
Asuksen TUF-tuotemerkki on tunnettu emolevyistä, näytönohjaimista ja pelioheislaitteista. Tänä vuonna kovikset ovat laajentuneet myös pelinäytöillä. Testattu Asus TUF Gaming VG27AQ on 27-tuumainen, 1440p-resoluutioinen, G-Sync-yhteensopiva, IPS-paneelilla varustettu 165 Hz asti kellottuva pelinäyttö, jossa on myös ELMB eli Extreme Low Motion Blur -ominaisuus. Ominaisuuksien valossa näyttö on siis erittäin vakuuttava, mutta moni kakku päältä kaunis.
Mustan näytön paneelia ympäröi karkeasti sentin leveä kehys. Tyylikäs mutta pelkistetty ulkonäkö korostuu yksivärisen jalan myötä, joka kiinnittyy vaivattomasti näyttöön ilman työkaluja tarjoten mekaaniset säädöt kaikkiin mahdollisiin suuntiin. Virransyöttöön tarvitaan erillinen muuntaja, mutta tätä suurempi nillitys nousee DisplayPort-portin ahtaudesta. Mukana tuleva kaapeli on tietysti sopivan pieni ja mahtuu mekaanisesti kiinni pienestä raosta, mutta vaihtokaapelin kanssa voi iskeä harmitus puseroon.
Fyysiset liitännät ovat varsin rajalliset, mutta suurin osa ei DisplayPortin lisäksi muuta kaipaa. Takapaneelissa on lisänä kaksi HDMI-liitäntää sekä 3,5 mm plugi kuulokkeille. Sisäänrakennettuja kahden watin kaiuttimia ei voi suositella kuin viimeisenä vaihtoehtona äänen tuottamiseen. Oikeassa laidassa näyttöä on ohjaustatti, ja omat painikkeensa virralle ja asetusten arvojen vaihtamiseen. Painikkeet ovat erittäin jämäköitä, ja ne antavat selkeän mikrokytkinmäisen naksauksen painaessa. Tatti on pieni, mutta jämäkämpi kuin esimerkiksi AOCin näytöissä.
Asetusten hallintavalikko on selkeä ja parempi kuin usealla kilpailijalla, mutta tästä huolimatta se näyttää 10 vuotta vanhalta. Miten näitä valikoita ei saada tälle vuosikymmenelle? Värit vaativat korjausta ensimmäisellä käynnistyksellä, mutta IPS-paneelin värintoistokyvyn huomaa 8-bittiseltä paneelilta ensinäkemällä. Paneelin pinnassa ei näy TN-paneeleille tyypillistä vilistävää ja kohisevaa tekstuuria. Erinomaisena lisänä sisäänrakennettu softa antaa käyttäjän tallentaa ja ladata nopeasti käyttäjän itse luomia asetusprofiileita.
G-Sync-yhteensopivuus tarkoittaa Variable Refresh Raten (VRR) hyödyntämistä epätasaisen ruudunpäivityksen tasaamiseksi. Näyttö on saanut nVidian siunauksen, ja kuuluu virallisesti G-Sync-yhteensopivien näyttöjen listalle. Vaatimuksena VRR G-Syncin käyttämiselle on Windows 10, jonka jälkeen ominaisuus kytketään nVidian hallintapaneelista käyttöön. Tuki on myös AMD:n näytönohjaimien kanssa toimivalle Adaptive Syncille, kuten olettaa saattaa.
IPS-tekniikan paneeliksi näytön nopeus on saatu puristettua 1 ms saakka, ja paneelin saa ylikellotettua 165 hertsiin asti. Nopeuden tuntua tuo myös aiemmin mainittu ELMB-ominaisuus. Sen avulla näytön taustavalon saa vilkkumaan ruudunpäivitykseen sidotusti siten, että kuvan päivityksen yhteydessä näytetään häviävän pieni hetki mustaa kuvaa ennen seuraavan piirtämistä. Näin silmä osaa päästää irti edellisestä näetystä kuvasta, mikä vähentää liikesumeutta eli "blurria", mutta kolikon kääntöpuolena ruudun kirkkaus himmenee noin 20%. Himmentymän kyllä huomaa, mutta menoa se ei haittaa.
Muuten varsin tasaisen ja valovuotamattoman paneelin rikkovat paneelin alanurkat, joista kummassakin näkyy pientä hohtoa. Määrä lisääntyy, kun näyttöä pidetään päällä pidempään, minkä yhteydessä näytön alareunasta tulee lähes polttavan kuuma. Katselukulmat tuntuivat erityisesti nurkka-alueilta tällöin selkeästi muuta näyttöpintaa heikommilta. Nihkeää on myös spekseissä listattu HDR400, joka on puhdasta mainospuhetta ja tarkoittaa käytännössä sitä, että näyttö pystyy teknisesti ymmärtämään HDR-materiaalia. Todellinen HDR vaatii kuitenkin yli 1000 nitsin ruudunkirkkautta ja siihen tuffi ei taivu.
HDR-rajoitteistaan huolimatta kyseessä on loistava näyttö pelaajalle, joka hakee hyvää kuvaa yhdistettynä erittäin nopeaan paneeliin, mutta ilman 4K-resoluution tuomaa laskentatehovaatimusta. On erittäin mielenkiintoista nähdä, millaisia näyttöjulkistuksia Asukselta nähdään lähitulevaisuudessa, kun huomioi, että ROG-premiumbrändin sijaan näyttö on päätynyt pyramidin alakerrokseen TUF-sarjaan. Reilun 500 euron hintaan kyseessä saattaa olla vuoden yksi hinta-laatusuhteeltaan parhaimmista näytöistä.