Suomi
Gamereactor
laitearviot

Astro C40 TR Controller

PS4:n (ja PC:n) Elite-ohjain on hirvittävän hintava.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Laitearvioita tehdessäni painotan aina, etten koe olevani niin sanottu teknologinen eläin. Siksi keskityn arvioissani tarkkojen mittaustulosten sijasta aina siihen, miten helppoa laitteen käyttöönotto on, ja miten miellyttävää se tärkein eli varsinainen käyttäminen on.

Astro C40 TR Controller on nimensä mukaisesti Astron tuottama ohjain, joka on selvästi suunniteltu niin sanotuksi Elite-ohjaimeksi PC:lle ja PS4:lle. Pakkauslaatikon mukaan C40 onkin PS4:lle virallisesti lisensioitu, joten jopa Sony itse kokee Astron ohjaimen olevan se PS4:n Elite-ohjain.

Miten C40 sitten eroaa niin sanotusta tavallisesta peliohjaimesta? Ensinnäkin hintaa on yli kaksi kertaa tavallisen ohjaimen verran, eli noin 200 euroa. Ristiohjaimen ja analogitattien paikkoja saa vaihdella vapaasti mukana tulevan rakennussarjan avulla. Merkittävää tämä on niille, joille on tärkeää (syystä tai toisesta), että analogitatit ovat juuri tietyissä paikoissa. Omat peukaloni etsiytyvät PS4-ohjaimessa automaattisesti niille paikoille, joissa tatit tavallisestikin ovat. Siksi totesin lyhyen kokeilun jälkeen, että itselleni ne perinteiset paikat tateille ja ristiohjaimelle ovat toimivimmat.

Muitakin lisäsäätöjä on. Ohjaimen pohjassa olevilla namiskoilla voi päättää, ovatko liipaisimet perinteiset analogiset painamisen voimakkuuteen reagoivat, vaiko kenties Nintendo Switchin tyylisesti vain klikkailevat on/off-liipaisimet. Langallinen/langaton valitaan omasta namiskasta, ja PC:lle asennettavan ohjelmiston avulla pystyy ohjelmoimaan kaksi erilaista käyttäjäprofiilia. Tämä tulee käyttöön silloin, jos taloudessa on useampi kuin yksi käyttäjä, jotka haluavat ohjaimeltaan toisistaan poikkeavia asetuksia.

Tämä on mainos:
Astro C40 TR ControllerAstro C40 TR Controller

Se niin sanotun Elite-ohjaimen perinteisin osuus on ohjaimen pohjassa keskisormien alle jäävät ylimääräiset UR- ja UL-napit. Ne voi PC:llä ohjelmoida tottelemaan mitä tahansa muuta perinteisen ohjaimen nappia. Oletusarvoisesti oikean käden UR-nappi oli ruksi, ja vasemman käden UL puolestaan ympyrä. Muutin nämä asetuksista niin sanotuiksi tattipainalluksiksi eli R3 ja L3-napeiksi. Huomasin hyödyn välittömästi, sillä useissa peleissä R3-käynnistää juoksun, ja L3 merkitsee eli "spottaa" kohteen. Näin vähennän pitkässä juoksussa ohjaimeni kulumista, sillä tavallisesti juuri analogitatit tahtovat kulua käytössä.

Itse ohjaimen ohella paketissa toimitetaan hyvinkin isokokoinen ja vankka kantolaukku. Sisälle mahtuu toki ohjain, ja sen lisäksi ehkä puolitoistametrinen piuha langallista pelaamista varten. Toisin sanoen mittaa on ehdottomasti riittävästi myös langallista pelaamista varten. Ohjaimen paikka piuhalle on tehty siten, että johto on ajatuksella painettava paikalleen, eikä se myöskään irtoa helposti. Tarkoituksena on selvästi ollut ehkäistä tahattomat johdon irtoamiset, ja siinä on onnistuttu. Toisaalta onko sitten parempi, että tilanteessa irtoaa vain johto vai se, että 200 euron hintainen ohjain lähtee vauhdilla käsistä kohti seinää? Langaton pelaaminen mahdollistetaan mukana tulevalla vastapalikalla, joka laitetaan kiinni joko PC:n tai PS4:n kylkeen USB-liitännällä. Kantolaukussa on myös paikka mukana tulevalle kuusiokoloavaimelle, ja kuperat tattipäällysteet. Oletusarvoisesti C40 toimitetaan Xbox Onelta tuttujen koverien tattipäällysteiden kanssa.

Ehkä se suurin valituksen aihe on se, miten kehnot käyttöohjeet mukana toimitetaan. Suomen kieli on kyllä edustettuna, mutta niillä tekstin ohjeilla ei tee oikeastaan mitään. Hetken Internetin ihmeellistä maailmaa selailtuani löysin ihan Astron omia virallisia ohjeita niin kirjallisesti kuin videoidenkin muodossa. Lyhyen ihmettelyn jälkeen olin saanut ohjaimen ladattua ja kytkettyä asianmukaisesti joko langallisesti tai langattomasti valintani mukaan. Mukana on myös se ihan tavallinen "plugipaikka" kuulokkeet päässä pelaamista varten.

Tämä on mainos:
Astro C40 TR ControllerAstro C40 TR Controller

Entä millaista se C40-ohjaimen käyttäminen sitten on? PS4:ää ei pysty käynnistämään C40-ohjaimella, mikä on tavallisen PS4-ohjaimen eräs vakio-ominaisuus. On siis erikseen noustava sohvalta painamaan konsoli päälle, laitettava sitten ohjaimesta langaton asetus päälle, ja lopuksi painettava keskinappia yhteyden muodostamiseksi. On sanottava, että langaton yhteys muodostuu alle sekunnissa. Tämä on merkittävästi parempi suoritus kuin tavallisessa PS4-ohjaimessa, ja suorastaan valovuosia nopeampaa verrattuna taannoin arvioimaani loistavaan 8BitDo SN30 Pro+ Bluetooth Gamepadiin. C40-ohjaimesta puuttuu kokonaan PS4:n liike- eli niin sanottu gyro-ohjaus. Itse koen tämän kuitenkin pelkästään positiivisena asiana. Kosketusalusta on mukana samassa paikassa kuin tavallisessakin PS4-ohjaimessa, ja Astron versio toimii mallikkaasti. Akulle luvataan kestoa 12h, joka on enemmän kuin perinteisessä Dualshock 4 -ohjaimessa.

Ohjain on isokokoinen, ja muotoilussa on selvästi haettu mallia Xbox Onelta. Käsien alle jäävät pinnat ovat joko karheaa muovia tai pehmeää kumia. Näin ollen ohjain ei lipsu käsissä, vaikka kiivaissa matseissa kämmenet hikoaisivat. Massaa ohjaimella on hieman liikaakin. Tämän huomaa siitä, että pitkissä istunnoissa ranteet tahtovat kipeytyä pitkäaikaisen kannattelun seurauksena. Ristiohjain näyttää ja tuntuu Xbox Onen vastaavalta. Toisin sanoen ristiohjain on jäykkä ja napakka, mutta ei missään nimessä ideaali kaksiulotteisten tasoloikkien pelaamista ajatellen. En kuitenkaan näe, että pelit pieleen menisivät, jos käyttää C40:n ristiohjainta peleissään. Analogitatit tuntuvat ja näyttävät aivan samanlaisilta kuin Xbox Onen vastaavat, joten valittamista ei ole. Kuten jo mainitsin, valitsin korvata tattien klikkailun keskisormien UR- ja UL-napeilla. Perinteiset neljä PS4-nappia eli ruksi, ympyrä, neliö ja kolmio ovat hyvää tekoa, ja nappien painalluksesta lähtevä tuntuma on kaikin puolin pätevä.

Kaiken kaikkiaan on todettava, että Astro C40 TR on kaikin puolin erittäin pätevä peliohjain. Se tekee minkä lupaa, ja tekee kaiken vähintään arvosanalla "hyvä", ja jotkut asiat sitten luokassa "erinomainen". Ehdottomasti huonoin ominaisuus on ohjaimen poikkeuksellisen korkea hinta ja se, että suurinta osaa lisäsäädöistä ei peruspelaaja tule koskaan tarvitsemaan. Lisäksi mukana tulevat käyttöohjeet ovat suorastaan surkeat. Toisaalta ehkä oletuksena on ollut, ettei keskivertopelaaja tällaista ohjainta edes osta. Ounastelu lienee oikea.

Astro C40 TR ControllerAstro C40 TR Controller
Astro C40 TR ControllerAstro C40 TR ControllerAstro C40 TR Controller
Astro C40 TR ControllerAstro C40 TR Controller
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Vankkaa tekoa, sopii käteen hyvin, lukuisia säätömahdollisuuksia, langaton yhteys muodostuu todella nopeasti, tukeva säilytyskotelo oheistavaroineen
-
Liian kallis, raskas, peruspelaajalle tarpeeton, huonot käyttöohjeet
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score


Ladataan seuraavaa sisältöä