Suomi
Gamereactor
arviot
Assassin's Creed III Remastered

Assassin's Creed III Remastered

Paluu Uuteen maailmaan

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Assassin's Creed III ei nauti Ubisoftin salamurhaajaseikkailusarjan arvostetuimman pelin tittelistä, mutta oman aikansa suurpeli lipui kevään korvalla nykykonsoleille Assassin's Creed III Remastered -pakettiratkaisuna. Alkujaan jo vuonna 2012 ilmestyneen seikkailun pääsee kokemaan enemmän tai vähemmän parannetuilla grafiikoilla, ja paketista löytyvät niin kaikki alkuperäisen pelin DLC-nimikkeet kuin PS Vitalle ilmestynyt Assassin's Creed III: Liberation -seikkailu. Sitä vastoin moninpeliominaisuudet on jätetty kyydistä.

Assassin's Creed III:n mahtipontinen ja pitkä alkuanimaatio kertaa aiempien AC-seikkailujen tapahtumia seikkailunnälkää nostavalla paatoksella, ja lopulta Desmond Miles tönäistään jälleen Animus-järjestelmään - joulukuuksi 2012 luvatun maailmanlopun estäminen saa salamurhaajakillan etsimään pelastusta menneisyydestä. Desmond omaksuu 1700-luvun puolivälissä Haytham Kenway -nimisen britin roolin, ja matkaa Kenwayna rapakon taakse selvittämään First Civilizationin salaisuuksia Uuden Englannin liepeillä. Myöhemmin Desmond pääsee loikkaamaan Connor-intiaaninuorukaisen nahkoihin, ja sotkeutuu kiivasluontoisena soturina paitsi salamurhaajien ja temppeliritareiden väliseen kahakkaan myös Yhdysvaltojen vapaussodan käänteisiin.

Todellisen historian käänteitä ja AC-tieteissepitettä sekoittava tarina on parhaimmillaan varsin mielenkiintoinen ja mielikuvituksellinen kokonaisuus esimerkiksi intiaaniteemansa ansiosta, mutta hahmot ovat joko todella yksiulotteisia ja persoonattomia tai sitten ärsyttävän yksiulotteisia. Esimerkiksi Haythamia avustavan retkueen pikkunilkit on kaivettu esille kliseelaarista, eikä limainen ja hienostuneella kielenkäytöllään kopeileva Haytham ole erityisen valovoimainen hahmo. Assassin's Creed III:n juonen pitkän aikajänteen avulla Connorista olisi voinut muotoutua kasvukipuineen huomattavasti monitasoisempi hahmo, mutta kaveri jää lopulta yksiniitiseksi kiukuttelijaksi. Toisaalta muiden hahmojen kanssa suoritettavat tehtävät pääsevät yllättämään välillä iloisesti: esimerkiksi pelin alkupuolella häämöttävä Fort Southgateen soluttautuminen isommalla porukalla on jännittävä ja näyttävä operaatio, joka luo tunnelmaa kivasti nostattavan vision salamurhaajien sissisodasta.

Assassin's Creed III RemasteredAssassin's Creed III RemasteredAssassin's Creed III RemasteredAssassin's Creed III Remastered
Tämä on mainos:

Näistä valopilkuista huolimatta ajan hammas on päässyt puraisemaan tehtäväsuunnittelua - suoraviivaiset tehtävät alkavat toistaa hyvin nopeasti itseään, enkä juuri jaksanut viehättyä operaatioiden aikana tarjolla olevista lisähommistakaan. Pääjuonessa eteneminen muodostui ikävimmillään melkoiseksi tervanjuonniksi alkuperäisestä pelistä kulkeutuneiden bugien takia. On täysin käsittämätöntä, ettei Ubisoft ole korjannut esimerkiksi tekoälyyn liittyviä ongelmia, sillä sekä vihollisten että mukana roikkuvien liittolaisten sooloilut voivat pilata muuten hyvin sujuneen tehtävän. Esimerkiksi ilmaan leijumaan jäävät aseet synnyttävät vaikutelman laiskasta käännöksestä, sillä näistä samoista haasteista kärsittiin jo seitsemän vuotta sitten.

Myös puleeratuksi mainostettu grafiikka saa pelaajan kohottelemaan ajoittain kulmiaan. Assassin's Creed III:n Bostonin ja New Yorkin kaltaiset kaupunkiympäristöt kuhisevat elämää uskottavalla intensiteetillä, ja rakennusten pintamateriaalit kylpevät lommoineen ja naarmuineen varsin näyttävästi kauniissa auringonvalossa. Avoimet ulkomaastot ja hienot maisemat sitä vastoin tarjoavat komeaa ja tunnelmallista silmänruokaa, kun pelaajan ohjaama salamurhaaja kahlaa nietoksessa aurinkoisena päivänä. Edellisen konsolisukupolven tekniset rajat eivät ole valitettavasti jääneet minnekään, sillä maisemat peittyvät hienovaraiseen sumuun heti kun pelaaja kiipeilyttää hahmoaan esimerkiksi korkeiden kirkkojen katoilla, eikä hökkelikylämäisissä kaupunkimaisemissa kyllä olekaan kauheasti nähtävää. Pelin ikä näkyy myös ruokkoamattomissa ja yksinkertaisissa hahmomalleissa, joiden naamataulut ovat muuttuneet "kasvojenkohotuksen" myötä omituisen kiiltäviksi - vanhaa grafiikkaa ja uusia tehosteita sekoittava ulkoasu ei ole todellakaan kummoinen taidonnäyte, mutta pläsien ulkoasu on kaukana taannoisen Assassin's Creed: The Ezio Collectionin kauhugalleriasta. Assassin's Creed III: Liberationin visuaalinen ilme on sekin saanut osansa ajan hampaiden raateluista, ja sarjakuvamaisen karikatyyrimäisiksi tyylitellyt hahmot muistuttavat karuudessaan pelin käsikonsolijuurista.

Assassin's Creed -sarjaan kuuluvat katoilla kirmailut ja varjoissa hiiviskelyt toimivat edellä mainituista tekoälyttömyyksistä huolimatta tasaisen varmasti - taistelut taasen etenevät omaan makuuni hieman jähmeän ja verkkaisen oloisesti esimerkiksi Middle-earth: Shadow of Warin miekkamittelöihin nähden. Assassin's Creed III tarjoaa varsin mukiinmenevän kokoisen pelimaailman koluttavaksi, ja tekemistä piisaa aina almanakan sivujen jahtaamisesta metsästämiseen ja tukikohdan rakentamisesta salamurhaajakillan rekrytointipalveluiden hallinnoimiseen. Nämä sivubisnekset tarjoavat pelin maailmasta innostuvalle pelaajalle kyllä kivasti tekemistä, mutta sivuhommat ovat pohjimmiltaan tyypillistä rutiininomaista lisätekemistä, joiden kautta päästään tekemään lopulta hiipimään ja miekkailemaan kuten juonitehtävissäkin.

Assassin's Creed III Remastered vakuuttaa siis sisällön määrän ja parhaimmillaan varsin mielenkiintoisen juonensa puolesta - valitettavasti tehtäväsuunnittelun yksitoikkoisuus verottaa peli-iloa pidemmän päälle, ja vähän toispuoliseksi jäänyt graafinen kasvojenkohotus bugeja unohtamatta jättää tästä uudelleenjulkaisusta suuhun laiskahkon jälkimaun. Pelisarjasta kiinnostuneiden keltanokkien kannattaa ennen tähän eepokseen tarttumista perehtyä Assassin's Creed: The Ezio Collection -pelipaketin antiin päästäkseen salamurhaajasaagan alkuvaiheen juonenkäänteistä perille.

Tämä on mainos:
Assassin's Creed III RemasteredAssassin's Creed III Remastered
HQ
HQ
HQ
06 Gamereactor Suomi
6 / 10
+
Mielenkiintoinen tarina, tekemisen määrä, laajat ja monipuoliset pelialueet
-
Tylsät ja yksitasoiset hahmot, bugisuus, latteiksi jääneet graafiset uudistukset, yksitoikkoinen tehtäväsuunnittelu
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä