntui kuin olisi katsonut interaktiivista vesivärimaalausta.
Esityksen toinen suuri yllätys oli, että Ubisoft julkaisee tänä vuonna yhden Assassin's Creed Chronicles -pelin sijaan kolme sarjan nimekettä. Jokainen peli sijoittuu eri maahan ja aikakauteen, ja kaikissa on täysin omat päähahmonsa. Kiinan lisäksi tämän vuoden aikana tullaan näkemään myös Intiaan ja Venäjään sijoittuvat Chronicles-pelit. Tyylillisesti pelit ovat linjassa keskenään mutta poikkeavat toisistaan piristävän paljon ilmeensä osalta. Esimerkiksi Intia on todella värikylläinen ja eloisa verrattuna vakavan tummanpuhuvaan Kiinaan tai teollisesti raskaaseen Venäjään. Napakka esittely herätti mielenkiintoni kaikkea näkemääni kohtaan, enkä malttanut odottaa pääseväni käsiksi Chronicles: Chinan meille luvattuun neljään ensimmäiseen kenttään ja yhteen Chronicles: Indian kenttään.
Assassin's Creed Chronicle: China käynnistyi tarinan taustoja valottavalla tekstillä. Kiina on Tiger -temppeliherrojen hallussa ja tyranniasta olisi tehtävä loppu. Tavoitteena on päättää temppeliherroja johtavien tahojen päivät, jolloin Kiina vapautuu heidän ikeensä alta. Tarina valottaa päähahmo Shao Junin taustoja, mutta mainitsee myös yhteyden Assassin's Creed 2:sta tuttuun Ezioon.
Pelin käynnistyttyä löysin itseni synkästä sellistä, jossa yksi vartijoista nauroi pilkallisesti kohtalolleni. Samalla hän pyrki selvittämään mukana kantamani mystisen laatikon saloja. Vartija ei kuitenkaan aavistanut, että jäin kiinni tarkoituksella ja olin juuri siellä missä halusinkin. Vartijan häivyttyä murtauduin helposti ulos sellistä. Tavoitteena on hankkia takaisin aseeni ja kylmätä vankilan johtaja. Kyseinen heppu kun sattuu olemaan yksi temppeliherrojen päämiehistä. Päätehtävän lisäksi Shao Jun voi sivutehtävänään pelastaa tiedonantajan vankilan syvyyksistä.
Monille pelin uusi 2.5D-tyyli tulee varmasti shokkina, mutta se on kuitenkin todella huoliteltu kokonaisuus. Vesivärjätyt taustat ovat huikeita, ja yksityiskohtien määrän ansioista tuntuu kuin katselisi interaktiivista maalausta. Omaperäisestä, vahvasta visuaalisesta annista huolimatta ensimmäisten minuuttien jälkeen takaraivossa kutkutteli tunne halvemmasta täytepelistä ennen seuraavan "oikean" Assassin's Creedin julkaisua. Tunne katosi kuitenkin nopeasti pelin näyttäessä potentiaalinsa. Seikkailun lomaan sujuvasti upotettujen tutoriaalien avulla opetettiin käyttämään suurehkoa tarvikearsenaalia. Niiden avulla voi harhauttaa ja tappaa vihulaisia, kiipeillä katoissa, tiputtaa tavaroita, avata kulkureittejä jne. Kentät eivät ole pelkästään suoria putkia, sillä jokaisessa on useita vaihtoehtoisia etenemisreittejä. Chronicles: China osoittautuikin harvinaisen miellyttäväksi ja ennen kaikkea koukuttavaksi pelikokemukseksi.
Tekijät ovat vieneet sivulta kuvatun tasohyppelyn sen äärirajoille. Hahmolla voi liikkua useassa tasossa myös syvyyssuunnassa, mikäli tilanne vain sen sallii. Pelikamera myötäilee hahmon liikkeitä ja tarvittaessa kääntyy vaikka 90 astetta jatkaen reittiä kokonaan uuteen suuntaan. Täysin kolmiulotteisesti rakennettujen kenttien ansiosta ongelmia voi lähestyä hyvin luovilla tavoilla, mikä elävöittää pelikokemusta ja tuo vanhan pelityylin mielenkiintoisesti nykypäivään.
Alkuun pelattavuus tuntui hieman jäykältä. Toki hahmo reagoi nopeasti ohjaimen painalluksiin, mutta osa liikkeistä töksähteli tai jäi kesken. Pelin monipuolisia etenemisvaihtoehtoja oli lisäksi paikoittain hankala hahmottaa. Pelaamani neljän kentän aikana vaihtoehtoja niin työkaluissa kuin kulkureiteissäkin tarjottiin niin paljon, etten pystynyt hyödyntämään niistä kuin osaa. Periaatteessa tämä on hyvä asia, mutta huomasin turhautuvani muutaman kerran. En yksinkertaisesti tajunnut miten tietyistä tilanteista oli tarkoitus jatkaa eteenpäin. Pienellä päättelyllä ja pelin antamien vihjeiden avulla pääsin kuitenkin lopulta jatkamaan. Turhautumista aiheutti myös hahmon epätarkka liikkuminen. Välillä assassiini jäi pyörimään paikalleen piiloon hyppäämisen sijaan, mikä usutti vihollisen kimppuuni. Välillä taas kävi juuri toisinpäin. Hahmoni sukkuloi piilosta toiseen yliherkästi. Myös musiikit toistivat itseään vähän liian tiuhaan tahtiin. Pelin julkaisuajankohdasta ei kuitenkaan ollut vielä puhetta, joten luulisi näiden pienten kömmähdysten korjaantuvan ennen pelin julkaisua.
Vartijat tuntuivat aika likinäköisiltä, vaikka eipä muutoin hiippailua painottava pelimekaniikka toimisikaan tarpeeksi hyvin. Tuntui silti oudolta seisoa kahden keskenään keskustelevan vihollisen takana, ilman että kumpikaan näki minua. Samalla tavalla on myös kummallista kiivetä rappusia muutaman metrin päässä seisovan vartijan edessä aivan hänen näkökenttänsä ulkopuolella. Tämän tapaiset ratkaisut oppi kuitenkin hyväksymään nopeasti osana pelimekaniikkaa. Piilossa pysyminen ei ollut kuitenkaan helppoa. Maastoa oli tutkittava, jonka lisäksi vartijoiden liikkeet oli syytä painaa tarkasti mieleensä. Muutoin ei selvinnyt eteenpäin. Käryn käydessä toisistaan otettiin mittaa lähitaistelussa nyrkkien ja teräaseiden kera. Taistelut olivat mekaniikoiltaan mukavan yksinkertaisia, ja ne toivat piristävää vaihtelua pelin kulkuun. Rähinät eivät ole kuitenkaan mitään läpihuutojuttuja, sillä salamurhaajan uran lopettamiseksi tarvitaan vain muutama osunut isku. Pääpaino on siis selvästi varjoissa lymyilyssä, ja pelaajaa kannustetaan tähän mahdollisimman paljon. Kentät pisteytetään ja huomaamattomasti etenemisestä ropisee reippaasti pojoja. Pisteiden merkitys jäi kuitenkin vielä vähän auki.
Aikaisen paluulentoni vuoksi en valitettavasti ehtinyt testaamaan Intiaan sijoittuvaa osaa. Videoesittelyn myötä olen kuitenkin vakuuttunut, että se tulee jatkamaan mielenkiintoisesti Chronicles-sarjaa. Graafisen ilmeen lisäksi Intia tuntui tarjoavan enemmän kiipeilymahdollisuuksia ja avoimia tiloja. Jokainen Chroniclesin kolmesta pelistä näyttäisi tuovan kaavaan omat henkilökohtaiset lisäyksensä, jotka eivät jää pelkästään kosmeettisiksi muutoksiksi. Yksittäisestä Chronicles-pelistä en maksaisi täyttä summaa, mutta koko trilogian niputtaminen yhteen perustelisi helposti AAA -pelin hintalapun. Sarjan kovimmille faneille uuden tyylin nieleminen voi olla kova pala. Avoimin mielin liikkeelle lähtiessä Assassin's Creed Chronicles tarjoaa kuitenkin jotain uutta ja piristävää, eikä sarjan tavaramerkeistä tai tunnelmasta tingitä lainkaan. Tätähän pelaajat ovat vaatineet jo pidemmän aikaa.