Suomi
Gamereactor
laitearviot

Asus ROG Swift OLED PG42UQ on täydellinen pelinäyttö

On se hyvä.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ

Nyt se tapahtui. Testiin saapui pelinäyttö, joka on täydellinen. Tämä vuoden 2022 lopulla julkaistu 42" 4K OLED-näyttö nimeltä Asus ROG Swift OLED PG42UQ käyttää LG:n C2-sarjan TV:n OLED-paneelia. LG:n oma C2-sarjan OLED TV on sekin varteenotettava pelinäyttö, ja lisäksi satoja euroja halvempi verrattuna Asusin ROG Swift -malliin. Käyn siksi läpi merkittävimmät erot näiden kahden eri valmistajan mallin välillä.


  • Virkistystaajuus on nostettu 138 hertsiin (C2 120Hz)

  • VESA-kiinnike on kasvanut 300 x 300 mm kokoiseksi (C2 300 x 200 mm)

  • Kallistuskulmasäätö on mukana (C2 ei ole)

  • Leveä A-jalka mahdollistaa syvemmän asennuksen kulmapöydillä (C2 suorat jalat)

  • Mattapintainen paneelin pinnoite (C2 kiiltävä)

  • Katselukulmat ovat hieman paremmat kuin C2:ssa

  • Maksimikirkkaus hieman C2:sta parempi

  • Syöttöviive hieman C2:sta parempi

  • 1x DisplayPort 1.4 ja 2x 2.0 HDMI -liitäntää kahden HDMI 2.1 -liitännän lisäksi

  • Neljä nopeampaa 10 Gbit USB-A 3.2 Gen. 2 -porttia (C2 kolme USB-A 2.0 -porttia)

  • PIP ja PBP monisignaalituki (C2 ei tue)

  • Asetusvalikko ja mukana toimitettava kaukosäädin ovat Asuksen omaa tekoa ja suunniteltu pelinäyttökäyttöön (C2 TV käyttö)


Testi on suoritettu kulmapöydällä PC-käytössä ja merkittävimmäksi eroksi nousee yllätyksellisesti Asuksen paremmin suunniteltu jalka, joka mahdollistaa syvemmän asennuksen. Syy on epäsuora. C2 OLED -paneelin rakenteellinen ongelma on sen paneelin reunojen selvä sinertävyys alle metrin katseluetäisyyksillä. Kun näytön saa asennettua syvemmälle pöydällä, pääsee tämän kriittisen kynnyksen yli helpommin ja näin kymmenenkin sentin erolla on silminnähtävä ero lopputuloksessa. Sivuhuomiona noin puolentoista metrin päästä sinertävyyttä ei enää näe ollenkaan, ja väritoistosta tulee täysin tasainen. Sinertymän huomaa yksivärisillä vaaleilla taustoilla, kuten nettisivuja selaillessa tai artikkeleita naputellessa, eikä asialla ole käytännössä peli- tai elokuvakäytössä merkitystä.

Toinen jatkuvasti läsnä oleva parannus on Asuksen pystysuuntainen viiden asteen kulmasäätö, joka auttaa löytämään kohtisuoran katselulinjan paneelin keskipisteeseen. Työpöytäkäytössä LG C2:n kanssa jalkojen etureunan alle joutuu virittelemään jotakin, jolla katselukulmaa saa nostettua. Muita mekaanisia säätöjä ei kuitenkaan ole, mikä on näytön koko huomioiden melko ymmärrettävää.

Tämä on mainos:

Näytön alareunan alapuolella on hyvin sijoitettu ohjaustatti, jossa on harmillisen paljon löysää eli ei-rekisteröitävää liikehdintää. Asiansa se ajaa, mutta mukana toimitettavalla kaukosäätimellä käyttö on kuitenkin kaikkein vaivattominta. Asetusvalikko on selkeä, nopea ja helppo käyttää. Kaukosäätimen kahden opetettavan pikapainikkeen käyttämisessä on sen sijaan parantamisen varaa. Ottamalla käyttöön pika-asetustila #1, otetaan käyttöön myös tälle pika-asetustilalle asetetut pikatoiminnot sen sijaan, että pika-asetuspainikkeet muistaisivat asetukset, jotka niille on opetettu ennen pika-asetustilan käyttöönottoa. Tökeröä, mutta melko vaivattomasti kierrettävissä asettamalla pikapainikkeet useampaan kertaan. Ohjaustatin oikealle puolelle on sijoitettu myös erillinen mikrokytkimellinen virtapainike. Erillistä virtalähdettä näyttö ei tarvitse.

Liitännät ovat kattavat. HDMI 2.1 -liitäntä on liitännöistä nopein ja näin myös luontevin tapa käyttää näyttöä, mutta tarjolla on myös yksi DisplayPort 1.4 -liitäntä ja kaksi HDMI 2.0:aa. KVM-ominaisuuksia tai USB-C-liitäntää ei ole, mutta nopeita USB-A-paikkoja on neljä kappaletta, joiden kautta myös virransyöttö onnistuu.

Pelikäyttöön VRR-yhteensopiva näyttö sopii täydellisesti (kertakaikkisen täydellisesti). Liiketoisto on erittäin sulavaa ilman varjokuvia tai suttuisuutta, ja täydelliset mustat tekevät pelaamisesta todella nautinnollista ja parantavat yleisesti ottaen eläytymistä kaikkialla. HDR:n kanssa tilanne oikeiden mustien kanssa korostuu entisestään. Paneeli on 10-bittinen ilman pikseleitä vilkuttelevaa FRC:tä ja laajennettua illuusiolla aiheutettua väriavaruutta. Näin paneelin väriavaruus onkin erittäin laaja (133% sRGB:stä). Väritarkkuus on jopa oletusasetuksilla kelvollisella tasolla, mutta kalibroinnilla väritoiston tarkkuutta saa parannettua entisestään. Erityisesti sinistä värikanavaa joutuu painamaan alaspäin.

MiniLEDien supernovamaisen HDR-kirkkauden kokemisen jälkeen maksimikirkkautta voisi olla enemmän, mutta täydelliset mustat nostavat kirkkaiden ja tummien alueiden kontrastin joka tapauksessa niin hulppeaksi, että valitus on kuin miljoonia voittaneen lottovoittajan valitusta siitä, ettei voittanut viime viikolla vielä yhtä miljoonaa enempää. Tulevaisuudessa lisämiljoona on hyvin todennäköisesti tiedossa, sillä LG:n 55"-75" -kokoluokassa uudet vuoden 2023 G-sarjan TV:t käyttävät uudempaa MLA OLED -paneelitekniikkaa, ja ovat jopa 70% kirkkaampia kuin edeltäjänsä. Näin suuri muutos kokonaiskirkkaudessa on huomattava, ja kertookin ehkä enemmän OLEDien vaatimattomasta kokonaiskirkkaudesta vaalealla ruudulla kuin mistään muusta. Toivottavasti tulevaisuudessa kirkkaampia paneeleita saadaan myös hyvin työpöytäkäyttöön sopivaan 42" kokoluokkaan.

Tämä on mainos:

Asus ROG Swift OLED PG42UQ onnistuu jättämään jälkensä ikuisiksi ajoiksi pelinäyttöjen historiaan (ainakin Gamereactorilla). Kyseessä on ensimmäinen testissä ollut täydellinen pelinäyttö, jonka pienen pienet kauneusvirheet eivät kokonaisuutta pilaa. Halvalla harvoin saa parasta, mutta hintalappu ei ole kohtuuton. Kirjoitushetkellä suomalaisilta jälleenmyyjillä testattu 42" malli maksaa reilun 1600 euroa ja suurempi, paremmin olohuoneeseen sopiva 48" isoveli vajaat 1800 euroa. E-urheilun pelaajille markkinoilla on virkitystaajuudeltaan vielä monin verroin nopeampia näyttöjä alhaisemmilla resoluutioilla, mutta kenelle tahansa muulle kyseessä on paras pelinäyttö, mitä rahalla saa. PC-käytön lisäksi monitori on täysin yhteensopivia uusimpien konsoleiden kanssa.

Asus ROG Swift OLED PG42UQ on täydellinen pelinäyttö
10 Gamereactor Suomi
10 / 10
+
4K, 138Hz, VRR, OLED, 10bit-paneelin väriavaruus, liiketoisto, HDMI 2.1, sisäänrakennettu virtalähde, painikkeiden sijoittelu ja erillinen virtapainike, asetusvalikko, kaukosäädin, jalka mahdollistaa syvän asennuksen
-
LG C2 OLED -paneelin reunojen sinertävyys työpöytäkäytössä lähietäisyydeltä, kaukosäätimen pikanäppäimien toimintalogiikka, ohjaustatin löysyys
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score


Ladataan seuraavaa sisältöä