Suomi
Gamereactor
elokuva-arviot
Avatar: The Way of Water

Avatar: The Way of Water

James Cameronin paluu Pandoralle teki suuren vaikutuksen. Jättimäiset smurffit ovat parempia kuin koskaan ennen.

Tilaa uutiskirjeemme tästä!

* Pakollinen tieto
HQ
Avatar: The Way of Water

Isä suojelee perhettään, ja tätä mantraa entinen merijalkaväen sotilas Jake Sully toistaa itselleen elellessään uutta elämäänsä Pandoralla. The Way of Waterissa kasvatettavana on peräti viisi lasta, joista kaksi erottuu joukosta: kummallisissa olosuhteissa syntynyt Gracen tytär Kiri, ja toinen on sitten Spider, joka luulee olevansa Na'Vi.

Kasvatustehtävä muuttuu alati vaikeammaksi, sillä kostonhimoiset ihmiset matkaavat takaisin Pandoralle ottamaan takaisin haltuun sitä, minkä omakseen tulkitsevat. Näin Jake Sullysta tulee enemmänkin toimiva kenraali kuin isukki. Moinen pakottaa Sullyn, Neytirin ja loput klaanista pakenemaan vesiheimon tykö. Nämä vedet eivät kuitenkaan ole tyyniä. Perheen suojeleminen on melko haastavaa, kun on itse alati maalitauluna.

Paluu Pandoralle tuntuu hieman kummalliselta nyt 13 vuotta myöhemmin, sillä monet asiat eivät ole muuttuneet. 3D-villitys oli ja meni, mutta Avataria katsellaan edelleen kakkulat päässä. Käytössä on niin ikään se sama High Frame Rate -teknologia, jota Peter Jackson käytti Hobitissa. Näin ollen monet kohtaukset tuntuvat nopeutetuilta aivan kuin videopeliä katselisi. Jos moinen häiritsee, kannattaa katsella se perinteinen 2D-versio. Pakko on myöntää, että aluksi nopeamman ruudunpäivityksen katseleminen tuntui oudolta. Kun sitten päähenkilö lähtee mereen uimaan, avautuu katsojan eteen sellainen fantasiamaailma, jonka voi luoda ainoastaan 250 miljoonan dollarin budjetilla. The Way of Water on ehdottomasti niitä parhaimman näköisiä koskaan katsomiani elokuvia: kuinka tietokoneella luodut smurffit voivat näyttää näin hyvältä? Tarinankerronnan taika on sellainen, että tuntuu kuin dokumenttia katselisi.

Tämä on mainos:

Elokuva on parhaimmillaan silloin, kun henkilöhahmot koettavat sopeutua uuteen elämäänsä. Sullyn klaanin on siis muutettava elämäntapaansa, ja lisäksi myös sitä ajattelutapaansa. Tähän aiheeseen voisin käyttää tunteja aikaa.

Avatar: The Way of Water

Avatar on saanut aina kritiikkiä yksinkertaisesta lähtökohdastaan. Toisaalta James Cameron on mestarillinen luomaan jännitettä ja draamaa yksinkertaisille tarinoille. Tässä jatko-osassa kaikki henkilöhahmot eivät aina saa sitä osaa kokonaisuudessa, mikä heille ehkä kuuluisi. Esimerkiksi Kate Winsletin itsepäinen matriarkka on aivan liian pienessä roolissa. Cameron tasapainoilee teiniajan ahdistuksen ja ilmaston puolesta puhumisen välillä, ja suuremmassa roolissa on imperialismi. Elokuvan mittava kesto tuntuu perustellulta melkein loppuun saakka, joskin viimeisessä osiossa suuntaan ja toiseen vatvomista on liikaa. Moinen on helppo antaa anteeksi, sillä lopulta kaikki kyllä selviää.

Onko Way of Water sitten parempi kuin vuoden 2009 Avatar? Sitä on hankalampi sanoa tällä hetkellä. Monin tavoin jatko-osa seurailee alkuperäisen jälkiä, mutta on toisaalta hiotumpi ja parannellumpi kokonaisuus. The Way of Water on teknisesti erittäin vaikuttava kokemus alusta loppuun, ja Cameronin kiinnostus meriä ja teknologiaa kohtaan tulee hyvin esille.

Tämä on mainos:

The Way of Water on audiovisuaalinen satumaailma yksinkertaisella lähtökohdalla. Mukana on myös isoja lupauksia koskien jatkoa Pandoran ekosysteemissä. Kaikki kysymykset eivät saa vastausta, mutta tätä aion katsella siihen saakka, kunnes se kolmas elokuva saapuu.

Avatar: The Way of Water
HQ
09 Gamereactor Suomi
9 / 10
+
Mahtava jatko-osa on sekä eeppinen että kaunis.
overall score
is our network score. What's yours? The network score is the average of every country's score

Aiheeseen liittyviä tekstejäLadataan seuraavaa sisältöä