Suomi
Gamereactor
laitearviot

Asus ROG Spatha -pelihiiri

Testissä Asuksen langaton jätti.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto

Langattomuus on pelihiiripuolella ollut kaksiteräinen miekka. Piuhan katkaiseminen mahdollistaisi toisaalta hiiren täysin vapaan liikuttamisen matolla, mutta on perinteisesti aiheuttanut samalla tarkkuuden ja reagointinopeuden heikkenemistä.

HQ

Asuksen ROG -pelilaitesarjan Spatha -hiiri pyrkii säilyttämään langallisen hiiren "tehot" ilman lankaa. Laatikosta löytyy Spathan lisäksi koneeseen yhdistettävä lataustelakka, kaksimetrinen punottu johto langallista pelaamista varten, kaksi Omronin vaihtokytkintä päänapeille sekä kantokotelo. Nettisivuilla ASUS lupaa optimaalisen MMO-kokemuksen mittavan 12 napin voimalla, joista suurin osa on sijoitettu peukalon alle hiiren vasempaan kylkeen. Siinä on lisäksi kolme LED-värialuetta erilaisin efektivaihtoehdoin sekä tarkka 8200 DPI:n lasersensori pohjassa. Langattomana se tarkkailee liikkeitä 1000 hertsin tahdissa ja piuhan kanssa nopeus nousee peräti 2000 hertsiin.

Asus Rog Spatha

Hiirtä hallinnoidaan Asuksen Armory-ohjelmistolla, jonka asetuksista löytyy vipstaakia lähes kaikkeen mahdolliseen ohjelmallisesti säädettävissä olevaan asiaan. Armoryn uusin versio ei halunnut tunnistaa Spathaa aluksi ollenkaan, mutta hieman vanhempi softa löysi ja päivitti hiiren mukinoitta.

Ensimmäinen huomio hiirestä tapahtuu jo ennen sen koneeseen yhdistämistä ja on samalla se syy, miksi arvion kirjoittamisessa kului poikkeuksellisen pitkään. Spatha on nimittäin erittäin painava. Noin 175 grammaa ei kuulosta kummoiselta, mutta kaltaiselleni kevyisiin langallisiin hiiriin tottuneelle käyttäjälle yli 50 gramman painolisä tuli yllätyksenä. Langattomat hiiret ovat lähes aina langallisia verrokkejaan painavampia akun tarpeesta johtuen, mutta Spatha tuntui ensimmäisinä hetkinään suorastaan raskaalta. Hyvänä puolena sekä painonsa että kokonsa osalta se sopii sitten isompaankin räpylään.

Tämä on mainos:

Itse ei päässyt missään vaiheessa täysin irti painon ja hieman liukkaiden peukalon alta löytyvien nappien yhteisvaikutuksesta. Omalla hiiriotteellani (kevyt ns. "claw-grip") tietyt liikkeet saivat napit liukumaan sormien alta ärsyttävästi pois. Peukalon alle sijoitettu nappirypäs näytti aluksi siltä, että muotoilussa on menty tyyli edellä. Käyttökokemus on onneksi positiivisempi ja itse totuin eri kokoisiin nappeihin perinteisten MMO-hiirien ruutukaava-asettelua paremmin. Osa peukalonapeista voisi tosin olla hieman korkeaprofiilisempia.

Langattomuus on hiirin kohdalla tarkoittanut usein tarkkuudesta ja nopeudesta tinkimistä. Tätä en onneksi Spathan kohdalla huomannut. Myös reaktionopeutta testaavissa ohjelmissa hiiri pärjäsi identtisesti langallisten kilpakumppaneidensa rinnalla eivätkä millisekunnit päässeet karkaamaan käsistä. Jos painoon ja kokoon tottuu, se palvelee pelikäytössä hyvin MMO-peleistä nettiräiskintöihin. Yhteys latausasemaan ei katkennut kertaakaan testien aikana, vaikka sen ympärillä onkin melkoinen arsenaali erilaisia langattomia laitteita. Langattomuuden toteutus on siis onnistunut, eikä sen pitäisi olla ongelma uutta hiirtä harkitsevalle.

Kokemukseni Asus ROG Spathasta ovat siis hieman ristiriitaiset. Kaltaiselleni pienempiin ja kevyempiin hiiriin tottuneelle pelaajalle sen koko ja paino eivät päässeet missään vaiheessa täysin unohtumaan. Langattomuus toimi hyvin niin toimisto- kuin pelikäytössäkin ja telakka tarjoaa hyvän latauspisteen yöksi. Erityisen pitkät koko päivän pelisessiotkin onnistuvat erillisen punotun piuhan ansiosta.

Loppuarvosana heijastelee omaa subjektiivista kokemustani kenties enemmän kuin normaalisti. Jos isompi ja raskaampi hiiri sopii omaan kouraasi hyvin, Spathaa kannattaa harkita. Noin 150 euron hintaisena se on iso hankintapäätös vakavallekin pelaajalle, joten mittasuhteisiin on hyvä päästä tutustumaan ennen ostopäätöstä. Spathan ja sen kaltaisten korkealaatuisten hiirien ansiosta pelaajatkin voivat aloittaa siirtymän kohti langattomuutta toimintakyvystä tinkimättä.

Tämä on mainos:
Asus Rog SpathaAsus Rog Spatha
08 Gamereactor Suomi
8 / 10
+
Häiriötön langattomuus, hyvä lataustelakka, suorituskyky
-
Painava hiireksi, kallis
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä