Suomi
Gamereactor
laitearviot

Asus N550JV

Asuksen multimediakannettava on monikäyttöinen ja siistin näköinen laite.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Testasimme vuosi sitten Asuksen pelikannettavien sarjasta G75VW-mallimerkinnällä varustetun 17-tuumaisen mörssärin. Tällä kertaa testipenkkiin saapui yhtiön multimediakannattavia edustava N550JV. Reilun tonnin N-sarjalainen on harkitsemisen arvoinen vaihtoehto, jos pelikannettava tuntuu omaan käyttöön turhan järeältä ja koneelta kaipaa myös ulkoisesti sopusuhtaista olemusta.

HQ

Asus N550JV on varustettu 15-tuumaisella Full HD -näytöllä, Intelin neljännen sukupolven Core i7 -prosessorilla (2,4 GHz), Nvidian GT 750M -näytönohjaimella ja kahdeksan gigatavun RAM-muistilla. Kiintolevyn virkaa hoitaa 750-gigainen lätty, joka pyörii 7200 rpm:n nopeudella. Komponentit on pakattu tukevaan ja hyvännäköiseen alumiinirunkoon. Tätä komppaa tumma, harjatuksi viimeistelty näyttökansi sekä taustavalaistu logo ja näppäimistö.

Asus N550JV
Tietokoneen mukana toimitetaan ulkoinen subwoofer-kaiutin, joka täydentää sisäänrakennettua nelitieäänijärjestelmää hyvin esimerkiksi elokuvissa ja peleissä.

Kone ei ole vielä aivan ultrabookin mitoissa, kertyyhän paksuutta 2,7 senttiä ja painoakin 2,6 kiloa, mutta se tuntuu käsittelyssä laadukkaalta. Runko ei jousta turhaan, kannen sarana on jämäkkä ja valtaosa porteista (esim. kuulokelähtö, Ethernet, 2 x USB 3 ja HDMI) on aseteltu järkevästi koneen vasempaan sivuun. Oikealle puolelle jää yksi USB-portti, muistikortinlukija ja blu-ray-asema. Takapäädyssä kulkee lähes koko koneen levyinen jäähdytysrivasto, jonka läpi kaksi kohtuuäänistä tuuletinta työntävät kuumaa ilmaa. Lämpö tuntuu siis vain koneen takaosissa ja haittaa mahdollisimman vähän käyttöä.

Kone käynnistyy Windows 8:aan noin puolessa minuutissa ja hoitaa jouhevasti valtaosan arjen askareista, kunhan uuden käyttöjärjestelmän erikoisuuden sisäistää. Käyttöä helpottaa suurikokoinen kosketuslevy, joka tukee Windows 8:n kosketuseleitä - ja vähän muutakin. Valintanauhojen avaaminen kosketuslevyn reunoilta pyyhkäisemällä on kätevämpää kuin kursorilla näytön kulmien tökkiminen, ja muun muassa kuvia voi zoomata älypuhelimen tavoin nipistyseleellä. Lisäksi Asus on kehittänyt oman kolmen sormen pyyhkäisyllä avautuvan valikkonsa, joka muistuttaa Mac OS X:n Expóse-näkymää. Se levittää kaikki auki olevat sovellukset ruudulle helposti valittaviksi mini-ikkunoiksi. Ilahduttavasti tämä toimii myös Windows 8:n "modernilla puolella".

Tämä on mainos:

Kosketuslevyn toimintavarmuus jättää kuitenkin vielä toivomisen varaa. Jostain syystä levy kävi satunnaisesti temppuilemaan eleiden kanssa, mikä kiusaa esimerkiksi nettisivujen selailua, koska vieritys on suunniteltu kahden sormen pyyhkäisyn varaan. Erillinen hiiri ei välttämättä ole pöllömpi hankinta kosketuslevyn kaveriksi, ja monissa peleissä se on suorastaan välttämättömyys.

Asus N550JVAsus N550JV
Asus Smart Gesture: Kolmella sormella pyyhkäisy ylös tuo eteen auki olevat sovellukset.

Vaikka N550JV ei ole isompien pelikannettavien veroinen tehopakkaus, sen suorituskyky riittää hyvin useimpien pelien pelaamiseen. Yleisvaikutelmana testeistä jäi, että optimaalinen kokemus saavutetaan 720p:n tarkkuudella ja keskitason grafiikka-asetuksilla. Tällaisia pelejä ovat esimerkiksi Hitman: Absolution, SimCity ja FIFA 14.

Hyvistä suoriutujista Grid 2 pyöri 720p:n tarkkuudella, kaksinkertaisella anti-aliasoinnilla ja Medium-grafiikoilla 60 kuvan nopeudella, ja vähän hitaampaan tahtiin tyytyvät voivat raapaista resoluution täyteen 1080p:henkin. The Elder Scrolls V: Skyrim venyi 720p:llä jopa High-tasolle ilman pahempia pätkimisiä, mutta resoluution nosto teki siitä nopeasti epäpelattavan. Battlefield 3:ssa ongelmia aiheuttivat suuret, jopa 64 pelaajan Conquest-matsit, joissa edes asetusten pudottaminen Low'lle ei tehnyt pelistä riittävän jouhevaa. Yksinpeli kuitenkin toimii ongelmitta. Crysisissa suorituskyky tuntui notkahtelevan asetuksista riippumatta.

Tämä on mainos:

Korkeiden resoluutioiden kannalta pullonkaulana on osaltaan muistikaista. GT 750M:n jatkona on pelkkää DDR3-muistia 128-bittisellä kaistalla, jolla tietoa liikkuu vain 29 gigatavua sekunnissa. Tahti on yli puolet hitaampi kuin viime vuonna arvioidussa Asus G75VW:ssä. Ero korostuu teknisesti vaativissa peleissä, kuten uudemmissa Battlefieldeissä ja Crysisissa. Pitää kuitenkin muistaa, ettei konetta myydä varsinaisena pelikannettavana, jotka ovat yleensä N550JV:tä isompia ja kalliimpia.

Asus N550JVAsus N550JV
Asus N550JVAsus N550JV
Alumiinirunko luo laatuvaikutelmaa, eikä liitännöistäkään ole pulaa. Näppäimistö voisi ehkä kuitenkin olla tumma kontrastin saamiseksi taustavalaistuihin kirjaimiin.

Multimediakannettavana N550JV täyttää odotukset lähes joka suhteessa. LED-valaistu IPS-näyttö on miellyttävä ja tarkka. Tekniset ominaisuudet riittävät hyvin niin leffojen katseluun kuin peruspelaamiseenkin. Lisäksi läppärin kaiutinjärjestelmä toistaa musiikkia yllättävän reippaalla äänenpaineella, vaikka tietenkään yhtä puhtaaseen äänentoistoon ei päästä kuin erillisellä kaiutinjärjestelmällä. Ja kaikki tämä tyylikkäissä, sopusuhtaisissa kuorissa.

Trackpadin satunnaisen sekoilun lisäksi pettymyksiksi voi lukea lähinnä kuulokelähdön taustakohinan (USB-kuulokkeet suositeltavat) sekä 3-4 tunnin akunkeston peruskäytössä (selailua, musiikinkuuntelua ja toimistosovelluksia). Blu-ray-elokuvaa katsoessa akunkesto jäi alle kolmeen tuntiin ja pelejä pelatessa sitäkin lyhykäisemmäksi. Tässä hintaluokassa kannettavalta voisi alkaa toivoa myös SSD-levyä, mutta toisaalta 750 gigan levy tarjoaa tilaa riittämiin sekä peleille, ohjelmille että musiikille.

Testikokoonpanon suositushinta on Suomessa 1099 euroa. Parisataa enemmän sijoittamalla mukaan saa kosketusnäytön.

Asus N550JV
Asus N550JV sijoittuu 3DMarkin vaativimmassa DirectX 11 -testissä melko tarkalleen ultrabookin ja pelikannettavan väliin. Mittaustulokset löytyvät kokonaisuudessaan Futuremarkin sivuilta.
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Vankka ja tyylikäs runko, tarkka 1080p:n näyttö, voimakkaat kaiuttimet, blu-ray, hyvät liitännät, peliteho 720p:llä.
-
Hieman epäluotettava kosketuslevy, vaatimaton akunkesto, peliteho täydellä resoluutiolla.
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejä

0
Asus N550JV

Asus N550JV

LAITEARVIO. Kirjoittaja Kimmo Pukkila

Asuksen multimediakannettaviin lukeutuva N550JV pyörittää niin Officea, elokuvia kuin pelejäkin, eikä sen alumiinista ulkokuortakaan tarvitse häpeillä.Ladataan seuraavaa sisältöä