Suomi
Gamereactor
ennakot
Assassin's Creed Nexus VR

Assassin's Creed Nexus VR on elämyksellinen paluu pelisarjan juurille

Meta Quest 3:lla peli teki suuren vaikutuksen.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
HQ

Assassin's Creed -pelit päästävät yleensä pelaajan vapaaksi isossa hiekkalaatikossa, jossa voi sitten suorittaa tehtäviä haluamallaan tavalla. Miten tällainen voisi toimia VR-ympäristössä? Pelattuani tunnin ajan Assassin's Creed Nexus VR -peliä Meta Quest 3:lla olen varsin vaikuttunut.

Nexus VR todella tuntuu Assassin's Creedilta jopa enemmän kuin monet muut sarjan pelit. Kyseessä on aito paluu pelisarjan juurille, jota Assassin's Creed Mirage vain yritti. Nyt matkataan antiikin Kreikkaan Kassandrana, Italiaan Eziona ja Pohjois-Amerikkaan Connorina. Pelattavana on hiekkalaatikoita täynnä sivutehtäviä. Liikkuessa kiipeillään ja heilutaan työkaluja käyttäen. Aseilla sitten vältellään ja eliminoidaan pahiksia.

Testatussa osiossa pääsin renessanssiajan Italiaan Eziona seurana ystävä Mauricio. Tavoitteena oli houkutella kohde esiin nolaamalla ja ärsyttämällä heitä. Pelattava demo ei kulminoitunut isoon salamurhaan, mutta pääsin kokeilemaan hiiviskelyä, liikkumista ja kiipeilyä, taistelun suunnitteluperiaatetta ja tietysti tein muutaman uskon loikan (Leap of Faith).

Tämä on mainos:

VR-pelaajat ovat heti kuin kotonaan. Ezion kanssa voi liikkua joko analogitatilla tai teleporttaamisen hengessä. Ja aluetta voi samoilla niin kuin haluaa. Tavaroiden kanssa voi olla kosketuksissa aukoen arkkuja, poimien pulloja ja heittäen niitä vartijoiden harhauttamiseksi ja niin edelleen. Jopa kyyristyminen onnistuu hiiviskellessä peliohjaimen nappia painamalla. Kyyristyä voi myös ihan oikeasti.

Kiipeilyn ja liikkumisen puolesta tarjolla on kaksi vaihtoehtoa. Kiipeillä voi niin kuin melkein missä tahansa muussakin VR-pelissä, eli kurottamalla ja ottamalla kiinni reunasta ja kiskomalla itsensä ylös. Kiipeäminen onnistuu vain selkeästi merkityillä paikoilla eli samalla tavoin kuin yleensäkin Assassin's Creed -peleissä. Jos haluaa lähteä loikkimaan halki maisemien, pidetään pohjassa muutamaa nappia ja omaa näköä käytetään suuntimena. Hypyt vaativat onnistuakseen käsien käyttöä reunoista tarttumisessa. Toisin sanoen liikkumisessa on aimo annos automaatiota, mutta täysin rennoksi ei sovi heittäytyä.

Hiiviskely tuntuu edistyneemmältä verrattuna siihen, mitä Assassin's Creed Mirage olisi halunnut olla. Ensimmäisessä persoonassa ei voi vapaasti vilkuilla nurkan taakse, vaan moinen on tehtävä fyysisesti kurkkimalla samalla vältellen vartijoiden katseita. Vartijoiden ymmärrys on paremmalla tasolla kuin muistan koskaan nähneeni Assassin's Creedeissä. Hidden Blade toimii tietenkin eliminoinnissa, viheltämällä saa vartijan tutkimaan tarkemmin, taskuvarkaus toimii myös ja jopa arkkuja voi tiirikoida. Kysymys on kuitenkin VR-pelistä, joten mukana ei ole mahdollisuutta kantaa ja piilottaa ruumiita. Toisin sanoen tappaminen on yleensä se aivan viimeinen keino. Hiiviskelymekaniikka mahdollistaa joukkoihin katoamisen siinä missä puskaan kuin heinäpaaliinkin.

Taisteleminen on hyvin samanlaista kuin muissa VR-peleissä. Oikealta lonkalta saa esiin miekan, ja Connorilla tomahawkin. Sitten voi torjua pahiksien iskuja lyöden itse takaisin oikealla hetkellä. Rinnasta voi heittää veitsiä, ja olkapään luota saa käyttöön varsijousen, ja toisen olan takaa saa nuolia. Vasemmalla lonkalla on savupommeja, ja ne ovat hyviä pakenemiseen. Hidden Blade kytkeytyy rannetta kääntämällä.

Tämä on mainos:

Kenttäsuunnittelun ja liikkumisen yhdistelmä teki suuren vaikutuksen. Nexus VR ei tarjoa avointa maailmaa muiden Assassin's Creedien malliin, mutta tarjolla on erillisiä avoimia alueita, joita voi tutkia haluamallaan tavalla. Katselupaikoille kiipeämällä näkee paremmin ympärilleen, kerättävät tavarat tuovat mukaan historian siipien havinaa, ja sivutehtävät varmistavat kaikki yhdessä sen, että tarina on vain yksi osuus kokonaisuutta. Tekemistä riittää.

Meta Quest 3 suoriutui hyvin teknisesti, ja mukana on vaihtoehtoja tehdä pelikokemuksesta miellyttävä, vaikka olisi tavannut kokea pahoinvointia VR-pelien kanssa. Nexus VR keskittyy pelisarjan perinteisiin, ja lopputuloksessa on paljon ainesta. Se on sanottava, ettei VR-ympäristö tunnu yhtä vilkkaalta ja monipuoliselta kuin PC:llä ja konsoleilla. Lisäksi tarina ei ole se paras anti, mitä tarjolla on. Assassin's Creed Nexus VR julkaistaan 16. marraskuuta 2023.

Assassin's Creed Nexus VRAssassin's Creed Nexus VRAssassin's Creed Nexus VR

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä